
Näitä mokkapaloja ei voi vastustaa – ”En ole ehkä koskaan maistanut mitään yhtä herkullista”
Herkkulakkoni pysähtyi näihin mokkapaloihin. Tuhti suklaapohja yhdistettynä täyteläisen kuohkeaan tiramisuvaahtoon hipoo täydellisyyttä niin makunsa kuin suutuntumansakin puolesta, kirjoittaa päätoimittaja Jenny Brandt.
Tunnustan. Mokkapalat eivät ole suosikkileivonnaisiani. Jos olen aivan rehellinen, en oikeastaan edes pidä niistä. Yläasteikäisenä veivasin mokkapaloja kyllästymiseen asti koulun buffaan, discoon ja myyjäisiin. Sittemmin sama rumba on jatkunut omien lasteni kouluissa. Heillä on oikein mokkapalapäivä! Säännöllisesti toistuvassa tapahtumassa halukkaat luokat vuorottelevat ja keräävät rahaa leirikouluun mokkapaloja myymällä. Minä paistan paloja mukana, vaikka paljon mieluummin leipoisin pullaa.
Mokkapalaärsytykseni johtuu oikeastaan siitä, etten osaa leipoa täydellisiä mokkapaloja. Niistä tulee mielestäni aina liian höttöisiä, litteitä tai vaaleita. Tai sitten kuorrute maistuu liikaa joltain. Kahvilta, sokerilta tai voilta.
Mokkapalaärsytykseni johtuu oikeastaan siitä, etten osaa leipoa täydellisiä mokkapaloja.
Hyvä mokkapala on mielestäni muhkea, mehevä ja todella tumma. Viime syksynä kohtasin täydellisen yksilön kuopuksen futispeleissä. Selvitin tekijän ja pyysin reseptin. Ajattelin, että nyt maailma on valmis. Valmistauduin huolellisesti ja mittasin ainekset millintarkasti. Mutta vaikka kiehauttelin, jäähdyttelin, sekoittelin (mutta en liikaa) sekä tein kuorrutteen tuplana kuten käskettiin, lopputulos ei ollut samanlainen. Ehkä paistoin liian pitkään, ehkä lisäsin jauhot kulhoon väärässä kulmassa, ehkä tähdet olivat väärässä asennossa – tai ehkä mokkapalat vain eivät ole minun juttuni.
Näin ajattelin. Kunnes maistoin muutama viikko sitten kokkimme Mika Rampan kehittelemää tiramisumokkapalaa, joka kannettiin eteeni suoraan kuvauksista. Se pelkästään näytti niin hyvältä, että lopetin koko kuukaudeksi suunnitellut herkkulakkoni sille minuutille. Hyvä on, myönnän, kyseessä on mokkapala pienellä tvistillä, mutta leivonnainen oli niin pehmeä ja mehevä, etten muista koska olisin viimeksi maistanut mitään niin herkullista. Tuhti suklaapohja yhdistettynä täyteläisen kuohkeaan tiramisuvaahtoon hipoi täydellisyyttä niin makunsa kuin suutuntumansakin puolesta.
Pyydän jo valmiiksi anteeksi, ystävät ja sukulaiset, tästä lähtien meillä on mokkapalatiramisua kaikilla kekkereillä!
Mokkapalatiramisu valmistuu kätevästi vaikkapa isossa lasivuoassa. Kakkua voi kauhoa lautaselle tiramisun tapaan, mutta myös leikkaaminen halutun kokoisiksi paloiksi onnistuu mainiosti.

Jenny Brandt on Maku- ja Viherpiha-lehtien päätoimittaja