Jääkielo on pieni ihme talven keskellä – näin saat kielon kukkaan jouluksi
Piha ja puutarha
Jääkielo on pieni ihme talven keskellä – näin saat kielon kukkaan jouluksi
Kielojen juurakoiden hyötäminen kukkaan on vanha jouluperinne, jonka elvyttäminen onnistuu kotioloissa. Näillä puutarhuri Teija Tenvallin ohjeilla saat lumoavan kauniita kieloja kukkaan jouluksi!
10.11.2022
 |
Viherpiha

1. Valitse jalokielo

Käytä hyötämiseen mieluiten jalokieloja, sillä ne tekevät luonnonlajia enemmän ja näyttävämpiä kukkia. Muista, että luonnonkielojen juurakoita saa kerätä vain omasta maasta tai maanomistajan luvalla. Niiden keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

2. Nosta juurakot marraskuussa

Odota, että kielot ovat syksyllä kunnolla tuleentuneet eli niiden lehdet ovat kuihtuneet. Kätevintä on nostaa kielojen juurakot vasta marraskuun puolivälin tienoilla. Silloin juurakot voi ottaa suoraan hyötöön eikä niitä tarvitse säilyttää kylmässä.

3. Käsittele varoen

Nosta kielojen juurakoita maasta talikolla ja lapiolla. Varo vahingoittamasta niiden silmuja.

Nosta tuleentuneet juurakot maasta varovasti talikolla.

4. Jaottele juurakot

Puhdista juurakot mullasta ja jaottele ne niin, että kussakin juurakossa on vain yksi silmu. Käytä juurakoita käsitellessäsi hanskoja, sillä kielojen juurakot ovat myrkylliset.

Ravistele mullat pois ja irrottele jokainen juurakko erilleen.

5. Erottele silmut

Tutki juurakoita ja erottele toisistaan kukka- ja lehtisilmut. Kukkasilmut ovat paksut ja pulleat, lehtisilmut kapeat. Lyhennä kielojen juuret 10–15 sentin pituisiksi.

Erota pulleat kukkasilmut ja kapeammat lehtisilmut toisistaan.

6. Liota lämpimässä vedessä

Liota juurakoita lämpimässä vedessä 12 tunnin ajan. 36 astetta on veden optimilämpötila. Puutarhoilla käytetään veden lämpimänä pitämiseen lämpömattoja. Kotioloissa voi hyödyntää lattialämmitystä tai asettaa ämpärin patterin viereen.

Varaa yhtä pienehköä ruukullista varten noin 15–20 kielon juurakkoa. Ota kukkasilmuisten juurakoiden joukkoon myös lehtisilmuisia juurakoita, niin valmiista istutuksesta tulee runsaamman näköinen.

Liota juurakoita lämpimässä vedessä puoli vuorokautta.

7. Istuta taimipotteihin

Istuta kielot hiekkapitoiseen taimi- tai kaktusmultaan muutaman juurakon nipuissa niin, että silmut jäävät juuri multapinnan yläpuolelle. Kaikki juurakot eivät välttämättä lähde kasvuun, joten on paras istuttaa ne ensin taimipotteihin ja vasta kukinnan alkaessa lopulliseen astiaan.

Istuta juurakot hiekkamultaan ja nosta astia valoon.

8. Älä päästä kuivumaan

Peitä kielot läpinäkyvällä, rei’itetyllä muovilla ja aseta huoneenlämpöön valoisalle ikkunalle tai kasvivalon alle. Hämärässä kieloista kasvaa pitkävartisia ja honteloita. Optimilämpö on 20–24 astetta, lämpömatto edistää kasvua. Sumuttele kieloja usein, älä päästä multaa kuivumaan. Olosuhteista riippuen jääkielojen kukinta alkaa noin neljän viikon kuluttua.

9. Istuta jääkielot astiaan

Istuta kielot lopulliseen astiaan, kun ensimmäiset kukkakellot ovat avautuneet. Säilytä jääkieloja öisin viileässä, niin kukinta kestää kauan kauniina.

Jääkielot ovat valmiit, kun ensimmäiset kukat avautuvat.
Jääkielot istutettuina.
Kommentoi »