
Ratkaisu kello viiden nälkääni ei yllättäen ollutkaan aterioiden lisääminen, vaan niiden vähentäminen
Viiden aterian sijaan syön nykyisin neljä kertaa päivässä. Aamupala ja lounas ovat kyllä tärkeitä, mutta yhtä kohtalokasta on, jos sössii päivän kolmannen aterian, kirjoittaa päätoimittaja Jenny Brandt.
Olen viimeisen vuoden aikana rytmittänyt ateriani uudelleen. Aiemmin pärjäsin mainiosti syömällä viisi ateriaa päivässä, mutta yhtäkkiä tuntui, että mikään ei riitä. Vaikka söin fiksun aamiaisen ja runsaan lounaan, iltapäivän välipala ei enää kantanutkaan iltaruokaan asti. Kello viiden nälkä iski aina kotimatkalla, eikä tilannetta helpottanut se, että samaan aikaan, kun olisi pitänyt keskittyä ruoanlaittoon, kalenteri lupaili myös koiranulkoilutusta ja lasten treenejä.
Pulmat alkoivat, kun korona synnytti hybridityön, ja viikkorytmi ei ollutkaan enää tasainen. Tai ehkä vain vanhenin, ja kroppa kaipaa nyt jotain muuta.
Kello viiden nälkä iski aina kotimatkalla, vaikka olin syönyt välipalan.
Ratkaisuni kello viiden nälkään ei yllättäen ollutkaan aterioiden lisääminen, vaan niiden vähentäminen. Aiemman viiden aterian sijaan syön nykyisin neljä kertaa päivässä. Aamupala ja lounas ovat ennallaan, mutta kasvatin välipalan kokoa. Se on nyt yksi ateria, jonka voimin ruokin lapset, huollan koiran ja ehdin ehkä lenkille itsekin. Päivän neljännen ja viimeisen aterian syön illalla kahdeksan aikaan.
Systeemin haastavin palanen on juuri päivän kolmas ateria, sillä sen aika ja paikka vaihtelevat. Tärkeintä on hyvä (tai edes pieni) valmistautuminen. Se tarkoittaa sitä, että etäpäivänä ruokaa tai ruoanlaiton aineksia löytyy jääkaapista – ja että konttoripäivänä muistaa napata mukaan eväät.
Aamupala ja lounas ovat ennallaan, mutta kasvatin välipalan kokoa. Se on nyt yksi ateria.
Kotona iltapäivän pelastuksia ovat superhelpot sapuskat, jotka ovat lautasella vartissa tai vähintään puolessa tunnissa. Pasta, jonka päälliset valmistuvat samalla, kun pasta kiehuu, salaatti, jonka ainekset on prepattu kaappiin, nopeasti valmistuva nuudeliateria tai edellisen päivän jämistä tuunattu jääkaapin ihme.
Jos päivän kolmas ateriani on välipalatuotteiden varassa, se tarkoittaa paria tuhtia ruisleipää ja rahkaa sekä vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Mukaan voi tehdä myös vaikkapa ihanat green goddes -kolmioleivät, rasioihin prepatun ruokaisan fetasalaatin tai ihan kunnon ruoan, vaikka söisi lounaan työpaikkaruokalassa. Esimeriksi valmiiksi annosvuoissa paistettu pesto-jogurttikana on mainio vaihtoehto.
Jos sinäkin kaipaat ratkaisuja kello viiden nälkään, kokeile neljän aterian taktiikkaa ja ota tavaksi hyvien eväiden tekeminen. Vaikeinta tässä hommassa on muistaa ottaa mukaan ne huolella valmistellut eväät!
Jenny Brandt on Maku- ja Viherpiha-lehtien päätoimittaja