Kotivinkki

Joulukinkun sulatus ja paistaminenJoulukinkun sulatus ja paistaminen

Jos ostat jouluksi pakastekinkun, varaudu siihen, että kinkun sulatus vaatii aikaa. Tuoreena myytävä kinkku on paistovalmis lähes heti. Joulukinkun paistaminen onnistuu molemmissa tapauksissa samoilla ohjeilla.
Teksti Kaisa Torkkeli

Joulukinkun sulatus – 4 tärkeää asiaa

1. Jos ostat pakastekinkun, hanki se ajoissa: Parikiloinen kinkku sulaa 1–2 vuorokaudessa. Keskikokoisen (4–8 kg) kinkun sulamiseen menee 3–4 vuorokautta. Suuren 10–12-kiloisen kinkun sulatus voi kestää jopa 4-5 päivää.

2. Pidä kinkku kylmässä siihen asti, kunnes aiot paistaa sen. Sulata kinkku aina hitaasti, mielellään jääkaapissa tai suojasäällä hyvin suojattuna ulkona. Näin kinkun lihasnesteet pysyvät parhaiten lihan sisällä. Sen, onko kinkku sulanut, voi varmistaa lämpömittarilla. Mittarin tulee näyttää jääkaappilämpötilaa eli  +1 - +5 astetta.

3. Nosta kinkku huoneenlämpöön 4-6 tuntia ennen kuin aloitat paistamisen, jotta se ehtii lämmetä. Kun kinkun paistamisen aloittaa sisälämpötilan olleessa vähintään + 10 astetta, kinkusta irtoaa vähemmän lihasnestettä, lopputulos on mehevämpi ja paistotulos tasaisempi.

4. Pidä sulatusvaiheessa kinkku muovipakkauksessa. Laita kinkun alle riittävän syvä astia, johon sulamisvesi voi valua.

Joulukinkun paistaminen

Sulana tai tuoreena myytävä joulukinkku on paistovalmis lähes heti. Nosta kinkku kuitenkin hyvissä ajoin huoneenlämpöön; iso kinkku jopa 6 tuntia ennen paistamista, pienempi 2-3 tuntia ennen. Kinkun sisälämpötilan on hyvä olla noin +10 astetta ennen paistamista.

1. Laita kinkku nahkapuoli ylöspäin uunipannulle. Kaada pannulle vettä niin, että pannun pohja peittyy vedellä kokonaan. Voit myös paistaa kinkun paistopussissa.

2. Laita uuni lämpenemään100-125 asteeseen. Mitä miedommassa lämmössä joulukinkun paistaminen tapahtuu, sitä mehukkaampi on lopputulos.

3. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei se kosketa luuta. (Testaa tarvittaessa paistomittarin toimivuus ennen paistoon ryhtymistä. Laita mittarin kärki kiehuvaan veteen, jolloin sen pitäisi näyttää sataa astetta.)  

4. Laita kinkku uuniin niin, että lihaisin osa on uunin perällä. Paistoaika on noin 1 ½ tuntia ensimmäistä kiloa kohti ja sen jälkeen noin 1 tunti/kilo. Kinkun lämpötila ennen paistoa, uunin lämpötila ja kinkun muoto vaikuttavat paistoaikaan.

5. Kinkku on mehevä, kun sisälämpötila on noin 72–75 astetta. Täysin kypsän kinkun sisälämpötila on noin 82 astetta.

6. Anna kinkun levähtää 10–20 minuuttia uunista ottamisen jälkeen. Poista nahka ja halutessasi sen alla oleva rasva, kun kinkku on vielä lämmin. Kaada paistoliemi uunipannulta talteen kulhoon ja jäähdytä. Jäähtyneen liemen pinnalle jähmettyy rasvakerros, joka on helppo poistaa. Tee liemestä erinomainen joulukinkun kastike.

Katso myös:

Kuva: Mika Haaranen

Julkaistu: 1.12.2011