Jäästä lyhtyjä, sydämiä ja aidon näköinen kahvipöytä! Suomalaiset innostuivat taiteilemaan jäästä pihakoristeita – kurkkaa upeat luomukset

Jäästä lyhtyjä, sydämiä ja aidon näköinen kahvipöytä! Suomalaiset innostuivat taiteilemaan jäästä pihakoristeita – kurkkaa upeat luomukset
Pakkassäät ovat saaneet suomalaiset tekemään jäästä upeita lyhtyjä ja koristeita. Mitä tulee jäällä koristeluun, vain luovuus on rajana!
Julkaistu: 19.1.2021

Servettitekniikka nousi trendiksi

Sosiaalisen median askartelu- ja piharyhmissä julkaistujen kuvien perusteella servetillä koristeltu jäälyhty on yksi tämän talven suosituimmista pihakoristeista.
Yksi servettitekniikasta innostuneista on Päivi Hupli.
– Jäädytin vettä maitopurkkiin, ja painoin servetin jään päälle. Sen päälle on sumutettu vettä niin, että servetti tarttuu kiinni. Servetin alemman paperin irrotin pois ennen vedellä sumuttamista.
Kuva: Päivi Hupli
Myös Minna Lipsanen on ihastunut jään koristeluun serveteillä.
– Kuvioissahan on oma servettivarasto ja mielikuvitus rajana! Servetistä voi leikata vaikka vain yhden kuvan tai useita ja asetella ne niin kuin itse mielii.
Minna käyttää jäälyhdyn kynttilänä pattereilla toimivaa kynttilää, joka lepattaa aidon näköisesti.
– Ne ovat käteviä ja turvallisia, eikä lyhtykään sula.
Kuva: Minna Lipsanen
Tuija Kuuselan vinkit onnistuneen jäälyhdyn tekoon ovat yksinkertaiset.
–Mitä kuumempaa vettä ämpäriin laittaa, sitä kirkkaampi lyhdystä tulee. Servetistä leikattu kuva kannattaa sivellä jäälyhtyyn kostealla pensselillä tai vaikka pullasudilla.
Kuva: Tuija Kuusela

Kakku, joka ei sula suussa

Jäälyhtyjen teossa voi hyödyntää myös kakkuvuokaa. Heli Pietiäisen pihalta löytyy useampi "jääkakku", joiden tekoon jää samalla tavalla koukkuun kuin syötävien!
– Tein molemmat jäälyhdyt vanhalla kakkuvuoalla. Laitoin niihin vettä ja sitten pihalle jäätymään. Toiseen tiputin pari tippaa sinistä elintarvikeväriä ennen jäädytystä. Ruusuisen tein leikkaamalla servetistä ylimääräiset pois ja irrottamalla kaksi paperikerrosta pois. Jäätyneeseen lyhtyyn sipaisin sinne tänne vähän vihreää vesiväriä, ja kuvat kiinnitin painamalla ne lyhdyn reunaan samalla, kun suihkutin suihkepullosta vettä.
Kuva: Heli Pietiäinen
Kuva: Heli Pietiäinen

Lintu, joka ei lähtenytkään etelään

Jäästä voi tehdä lyhtyjen lisäksi myös näyttäviä ja kauniita pihakoristeita.
Satu Koskinen terassia koristaa sievä jäälintu.
– Lintumuotti on tilattu nettikaupasta. Täytin muotin vedellä ja jäädytin yön yli.
Kuva: Satu Koskinen

Kaloriton herkkupöytä

Anna-Maija Heinolla jäällä koristelu lähti hänen omien sanojensa mukaan jo hieman lapasesta – tosin hyvällä tavalla, sillä lopputulos on varsin upea! Anna-Maija teki jäästä parvekkeelleen kahvipöydän tarjoiltavat.
– Jääkakku on jäädytetty pesuvadissa, jossa oli kuihtuneita kukkia. Päällä on jääsydämiä, jotka tein leivosvuoassa. Värjäsin veden pastaväreillä. Sydämet on tehty kakkuvuoassa. Kahvikuppi on jäädytetty mittakupissa, sen korva on halkaistu rinkulasta ja alunen on tehty pikkulautasella. Koristeet leikkasin servetistä, jotka iskin kiinni kuppiin ja valelin märällä sudilla kiinni.
Anna-Maija on ahkera leipoja, joten myös jäällä ”leipominen” oli hänestä varsin hauskaa.
– Pyysin omilla Facebook-sivuillani tämän kuvan kanssa kavereitani kahville. He olisivat tulleet, kunnes tajusivat, että kaikki olikin jäätä. Kaikkein parhaimpia olivat kommentit, joissa jääkakkua luultiin hyytelökakuksi.
Kuva: Anna-Maija Heino

Salaattikulhosta on moneksi!

Pirjo Rantala hyödynsi pihan koristelussa salaattikulhoa. Sen avulla syntyi kaunis, roikkuva jääkoriste.
– Laitoin vettä jäätymään salaattikulhoon. Jäätymisen jälkeen lämmitin kynttilän liekillä naulaa ja sulatin reiän ripustamista varten. Leikkasin servetistä kuvion ja asetin sen jään päälle ja vielä suihkupullolla vähän vettä. Sitten vain ulos roikkumaan!
Kuva: Pirjo Rantala

Kuin talven ihmemaa

Harriet Eklundin pihaa komistaa talvinen "sienimaa".
– Nämä on tehty tavallisista muovikipoista ja pienistä muoviämpäreistä. Hattu ja jalka on '"liimattu" toisiinsa märällä lumella.
Kuva: Harriet Eklund
Jääsydämet ovat Harrietin oma lemppari.
– Niiden tekoon tarvitaan kaksi pienen askartelumuotin puolikasta. Otin lunta sisätiloihin vähäksi aikaa, jotta lumi pysyisi paremmin kasassa muotoillessa. Sen jälkeen laitoin lunta molempiin muotteihin, narun väliin ja painoin muotit yhteen ja sydän oli heti valmis.
Kuva: Harriet Eklund
Kuva: Harriet Eklund
Kommentoi »