Vau, mikä joulutähti! Hanna kasvatti sesonkikasvinsa 1,5-metriseksi monsteriksi – jakaa nyt vinkit uudelleen kukittamiseen
Piha ja puutarha
Vau, mikä joulutähti! Hanna kasvatti sesonkikasvinsa 1,5-metriseksi monsteriksi – jakaa nyt vinkit uudelleen kukittamiseen
Hanna Iisakkila Rojasin kolme vuotta sitten ostetusta joulutähdestä on kasvanut puolitoistametrinen komistus. Syksyinen kukittaminen vaatii tasaisia olosuhteita ja omistautumista, mutta muuten kasvin kanssa pääsee helpolla.
30.12.2022
 | Päivitetty 17.11.2023
 |
Meillä kotona

Joulutähtesi on kerrassaan upea, Hanna! Mistä keksit säästää sen ja kukittaa sitä uudelleen?

Minäkin pidin joulutähteä kertakäyttöisenä, mutta kun olin joulun 2019 jälkeen heittämässä kasvia pois, mieheni sanoi, että kyllähän se kasvaa. Ajattelin, että pidetään se sitten. Se sattui viihtymään hyvin ja jatkoi vain kasvuaan.

Joulutähti on Meksikosta kotoisin ja kasvaa siellä luonnonvaraisena. Tiedän, että ne ovat siellä monimetrisiä pensaita, ja halusin kokeilla, saisiko tästäkin yksilöstä yhtä ison. Mieheni on Meksikosta, joten joulutähti meille myös pala hänen kotimaataan Suomessa.

”Elämme joulutähden ehdoilla.”

Minkä kokoinen joulutähtesi oli, kun ostit sen? Entä nyt?

Kun ostin sen puutarhamyymälästä, se oli aivan tavallinen, pöytäkokoinen monilatvainen joulutähti.

Nyt mittasin, että se on pinta-alaltaan 1,5 metriä kertaa 1,5 metriä ja korkeudeltaan noin 1,5 metriä. Sillä on ruukkuna halkaisijaltaan 60-senttinen saavi. Sitä isompaan sitä ei varmaan saa enää siirrettyä ilman, että se menisi rikki.

Elämme nykyään joulutähden ehdoilla: Olemme siirtäneet kukkapöydän kauemmas ikkunasta, jotta se mahtuu sille. Sen takia myös sohvaa on pitänyt siirtää, ja olohuoneessamme joutuu hieman pujottelemaan.

Näin komealta Hannan joulutähti näytti nyt neljäntenä joulunaan.

Oletko saanut joulutähtesi kukkimaan uudelleen joka talvi?

Tämä on ensimmäinen vuosi, kun olen kukittanut joulutähteni oikein kunnolla. Jouluksi 2020 kukitin sitä jonkin verran ja lisäksi kuusi pistokasta, jotka olin ottanut siitä kesällä. Vuonna 2021 en edes yrittänyt kukittaa kasviani, vaan se sai olla vihreänä.

Miten olet onnistunut kukittamisessa?

Joulutähteä aletaan pimentää syyskuun aikoihin. Hyvä valorytmi kukituksen aikana on noin puolet vuorokaudesta pimeyttä ja puolet valoa. Ensimmäisenä kukitusvuonna pidin joulutähteäni 10 tuntia valossa ja 14 pimeässä. Nyt valoa ja pimeää on ollut suurin piirtein 12 ja 12 tuntia. Olen huomannut, että se ei ole ihan niin justiinsa – onhan luonnossakin erilaisia päiviä.

Vuonna 2020 kasvini oli pienempi, joten vein sitä vaatehuoneeseen pimeäksi ajaksi. Sen lehdet alkoivat punertaa, mutta en jaksanut tehdä kukitusta kunnolla loppuun asti, koska siirtely oli niin hankalaa. Joulutähti osui siirtäessä helposti ovenkarmeihin, jolloin siitä katkesi oksia.

