
Harva joulu eroaa suomalaisesta keskitalven juhlasta yhtä paljon kuin kenialainen joulu. Jos Helsingin Heikinlaaksossa asuvan Nancy Kamaun pitäisi kuvata synnyinmaansa joulua yhdellä sanalla, voisi hälyinen olla oikea sana.
– Keniassa joulu on laulua, tanssia ja meteliä. Täällä se on niin hiljainen. On kuitenkin jotain, mikä yhdistää joulunviettoa näissä kahdessa kulttuurissa: se, että ruokailu on tärkeä asia.
Keniassa pöydän ääreen kokoonnutaan yhdessä sukulaisten ja laajan ystäväpiirin kanssa. Siksi ihmisillä on tapana sopia yhdessä, miten vierailut jaetaan eri päiville. Näin kaikkiin taloihin riittää vieraita koko joulun ajaksi. Ruoaksi tehdään paistettua, grillattua ja keitettyä lihaa sekä riisiä ja ohutta leipää. Toisinaan syödään myös kanaa, vaikkakin se on Keniassa kallista.
Nancy muutti Helsinkiin kymmenen vuotta sitten ja viettää joulua nykyään miehensä Kimin ja tyttärensä Danielan kanssa Kimin vanhempien luona. Anoppilassa perhe noudattaa suomalaisia perinteitä: on kinkkua ja laatikoita, kynttilöitä hautausmaalla, hiljaista yhdessäoloa perheen parissa ja lahjojen vaihtamista. Kuitenkin myös kenialaisille tavoille on paikkansa. Niitä Nancy pitää yllä ystäviensä kanssa. Silloin pöytään ei nosteta silliä tai rosollia, vaan mausteista lihaa, riisiä ja leipää – sekä currykanaa kookoskastikkeella ja korianterilla.
Kenialainen currykana
4–6 hengelle | 20 min + kypsennys 40 min | gluteeniton
Näitä tarvitset
900 grammaa marinoimattomia kananpaloja 2 punasipulia 2 kasvisliemikuutiota 2 dl kookosmaitoa 2 rkl tomaattipyrettä 2 dl ruokakermaa 1 pussi currymaustetta (Kerala Curry) tuoretta korianteria koristeluun
Tee näin
1. Kuori ja pilko punasipulit. Ruskista kana, punasipulit ja kasvisliemikuutiot pannulla. 2. Sekoita kookosmaito, tomaattipyre, ruokakerma ja currymauste keskenään. 3. Laita kaikki ainekset uunivuokaan ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Tarjoile riisin kanssa. Lisää makua saat, jos lisäät riisin keitinveteen 2 dl kookosmaitoa. Koristele annos tuoreella korianterilla.
Haukkaus cozonacia, päälle kulaus ţuicăa
Joulupuuro on omituinen ajatus romanialaiselle Mihaela Hritculle. Kuten ortodoksien tapoihin kuuluu, hän aloittaa jouluun valmistautumisen marraskuussa neljänkymmenen päivän paastolla. Kun joulu koittaa, itse tehty ja ennen kaikkea runsas ruoka on tärkeä osa juhlan viettoa. Siihen suhteutettuna puuro vaikuttaa hieman vaatimattomalta.
– Jouluna pöydässä pitää olla paljon kaikkea, Mihaela sanoo painokkaasti.
Kotona Romaniassa joulunvietto alkaa aattoaamuna colindalla, eli lapset kiertävät ovelta ovelle ja laulavat joululauluja, jotka tuovat kuulijoilleen hyvää onnea. Sen jälkeen syödään. Pöytään nostetaan kotitekoista juustoa, polentaa, sarmale-lihakääryleitä ja makeaa leipää, cozonacia. Ruoka huuhdotaan alas viinillä ja ţuicălla, kirkkaalla romanialaisella viinalla. Ruokaa on paljon, ja kaikki tehdään alusta asti yhdessä.
Joulupäivä vietetään perheen parissa, mutta toisena ja kolmantena joulunpyhänä lähdetään vierailemaan toisten luo. Vaikka Mihaela ja hänen miehensä Nelu ovat jo vuosia viettäneet joulun Suomessa, juhla on parille perin pohjin romanialainen. Vaikka suurin osa kotoisista perinteistä järjestyy Suomessa tavalla tai toisella, joulu vieraassa maassa ei silti tunnu samalla tavalla joululta.
– Mutta tunnelma syntyy, kun voimme soittaa kotiin ja kuunnella tuttuja joululauluja, Mihaela sanoo. Ja kun pöytään nostaa pullon romanialaista valkoviiniä, höyryävää polentaa ja pitkään haudutettuja, pehmeitä sarmaleita, kotimaa tulee heti piirun verran lähemmäksi.
