3 x uusi idea kesäksi ruukkuun! Poimimme kiinnostavat kasvitulokkaat, joista innostut
Piha ja puutarha
3 x uusi idea kesäksi ruukkuun! Poimimme kiinnostavat kasvitulokkaat, joista innostut
Tänä keväänä ja kesänä ruukkuistutusten tähtiä ovat koristeapilat, kultalakat ja erilaiset heinät. Kultalakat hurmaavat tuoksullaan ja suloisilla kukillaan, koristeapilat sekä heinät näyttävillä lehdillään. Käytä kasveja osana monilajisia ruukkuistutuksia tai istuta niitä simppelisti yksittäin. Poimi raikkaat ideat!

1. Koristeapilan juju ovat kauniit lehdet

Ei ne kukat, vaan lehdet! Tutusta valkoapilasta jalostetut koristeapilat ihastuttavat kauniinsävyisillä ja -muotoisilla lehdillään. Koristeapilat ovat todella kestäviä ja koristeellisia ruukkukasveja joko yksin sellaisenaan tai toisten kasvien lomassa röyhyten.

Helppohoitoinen koristeapila pitää auringosta mutta viihtyy lähes paikassa kuin paikassa. Poista apilasta kuihtuneet kukat ja huolehdi kastelusta. Jos kasvi ränsistyy kesän edetessä, leikkaa se alas, niin pian kasvusto uusiutuu ja näyttää taas viehkeältä.

Koristeapilan ’Dark Debbie’ -lajikkeessa raikas vihreä ja tumma puna yhdistyvät hauskasti.
Parvekelaatikossa vaaleankeltaiset orvokit ja kultalakat tarjoavat tehokkaan kontrastin koristeapila ’Dark Debbien’ tummille lehdille.
Koristeapiloihin kuuluu useita eri lajikkeita. Tässä loistaa 'Jessica'.
Tässä koristeapilaa on istutettu tumman kolmiokäenkaalin lomaan. Ihan kuin iso- ja pikkusisarukset!

2. Koristeheinät tuovat rentoa viehkeyttä

Keski-Euroopassa koristeheiniä on käytetty pitkään, ja Suomessakin suosio on nyt kasvussa. Monet koristeheinät viihtyvät ruukuissa – kokeile esimerkiksi rantavehnää, hakoneheinää, kuparisaraa, siniheinää ja hurmesilkkiheinää. Lue täältä koristeheinistä, joita taimistojen ammattilaiset suosittelevat.

Annika Christersen on sommitellut parvekkeelleen kasvihyllyyn heiniä osaksi runsasta asetelmaa, jossa on lisäksi muun muassa kaunokaisia, muratteja, keijunkukkia ja orvokkeja.
Tällä parvekkeella heinät on sijoitettu näyttävästi kukkivan kärhön alle.
Yksinkertaisen kaunis istutus syntyy sininata 'Golden Toupee' -heinistä.
Kun kasvien muodot ja värit herättävät huomiota, ei kukkia edes kaipaa! Korkeassa ruukussa komeilee pronssisara.

3. Kultalakka hurmaa tuoksullaan

Kultalakka on suloisesti tuoksuva kaksivuotinen laji, joka rakastaa aurinkoa ja kukkii jo varhain kesällä. Kasvin rehevä ja pysty kasvutapa sopii mainiosti matalampien tai lamoavien kasvien seuraan.

Istutuksessa taka-alalla koreille kultalakan ’Pastel’-lajike, joka on saanut seuraukseen saman sävyisen kerrannaiskukkaisen tarhakääpiöesikon, hyasintteja ja murattia.
Violetin, oranssin ja keltaisen liitto säväyttää lämpimällä hehkullaan. Korkeimmalle tässä istutuksessa kohoavat kelta-liilahtava kultalakka, ruskea kuparisara sekä oranssi tähtisilmä. Kääpiöesikko ja orvokki sekä purppurakeijunkukka ’Forever Purple’ jatkavat värikimaraa niiden alapuolella.
Jos teet istutuksen keväällä, istuta ruukku mahdollisimman täyteen kasveja. Näin istutus on näyttävä saman tien, sillä viileässä kasvit kasvavat hitaasti.
Rakenna ruukkuistutus jonkin sinua miellyttävän värin ympärille yhdistelemällä sekä kukillaan että lehdillään koreilevia kasveja. Tässä kultalakka, orvokki ja koristeapila ’Isabella’ pitävät huolen, että asetelma hehkuu heleän viininpunaisissa sävyissä pitkään. Kirjavalehtinen pensastädyke ’Heartbreaker’ tuo kasvien joukkoon ripauksen vaaleaa utua.
1 kommentti