
1. Kupliva juhlastartti
Rapsakan hapokas ja rutikuiva ranskalainen crémant on kuin nestemäinen starttipistooli pyhien rientoihin. Ruokahalua herättelevä limettinen, omenainen, hennon yrttinen ja suutuntumaltaan ryhdikäs kuohuviini sopii alkumaljaksi sellaisenaan. Kokeile myös suolaisten alkupalojen ja parsaruokien kera.
2. Patojen luottopari
Runsasrakenteinen, kahvia, kuivahedelmää ja hentoa mausteisuutta pursuava englantilainen porter on takuuvarma valinta pääsiäispöytään. Vivahteikas olut toimii sekä ruokajuomana että mausteena chilin ja suklaan kanssa lihapadassa. Kasvisversion saat, kun korvaat patalihan portobellosienillä. Olut sopii mainiosti myös juustolautasen kaveriksi.
3. Parsarisoton bestis
Sähköisen hapokas ja tasapainoisen tyylikäs kuiva valkoviini saa veden herahtamaan kielelle. Riesling-rypälelajikkeesta valmistettu saksalainen viini sopii erityisesti raikkaiden kasvisruokien seuraan. Juoman eloisa hapokkuus tasapainottaa kivasti myös täyteläisempiä ruokia, kuten parsarisottoa. Laadukas kuiva valkoviini toimii myös herkullisena alkumaljana.
4. Samettinen seuralainen
Manchuelan viinialueelta kotoisin oleva espanjalainen alkuviini yllättää pääsiäispöydässä. Bobal-rypäleestä valmistettu täyteläinen, hennon pippurinen ja miellyttävän samettinen luomupunaviini sopii karitsalihapullien, paahtopaistin sekä pitkään haudutettujen kasvispataruokien kyytipojaksi. Viini sopii myös vegaaneille.
5. Täydellinen lammasviini
Lampaan runsas makumaailma kaipaa viiniltä vastakaikua. Syrah- ja Merlot-rypäleistä valmistettu argentiinalainen sekoitus ei turhia pöydässä ujostele. Täyteläinen ja rouhean tanniininen, intensiivinen sekä tumman marjaisa punaviini sopii täydellisesti grillatun karitsankareen, marokkolaisen lammastaginen tai mausteisen raakamakkaran seuraan.
Vinkki! Dekantoi nuori punaviini karahviin tunti ennen tarjoilua.