
Hitsaten hyvä tulee – Suomen palkituimmassa bbq-ravintolassa grillataan itse hitsatulla grillillä
Jari-Jukka Kallunki oli jo vannonut, ettei palaisi enää ravintola-alalle. Niin siinä kuitenkin kävi, että nyt valmistaa lihaa itse hitsatulla savustimella aitoon jenkkityyliin JJ’s BBQ -ravintolassaan pikkukaupungin teollisuusalueelta.
Kun uusi firma aloittaa toimintansa, yrittäjän päivät venyvät usein pitkiksi. Harvalla kuitenkaan yhtä pitkiksi kuin Jari-Jukka Kallungilla. Kun hän avasi JJ’s BBQ -ravintolansa salolaiselle teollisuusalueelle vuonna 2019, hän nukkui kolme vuotta puolet viikosta asuntovaunussa ravintolan takapihalla.
Oli pakko, sillä lihoja savustettiin läpi yön, ja puita piti käydä lisäämässä tulipesään 45 minuutin välein. Se tietysti tarkoitti, että unta sai vain kolmen vartin pätkissä.

Aamuisin vaimo ja yrittäjäkumppani Mari Kallunki tuli vapauttamaan Jari-Jukan vuorosta. Silloin tämä meni kotiin, nukkui pari tuntia ja kävi suihkussa. Sen jälkeen Jari-Jukka palasi ravintolalle ja seisoi kassan takana koko päivän. Asiakkaat ihmettelivät välillä, miksi ravintola oli tuolloin auki vain kolmena päivänä viikossa. Syynä oli se, että muuten Jari-Jukka ei olisi juuri nähnyt lapsiaan.
Oli monen sattuman kauppa, että Jari-Jukasta ylipäätään tuli ravintoloitsija. Hän kun oli kerran jo vannonut, ettei koskaan palaisi ruoka-alalle.

Jari-Jukka oli kerran jo vannonut, ettei koskaan palaisi ruoka-alalle.
Kokista hitsariksi
– No niin, hyvää päivää, mennäänkös me vähän tonne sivummalle?
Jari-Jukka pyyhältää buutsit jalassa ja stetson päässä saluunan, tai siis anteeksi, ravintolan läpi. Vaikka virallinen lounasaika on kahden maissa iltapäivällä jo ohi, JJ’S BBQ:ssa istuu ruokailijoita monessa pöydässä: lapsiperheitä, pariskuntia, työporukoita huomioliiveissä.
– Meillä on paljon kanta-asiakkaita, mutta jotkut tulevat varta vasten pitkän matkan päästä, Jari-Jukka kertoo.

– Nyt on kuitenkin aika rauhallista. Kesäisin tuossa kadulla voi olla kymmenien metrien jono.
Sellaisina ruuhkapäivinä JJ’S BBQ saattaa myydä jopa 500 kiloa lihaa: naudanbriskettiä, nyhtöpossua ja talon makkaroita. Ravintolasta on nopeasti tullut suomalaisten grilliharrastajien suosikki. He ovat äänestäneet JJ’s BBQ:n kärkisijoille myös monissa kilpailuissa: Suomen paras burgeriravintola (2022), TripAdvisor-käyttäjien vuoden valinta (2021 ja 2022), paras lounasravintola (2021)…

On syytä palata hieman ajassa taaksepäin. Miten Jari-Jukasta oikeastaan tuli Suomen Herra Barbecue?
– Alkujaan kyse oli maisemanvaihdoksesta, hän sanoo.
Jari-Jukka on kotoisin Lapista. Siellä hän ehti valmistua ravintolakokiksi ja työskennellä parin vuoden ajan, pääosin Pyhätunturin hiihtokeskuksen ravintoloissa. Sitten nuorukaisesta alkoi tuntua, että jonkinlainen elämänmuutos olisi tarpeen – sekä työn että asuinpaikan osalta.
Jari-Jukka lähetti eteläsuomalaisiin firmoihin monta työhakemusta. Pian Nokian tehtaalta Salosta soitettiin, että voisitko aloittaa ylihuomenna. Jari-Jukka vastasi, että onnistuu. Hänestä tuli ensin kokoonpanija ja sitten hitsari.
Itse rakennettu savustin
Vuosien mittaan Jari-Jukan työpaikat vaihtelivat, mutta ravintola-alalle hän ei enää aikonut palata. Vapaa-ajallaan hän kuitenkin tykkäsi grillata ja katsoa tv-ohjelmia ja Youtube-videoita, jotka tavalla tai toisella liittyivät amerikkalaiseen bbq-kulttuuriin. Jenkeissä ei grillata samaan tapaan kuin Suomessa, vaan lihaa savustetaan tai kypsennetään epäsuoralla lämmöllä.
Amerikan malliin
Barbecue tai epävirallisemmin barbeque käännetään suomen kielessä usein grillaamiseksi. Amerikkalaisessa bbq:ssa on kuitenkin kyse hieman eri asiasta: ruoan kypsentämisestä hitaasti epäsuorassa lämmössä. Metodi kehitettiin satoja vuosia sitten Yhdysvaltain eteläisissä osavaltioissa. Pitkällä kypsennyksellä sitkeistä ruhonosista saatiin pehmeitä ja meheviä.
Amerikkalaisen barbecuen sanotaan koostuvan kolmesta ”ainesosasta”, joita ovat liha, savu ja bbq-kastike. Suosittuja bbq-lihoja ovat porsaan ribsit eli kylkipalat ja brisketti, joka on tietty osa naudanrintaa. Tyypillisiä lisukkeita ovat kaalisalaatti, perunasalaatti ja makaronilaatikon amerikkalainen vastine eli mac and cheese.
Jari-Jukkakin päätti hitsata itselleen savustimen. Siitä tuli suuri jenkkityylinen möhkäle, jonka teräskuoresta hän rakensi harvinaisen paksun. Se on tärkeää, jotta lämpö pysyy savustimen sisällä tasaisena säästä huolimatta.

