Viherpiha

Koristeomenapuiden viemää! Vaaleanpunainen kukkapilvi lumoaa Juhanin toukokuisessa puutarhassa

Koristeomenapuiden viemää! Vaaleanpunainen kukkapilvi lumoaa Juhanin toukokuisessa puutarhassa
Juhani Mikkolan puutarhassa kasvaa kymmeniä hurmaavia koristeomenapuita. Yltäkylläisen kukinnan lisäksi koristeomenilla on monia muitakin hyviä puolia, Juhani kertoo. Moniin muihin puihin verrattuna koristeomenapuut ovat myös vaivattomia.
Julkaistu 13.5.2020

Pään yläpuolella kohoaa hurmaava pilvi valkoisia, vaaleanpunaisia ja roosanvärisiä kukkia, jotka levittävät ympärilleen mietoa ja suloista tuoksuaan. Koristeomenapuut kukkivat Juhani ja Sirpa Mikkolan puutarhassa poikkeuksellisen yltäkylläisesti viime vuoden vierailumme aikaan – kiitos edellisen vuoden korkean lämpösumman sekä leudon pitkän syksyn, jotka saivat puut kehittämään roppakaupalla kukka-aiheita.

Myös toukokuun hellelukemia hipovat päivät ovat yllyttäneet lähes kaikki puut avaamaan nuppunsa ja puhkeamaan kauneimpaan loistoonsa näin toukokuun viimeisellä viikolla.

Näky on poikkeuksellinen.

– Yleensä lajikkeiden kukinta etenee portaittain, Juhani Mikkola kuvailee.

Purppuraomenapuu ’Aamurusko’ on otettu kaupalliseen lisäykseen Helsingin Lauttasaaresta. Lajikkeen puolikerrannaiset kukat tuoksuvat vienosti.
Kunpa muutkin kasvit pärjäisivät omillaan yhtä hyvin kuin koristeomenapuut.
Parinkymmenen omenapuun ryhmä on istutettu aurinkoiselle paikalle, jossa ne kasvattavat runsaasti kukkasilmuja. Kaikkiaan puutarhassa on noin 40 omenapuuta.

Mikkolat hoitavat monilajista puutarhaansa II-vyöhykkeellä Hämeenlinnassa. Koristeomenapuut ja muut pihapuut ovat Juhanin valtakuntaa, Sirpa on enemmän hullaantunut perennoihin.

– Kunpa muutkin kasvit pärjäisivät omillaan yhtä hyvin kuin koristeomenapuut, Juhani toteaa.

Hän kertoo, että omenapuiden hoidossa tärkeintä on suojata jo pikkutaimien rungot huolella.

– Omenapuun kuori on jänisten herkkua, ja kauriit hankaavat sarviaan puiden runkoihin kiertäen ne yleensä vielä ympäri niin, että kuori irtoaa ja puu kuivettuu pystyyn.

Nurmikon Juhani leikkaa puiden alustalta akkuleikkurilla, jolla pääsee kiepsahtamaan rungon läheltä vahingoittamatta sitä.

– Nuorten puiden alustalla olisi parempi olla mullos tai kate ravinteita ja vettä kuluttavan nurmikon asemasta, mutta se vaatii mielestäni liikaa vaivaa. Varttuneet puut pärjäävät nurmikollakin, Juhani kertoo.

Juhani poistaa puiden tyveltä ja rungosta kasvavat versot parin vuoden välein.
’Rixi’-purppuraomenapuun siementaimen kukat ovat yksinkertaiset. ’Rixi’ on kotimainen FinE-lajike (Finnish Elite).
’Red Jade’ -lajikkeen siementaimi kukkii yltäkylläisesti joka vuosi.

Hurmaavan kukinnan lisäksi koristeomenapuilla on monia muitakin hyviä puolia. Purppuraomenapuiden punertavina tai pronssinsävyisinä avautuvat lehdet hehkuvat kevätauringossa jo ennen kukinnan alkamista. Syksyllä keltaiseen ruskaan värittyneet puut linnuille maistuvine hedelmineen tarjoavat hienon näkymän.

– Puut ovat täynnä pieniä omenoita, jotka voivat olla tummanpunaisia, kellertäviä tai vaaleanpunaisia.

Noin puolet puutarhan 3–6-metrisiksi kasvaneista puista on istutettu kymmenisen vuotta sitten. Sykäyksen parinkymmenen puun ryhmälle antoi erään taimitarhan syksyinen alennusmyynti, jossa oli tarjolla monia suomalaista alkuperää olevia lajikkeita, kuten ’Aamuruskoa’, Linnanmäkeä’ ja ’Kirjailijaa’.

– En perehtynyt eri lajikkeiden ominaisuuksiin, vaan ostin, mitä sattui olemaan. En enää edes tunnista kaikkia lajikkeita.

Yltäkylläisimmän kukkijan tittelin vie puu, jota on vain yksi laatuaan: ’Red Jade’ -purppuraomenapuun siemenestä kasvatettu taimi. Pitkät kaartuvat oksat tuovat mieleen valkoisista kukista punotut köynnökset.