Jouluna 2020 Hanna jätti kukituksen kesken, ja vain muutama lehti alkoi punertaa hennosti. Ne eivät erotu kuvassa.

Pistokkaiden kukitus onnistui kuitenkin samana vuonna tosi hyvin. Pakkasin niitä pimeäksi ajaksi laatikkoon, jota peittelin peitolla. Muulloin ne olivat ihan vain ikkunalla. Annoin ne joululahjoiksi, ja yksi on vielä hengissä siskollani. Sekin on aikamoinen puska, mutta ei mikään tällainen monsteri, koska hän on pitänyt sitä pienemmässä ruukussa. Siskoni ei ole jaksanut kukittaa sitä, mutta se viihtyy viherkasvina.

”Asettelin jätesäkkipeitot kasvin päälle joka ilta, ja purin ne joka aamu kolmen kuukauden ajan.”

Tänä vuonna aloitin kukittamisen syyskuussa. Virittelin kasvin päälle pimentämistä varten ”teltan” jätesäkeistä. Leikkasin auki 4 isoa jätesäkkiä ja teippasin ne kahdeksi mahdollisimman isoksi peitoksi. Ruukussa oli isoja pensastukia ja keskellä suksisauva pitämässä peitteen irti joulutähdestä, jotta se ei vaurioituisi: joulutähdestä katkeaa helposti oksia tai irtoaa lehtiä.

Asettelin jätesäkkipeitot kasvin päälle lomittain ja mahdollisimman tarkasti joka ilta, ja purin ne joka aamu kolmen kuukauden ajan. Kun ulkona oli vielä turhan valoisaa, laitoin pimennysajaksi sälekaihtimet kiinni, jotta jätesäkkien läpi ei kajastaisi ulkoa tulevaa valoa. Kattovaloja en käyttänyt, kun kasvi oli nukkumassa.

Hanna askarteli silmäterälleen teltan jätesäkeistä.
Pensastuet ja suksisauva varjelivat herkkää joulutähteä, jotta se ei vahingoittunut jätesäkkien asettelusta.

Valoisaksi ajaksi viritin joulutähdelleni rakennusvalaisimen ja kasvilampun, jotta sain sille valoa kahdelta suunnalta ikkunan lisäksi. Joulutähteni on niin suuri, ettei ikkunasta tuleva luonnonvalo olisi riittänyt, vaan kasvi olisi jäänyt liian pimeäksi huoneen puolelta. Lisäksi käänsin sitä hieman joka päivä, jotta joka kohta sai mahdollisimman tasaisesti erilaista valoa.

Kolmen kuukauden jälkeen kasvi oli omaan silmääni tarpeeksi värikäs, ja totesin, että peittely sai riittää. Jos olisin jaksanut jatkaa, se olisi tehnyt varmaan vielä lisääkin kukkia.

Hanna varmisti, että joulutähti sai riittävästi valoa joka puolelta, virittämällä sille kaksi valaisinta huoneen puolelle.

Miten olet hoitanut joulutähteä muina vuodenaikoina?

Monet sanovat, että joulutähti olisi kauhean vaikea hoidettava, mutta tämä yksilö on ollut todella helppo ja viihtynyt hyvin. Se näyttää hyvin selkeästi lehtiä lurputtamalla, milloin tarvitsee vettä. Luulen kuitenkin, että joulutähden menestyminen on kasviyksilöstä kiinni.

Joulutähteni saa vettä tavallisesti noin kerran viikossa. Luotan siihen, että sillä on niin iso ruukku, ettei se siinä kuivu tai kostu liikaa. Kesällä kasviani pitää kastella enemmän, koska se on aika lämpimässä ja valoisassa paikassa ja lehtipinta-alaa on todella paljon.

Keväästä syksyyn olen antanut sille tavallista viherkasviravinnetta kerran viikossa tai kahdessa. Nyt kukinnan aikana olen antanut ravinnetta muutaman kerran näin talvellakin.