– Aika pian joku kysyi, että tekisinkö savustimia myös myyntiin.
Ja kun myydään savustimia, on totta kai tärkeää esitellä ihmisille, millaista ruokaa niiden sisällä syntyy. Kun asiakkaat saivat maistella Jari-Jukan savustamia lihoja, he alkoivat kysellä, saisiko niitäkin ostaa. Aluksi hän myi lihaa kotipihastaan. Sitten tuli savustuskeikkoja yksityistilaisuuksiin. Lopulta Jari-Jukka kiersi puolet vuodesta festivaaleja ja markkinoita savustimensa kanssa.
Seuraavan ison askeleen pariskunta otti, kun Mari löysi ravintolalle sopivat tilat. Salon Meriniityssä sijaitseva kiinteistö on aikanaan ollut it-yrityksen henkilöstöravintola. Juuri sen takapihalle Jari-Jukka parkkeerasi asuntovaununsa.
Enää hänen ei tarvitse nukkua öitään pihalla. Päiväsaikaan savustetut lihat kellivät nykyään yöt lämpökaapeissa ja vetäytyvät samalla. Pariskunta on pystynyt myös palkkaamaan työntekijöitä avukseen.
Some on ollut alusta saakka tärkeä markkinointikanava JJ’s BBQ:lle. Esimerkiksi Tiktokissa seuraajia on jo yli satatuhatta. Jari-Jukka tekee valtavasti videoita ”joka tuuttiin”. Niissä leikataan lihaa, esitellään eri maiden bbq-kulttuuria tai testataan vaikkapa uutuuslonkeroita. Tyylilaji on äijähuumori, asiaankuuluvien örinöiden kera.


Teksasin tuliaiset
JJ’s BBQ on erikoistunut ruokaan, jollaista valmistetaan Yhdysvaltain eteläisissä osavaltioissa. Siksi Jari-Jukan piti toki käydä tutustumassa barbecuen saloihin paikan päällä. Ensimmäisen matkan hän teki vuonna 2019. Se suuntautui, tietenkin, Teksasiin.
– Jenkeissä bbq ei ole vain ruokaa, vaan myös yhteisö. Menin monta kertaa ihan pystymetsästä ravintoloiden oville koputtamaan, että hei, minä oon JJ Suomesta ja olen kiinnostunut tästä hommasta. Aina he ottivat meikäläisen ystävällisesti vastaan.
Nyt reissuja rapakon taakse on tehty jo monta. Jari-Jukka ja Mari ovat perehtyneet ruoanvalmistuksen lisäksi muun muassa rodeokulttuuriin. Myös osa JJ’s BBQ:n lihoista tulee Yhdysvalloista.
– Heidän briskettinsä rasvarakenne on erilainen kuin kotimaisessa naudanlihassa. Se sopii savustamiseen paremmin.

Lienee parasta testata asia itse. Black Angus -naudan briskettiä eli rintapalaa on savustettu tammipuulla 14 tuntia. Sen jälkeen liha on vetäytynyt lämpökaapissa. Kokonaiskypsytysaika: noin vuorokausi. Sen kyllä huomaa. Brisketti on niin mehevää ja mureaa, että se hajoaa kappaleiksi, kun sitä hipaisee haarukalla. Liha suorastaan sulaa suuhun.
– On se minusta ihan helvetin hyvää, jos suoraan sanon, Jari-Jukka julistaa.
JJ’s BBQ
Ravintola- ja cateringyritys, jonka päämaja on samanniminen ravintola Salossa. Hitaaseen savustamiseen erikoistunut ravintola avasi ovensa vuonna 2019. Nykyään JJ’s BBQ työllistää perustajiensa Jari-Jukka ja Mari Kallungin lisäksi vakituisesti kuusi työntekijää.