
Joululaatikoita ei kannata lämmittää uudelleen ja uudelleen – näin onnistuu joululaatikoiden säilytys, pakastus ja sulatus!
Joululaatikot voi tehdä parikin viikkoa etukäteen ja pakastaa raakoina tai kypsinä. Joululaatikoiden pakastus helpottaa joulunaluspäivien kiireitä, kun aattona voi sujauttaa valmiin laatikon uuniin.
Joululaatikoiden säilytys jääkaapissa
Valmiit joululaatikot säilyvät jääkaapissa viikon verran. Jäähdytä ne nopeasti paiston jälkeen ja suojaa kannella, kelmulla tai foliolla. Laita laatikot jääkaappiin vasta jäähdyttämisen jälkeen, jotta jääkaapin lämpötila ei nouse. Jos ostat laatikot pakasteena, sulata ne hitaasti jääkaapissa.
Joululaatikoiden uudelleen lämmitys ei kannata
Montako kertaa joululaatikoita voi sitten lämmittää? Suositusten mukaan vain yhden kerran. Samaa laatikkoa ei saisi enää kuumentaa uudelleen, koska sen rakenne ja hygieenisyys voivat kärsiä.
Jos haluatte syödä joululaatikoita useampana päivänä, ne kannattaa tehdä pieniin vuokiin tai sen kokoisiin, jotka kuluvat kerralla. Näin yhden vuoan voi lämmittää ja syödä aattona, toisen joulupäivänä ja kolmannen seuraavana. Kuumenna laatikot hyvin joka kerta ennen tarjoilua. Säilytä jämät jääkaapissa ja vastusta kiusausta sekoittaa sitä koskemattomaan laatikkoon. Kerran sulatettua laatikkoa ei saa pakastaa uudelleen.

Joululaatikoiden pakastus onnistuu raakana tai kypsänä
Pakastaminen on uudelleen lämmitystä parempi vaihtoehto, sillä joululaatikot voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Laatikot voi pakastaa joko raakoina tai kypsinä. Sulata jäiset herkut jääkaapissa ennen paistamista tai kuumentamista.
Pakastettuun joululaatikkoon saa parhaan mahdollisen rakenteen, kun pinnan viimeistelee voinokareilla ja antaa laatikon kuumentua kunnolla ja pinnan vielä paahtua uunissa ennen tarjoilua.
Vinkki!
Jos et halua pakastaa laatikkoa ja haluat laatikon pöytään tuoreena, laatikon voi myös valmistella päivää ennen tarjoilua paistamista vaille valmiiksi ja nostaa jääkaappiin.