”Kasvini näyttää lehtiä lurputtamalla, milloin tarvitsee vettä.”

Kuinka monesti olet vaihtanut ruukkua?

Joulutähteni on nyt viidennessä ruukussaan. Vaihdoin ruukkua ensimmäistä kertaa jo aika pian ensimmäisen joulun jälkeen, koska se kuivui pienessä ostoruukussaan niin nopeasti. Kesäkuussa 2020 vaihdoin ruukkua uudelleen, koska huomasin sen olevan aivan täynnä juuria.

Kolmannen kerran vaihdoin isompaan ruukkuun keväällä 2021 ja nykyiseen ruukkuun viime keväänä. Uusi ruukku on aina näyttänyt tosi isolta kasville, mutta se on täyttänyt ruukut kesän aikana, että humps vain!

Toisen uudelleen ruukutuksen aikaan kesällä 2020 Hannan joulutähti oli vielä kooltaan suhteellisen tavanomainen.

Ruukun pohjalla on iso kerros kevytsoraa salaojituksena, multana olen aina käyttänyt ihan tavallista kukkamultaa. Voi olla, että ilmavampi multa olisi vielä parempi, mutta hyvin tuo on viihtynyt näinkin.

Miltä joulutähti näyttää muulloin kuin kukituskautena?

Talvella se pudottaa ihan hirveästi lehtiä, nytkin. Jossain vaiheessa myös ”kukat” eli punaiset lehdet putoavat.

Viime keväänä joulutähteni oli hyvin kalju ja surkean näköinen, mutta kun valon määrä alkoi lisääntyä, siihen tuli lehtiä ihan joka paikkaan, missä oli vähänkään oksaa. Lehtiä on tullut niinkin paljon, että oksat eivät meinaa kestää niiden painoa. Ison lehtimassan takia joulutähteni näyttää kasvavan enemmän maata pitkin ja sivuittain kuin korkeaksi pensaaksi. En tiedä, johtuuko se jalostuksesta vai mistä.

Joulutähti pudottaa talvisin runsaasti lehtiä. Tältä Hannan kasvi näytti maaliskuussa 2022.

Aion nyt kokeilla, auttaisiko kasvivalo vähentämään talvista kaljuuntumista. Muulloin joulutähti on todella rehevä vihreä puska, jonka voimakasta kasvua on hauska seurata.

Mitä vinkkejä antaisit sellaiselle, joka haluaa kokeilla samaa?

Tasaiset olosuhteet ovat tärkeät: ei kylmää, eikä vetoa; ei liikaa, eikä liian vähän kastelua. Sopivan tasaisuuden oppii.

Ei kannata luovuttaa, vaikka lehtiä putoilisi, ja joulutähti kuolisi heti. Voi olla, että yksilö on jo kaupassa tai kotiin kuljettaessa saanut kylmää, ja se on ollut menetetty tapaus jo etukäteen. Joku toinen yksilö voi kestää helpommin, joten kannattaa koittaa uudestaan.

”Joulutähdelläni on pieni seuraaja.”

Aiotko jatkaa joulutähtesi kukittamista seuraavina vuosina?

Se riippuu siitä, miten milloinkin viitsin, ja miten minulla on menoja. Kukittaminen on hauskaa, mutta hankalaa, jos tiedossa on vaikka työmatka.

Varmaan kukitan jatkossakin ainakin pienempiä joulutähtiä, koska se on niin helppoa. Kukitin nytkin samalla yhden pistokkaan, joten joulutähdelläni on myös pieni seuraaja.

Näin joulutähden kukitus eteni

Hanna piti syksynä 2022 kirjaa kasvinsa kukinnasta. Hän teki eri ajankohtina otetuista kuvista kollaasin, josta näkee, miten punaisuus lisääntyi ajan kuluessa.

Hanna otti kukituksen aikana kuvia ja merkitsi niihin kuvauspäivämäärät.

2 kommenttia