– Se on aivan järjettömän täynnä kukkia niinäkin vuosina, kun useimmat muut lajikkeet kukkivat heikommin.

Juhanille rakkain on kuitenkin ’Hopa’- purppuraomenapuu. Se on hänen ensimmäinen koristeomenapuunsa ja kukkinut asuintalon läheisyydessä jo lähes 30 vuotta. Leveä latvus huitelee seitsemän metrin tuntumassa.

– ’Hopa’ on kaikista uskollisin kukkija. Joka kevät se on kuin purppurapilvi.

Juhanin vinkit koristeomenapuiden kasvatukseen

1. Huomioi kestävyys

Istuta vyöhykkeelläsi arka lajike mieluiten keväällä ja alkukesällä, jolloin sille jää aikaa juurtua ja versot ehtivät vahvistua. Se auttaa tainta selviämään epäsuotuisasta talvesta. Kestävän lajikkeen voit istuttaa myös syksyllä.

2. Istuta aurinkoon

Valitse taimelle suojaisa ja valoisa paikka. Se edistää kukkasilmujen muodostumista, jolloin puu kukkii runsaasti. Istuta 80–100 senttiä syvään, kalkittuun multaan.

3. Älä upota juurenniskaa

Istuta astiataimi entiseen syvyyteen niin, että ylimpien juurien päälle tulee vain ohut multakerros. Syvälle upotettu puu ei menesty. Muotoile maa kummuksi.

4. Tue taimi seipäällä

Tue vänkyrä taimi kahteen seipääseen, jos haluat suorarunkoisen puun. Sido se puolen metrin korkeudelta maanpinnasta niin, ettei kuori vaurioidu.

5. Pidä nurmikko loitolla

Taimi ja nuori puu kasvavat nopeasti, kun nurmikko ei kilpaile sen kanssa veden- ja ravinteidenotossa.

6. Leikkaa kohtuudella

Leikkaa koristeomenaa vähemmän kuin tarhaomenapuuta. Poista kuitenkin kuivuneet oksat ja tyveltä kasvavat versot. Yksittäisiä alaoksiakin kannattaa poistaa jo pieninä, jotta puu kasvaa runkomaiseksi.

7. Suojaa eläimiltä

Viritä taimen suojaksi verkko heti istutuksen jälkeen. Nuoren omenapuun versot ja runko ovat rusakoiden ja peltomyyrien herkkua.

8 x koristeomenapuu

1. 'Red Baron' -purppuraomenapuun siemenjälkeläinen (Malus Purpurea-ryhmä)

Harvinaisen lajikkeen siementaimi on menestynyt hyvin II-vyöhykkeellä. Puu on roteva, pystykasvuinen ja melko kapea.

2. Purppuraomenapuu 'Marjatta' (Malus Purpurea-ryhmä)

Kotimainen pyöreälatvuksinen lajike, joka kasvaa noin 4–5-metriseksi. Lehdistö on punavihreä, omenat tummanpunaisia, happamia ja pieniä. Vyöhykkeet I–IV(V).

3. 'Red Jade' -purppuraomenapuun siemenjälkeläinen (Malus Purpurea-ryhmä)

Aidolla lajikkeella hedelmät ovat kirkkaanpunaiset, Mikkoloilla keltaiset. Aitoa ’Red Jadea’ suositellaan vyöhykkeille I–III.

4. Purppuraomenapuu 'Linnanmäki' (Malus Purpurea-ryhmä)

Pyöreä puu, jolla on punertava lehdistö. Nuput tummat, puolikerrannaiset kukat tuoksuvat. Viininpunaiset hedelmät. Vyöhykkeet I–III(IV).

5. Purppuraomenapuu 'Aamurusko' (Malus Purpurea-ryhmä)

Kerrannaiset vaaleanpunaiset kukat ja siro latvus tuovat mieleen kirsikkapuun. Omenat pieniä ja melko tummanpunaisia. Vyöhykkeet I–III(IV).

6. 'Rixi' -purppuraomenapuun siemenjälkeläinen (Malus Purpurea-ryhmä)

Runsaskukkaisella kotimaisella ’Rixillä’ on puolikerrannaiset kukat, mutta siemenestä lisätyllä taimella ne ovat yksinkertaiset. Omenat luumunpunaiset. Aito ’Rixi’: vyöhykkeet I–III(IV).

7. Paratiisiomenapuu 'Erstaa' (Malus Prunifolia-ryhmä)

Kestävän vanhan lajikkeet punakeltaiset hedelmät sopivat syötäviksi sekä mehuihin ja hilloihin. Melko hillittykasvuinen. Vyöhykkeet I–VI.

8. Purppuraomenapuu 'Hopa' (Malus Purpurea-ryhmä)

Klassikkolajike 1920-luvulta. Kukkii vuosittain vaaleanpunaisena pilvenä. Parisenttiset punaiset omenat ovat maultaan vaatimattomia. I–IV(V).

Kommentoi »