Joka vuosi sama juttu: joulupöytään haluaa saada laatikot, rosollit ja muut perinteiset pöperöt, mutta aattoaterialla tajuaa, ettei kaikki ruoka tule millään kulumaan. Pahimmassa tapauksessa perhe on saanut tarpeekseen joulusapuskasta jo ensimmäisen kattauksen jälkeen tai jokin laji on jäänyt lähes koskematta. Kuulostaako tutulta?
Koska joulun ruokahävikki aiheuttaa monelle päänvaivaa, valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva ja Kuluttajaliiton Hävikkifoorumi-hanke pyysivät kokki ja ravintoloitsija Dani Hännistä laatimaan joulumenun, josta aiheutuu mahdollisimman vähän hävikkiä: kinkun kanssa samassa padassa kypsyvät kasvikset käytetään kokonaisuudessaan, esimerkiksi juurekset kuorimatta ja yrtit varsineen, ja piparimoussessa voi hyödyntää valmiiksi murentuneita piparkakkuja. Menussa haluttiin lisäksi säästää sähköä ja aikaa.
Kekseliäitä reseptejä olennaisempi keino välttää hävikkiä on kuitenkin suunnitelmallisuus.
– Jouluna on monesti kiirettä, eikä muisteta miettiä, kuinka paljon ruokaa oikeasti menee. Kannattaa laskea ja miettiä, mitä oikeasti tarvitsee, MasterChef-ohjelmastakin tuttu Hänninen sanoo Meillä kotonan haastattelussa.
Jouluksi kannattaa siis ostaa vain sellaista ruokaa, josta pöytäkunta pitää.
– Maksalaatikkoa ei kannata ostaa tottumuksesta, jos sitä ei kukaan syö.
Hännisellä on hyvä vinkki sopivien ruokamäärien arviointiin.
– Lasken määrät miettimällä omaa joulupöydän lautastani ja avaamalla sen sisältöä. Esimerkiksi laatikoita menee lautaselle iso ruokalusikallinen eli noin 80 grammaa per laatu.
Mikä on sopiva määrä jouluruokaa?
Kokki Dani Hänninen vinkkaa sopivat ruokamäärät, jos joulupöytä on perinteinen. Määrät on ilmoitettu yhtä ateriaa kohti. Jos samoja ruokia halutaan nauttia useammalla aterialla, kerro grammamäärät aterioiden lukumäärällä.
Jos jotain mainituista ei ole tarjolla, voi muiden määrää kasvattaa vastaavasti. Varaa kutakin ruokaa vain niille joulunviettäjille, jotka sitä syövät.
- Joululaatikot: jokaista lajia noin 80 grammaa/ruokailija (kun tarjolla on kolme lajia)
- Kinkku tai muu pääruoka: noin 100 grammaa/ruokailija, enemmän syöville 150 grammaa/ruokailija
- Graavilohi ja vastaava kala: muutama siivu eli noin 40 grammaa/ruokailija
- Rosolli ja muut lisukkeet: korkeintaan 50 grammaa/ruokailija
Vastuullisempi – ja herkullisempi – joulumenu syntyy harkiten
Hänninen suosittelee satsaamaan joulupöydässä enemmän laatuun kuin määrään. Samalla juhla-ateriasta tulee vastuullisempi muutoinkin kuin hävikin osalta.
– Kannattaa mieluiten suosia luomua ja kotimaista. Monessa taloudessa kinkkua jää paljon yli – sen ei tarvitse olla harmaasuolattu, mahdollisimman iso ja halpa.
Jos pöytään haluaa joulukinkun, voi omansa vaikkapa tilata pientilalta ja samalla tukea sellaisen toimintaa, Hänninen vinkkaa.
Vaikka kinkku on perinteisesti kuulunut suomalaiseen joulupöytään, ei se ole sen pakollisempi kuin muutkaan ruoat. Vastuullisempia valintoja kinkun tilalle ovat esimerkiksi riistaliha tai kasviksista valmistettu pääruoka. Hännisen menussa kasvisvaihtoehtona on mukulaselleristä valmistettu ”mukakinkku”.
– Mietin, teenkö menuun ollenkaan kinkkua. Juuriselleri on meikäläisen lempiraaka-aine, ja siitä saa pirun hyvän ”kinkun” eli viipaloitavan juhlapöydän päätähden.
Dani Hännisen energiapihi ja hävikitön joulumenu
Mallasleipää, sinihomejuustoa & punajuurikeittoa
***
Mukakinkku mukulaselleristä
tai
Patakinkku, perunapyreetä & säilöttyjä karpaloita
Porkkanalaatikko vol2
***
Piparkakkumoussea & karamellisoitua päärynää
Löydät menun reseptit Motivan Astetta alemmas -sivustolta.
Jutun kuvat: Ruokakuvat: Motivan Astetta alemmas -kampanja ja Hävikkifoorumi, Dani Hännisen henkilökuva: Dani Hänninen.