Sarmale-lihakääryleet
6–10 hengelle | 45 min + kypsennys 2–3 t | gluteeniton
Näitä tarvitset
½ dl riisiä 1–2 isoa sipulia öljyä 1 kg sika-nautajauhelihaa 2 kananmunaa suolaa pippuria 1 tl kynteliä 700 g viininlehtiä smetanaa
Tee näin
1. Huuhtele riisi kädenlämpöisessä vedessä ja jätä se veteen likoamaan. 2. Kuori ja pilko sipuli ja kuullota se öljyssä. Ota pannu pois liedeltä. Valuta riisi ja lisää se läpikuultavan sipulin kanssa pannulle. Anna jäähtyä. 3. Siirrä jäähtynyt riisi ja sipuli kulhoon. Lisää joukkoon jauheliha, kananmunat ja mausteet. Sekoita hyvin. 4. Huuhtele viininlehdet ja leikkaa pois lehtiruodin ulkoneva osa. Jos viininlehdet ovat noin kämmenen kokoisia, riittää yksi lehti yhteen sarmaleen. Pienempiä lehtiä voi ottaa kaksi. Ota viinilehti kämmenelle, laita lehdelle ruokalusikallinen lihamassaa ja kääri kaalikääryleen tapaan. 5. Laita kattilan pohjalle hieman öljyä ja vuoraa kattilan pohja viininlehdillä. Lado valmiit sarmalet kattilaan päällekkäin niin, että kattilan keskelle jää tilaa. Lisää vettä sen verran, että kääryleet melkein peittyvät. Lado päälle muutama viinilehti. 6. Keitä kannen alla matalalla lämmöllä 2–3 tuntia, kunnes viininlehdet ovat sopivan pehmeitä. Tarjota sarmaleet smetanan kanssa. Lisukkeeksi sopivat leipä tai polenta.
Sitä, mitä syntymäpäiväsankari tahtoo
Kun puhutaan tärkeistä ruokaperinteistä, Kevin McCarthylle ei tule ensimmäiseksi mieleen joulu. Kotona Yhdysvalloissa marraskuinen kiitospäivä on Kevinin perheelle joulua tärkeämpi. Silloin sukulaiset kerääntyvät koolle ja valmistavat samoja ruokia vuodesta toiseen.
Jouluisin McCarthyilla on aina syöty juuri sitä, mitä Kevin on kulloinkin toivonut. Siten perhe juhlistaa hänen syntymäpäiväänsä, joka on joulupäivänä. Ehkä juuri siksi Kevinille ei tule mieleen perinteisiä jouluruokia – joulukeksejä lukuun ottamatta.
– Sukulaisemme järjestävät toisinaan jouluisin keksipiirin. Keräännymme yhteen, ja jokainen tuo mukanaan itse tehtyjä keksejä, joita vaihdellaan. Jokainen lähtee kotiinsa erilaisen keksilajitelman kanssa, Kevin kertoo.
Kevinin äidin erikoisuuksia ovat pähkinävoi-suklaakeksit ja meksikolaiset keksit. Eksoottisesta nimestään huolimatta jälkimmäinen, kanelilla ja vaniljalla maustettu suklaakeksi, sopii hyvin myös suomalaiseen joulupöytään.
Kevin opiskelee toista vuotta Helsingin yliopistossa ja valmistautuu toiseen jouluunsa Suomessa. Uudeksi perinteeksi on muodostumassa joulu vaimon perheen kanssa Joensuussa: lunta, laatikoita ja karjalanpaistia. Uudenlainen joulu sopii Kevinille, sillä ruokaa lukuun ottamatta se muistuttaa joulusta kotona Minnesotassa. Tähän yhtälöön sopivat myös todistetusti ne meksikolaiset keksit.
– Viime jouluna äitini lähetti minulle laatikollisen keksejä, ja jaoin niitä vaimoni suvulle Joensuussa. Ne toivat mieleen joulun kotona, Kevin sanoo.
Niinpä hän aikoo tänä vuonna valmistaa keksejä itsekin. Taikinasta tehdään tikkuja ja ne puristetaan tähden muotoisella pursottimella, annetaan jäähtyä rapeiksi ja dipataan sitten suklaiseen kuorrutteeseen ja nonparelleihin. Mutta koska pursotinta ei ole, Kevin leikkaa taikinasta joulukuusia. Vanha perinne on löytänyt uuden muodon.
Meksikolaiset keksit
noin 30 kpl | 30 min + kuorruttaminen 20 min
Tässä reseptissä käytetään annosmittana amerikkalaista kuppia (cup). Suomessa yksi kuppi tarkoittaa kahvikupillista, eli 1,5 dl:aa, kun taas Yhdysvalloissa yksi kuppi on 2,4 dl.
Näitä tarvitset
50 g tummaa suklaata 125 g voita 1 ½ kuppia (noin 3 ½ dl) tomusokeria 1 muna 1 tl vaniljauutetta 2 ¼ kuppia (noin 5 ½ dl) vehnäjauhoja 1 tl kanelia
Kuorrutus
1 rkl voita 1 kuppi (noin 2 ½ dl) tomusokeria 1 ½ rkl kaakaojauhoa 2 rkl maitoa koristeluun nonparelleja
Tee näin
1. Sulata suklaa ja voi. Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään. 2. Kaulitse taikina leivinpaperin päällä. Leikkaa taikinasta keksejä kuusen muotoisella piparimuotilla. Paista keksejä 200-asteisen uunin keskitasolla 5–7 minuuttia. Anna keksien jäähtyä. 3. Valmista kuorrute. Sulata voi. Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset keskenään. Koristele keksit, ennen kuin kuorrute ehtii kuivahtaa. Ripottele keksien päälle nonparelleja.
Katso myös: