Hyvän teen valmistus vaatii aikaa ja keskittymistä – ota haltuun teen salat ja hurahda erilaisiin teelaatuihin
Ruoka
Hyvän teen valmistus vaatii aikaa ja keskittymistä – ota haltuun teen salat ja hurahda erilaisiin teelaatuihin
Pussi mukiin ja se on siinä? Saat teenautinnostasi enemmän irti, kun uhraat hauduttelulle hieman aikaa ja ajatusta. Tiesitkö nämä asiat teestä?

Erilaiset teelaadut

Musta tee

Musta tee on kaikista teelaaduista käsitellyintä. Lehtien annetaan muista teelaaduista poiketen hapettua loppuun saakka. Sen jälkeen lehtiä kuumennetaan, jolloin ne saavat vahvan värinsä, makunsa ja arominsa. Mustaa teetä myydään monin eri tavoin maustettuna ja se on teelaaduista edullisinta. Mustia teelaatuja ovat esimerkiksi assam, darjeeling ja ceylon. Usein sitä tarjotaan makusekoituksina, kuten bergamotilla maustettuna Earl Greynä. Haudutus 90–100 asteessa 2–5 minuuttia.

Vihreä tee

Vihreä tee on hapettamatonta teetä. Lehdet kuumennetaan pian poimimisen tai lyhyen nuudutuksen jälkeen. Kiinassa lehdet kuumennetaan pannulla tai uunissa, Japanissa höyryttämällä. Vihreää teetä myydään usein maustamattomana tai vain miedosti maustettuna. Sen kiinalaisista versioista tutuin lienee gunpowder, japanilaisista taas sencha. Tee on suosittua erityisesti sen runsaan antioksidanttipitoisuuden vuoksi. Haudutus 70–80 asteessa 1–3 minuuttia.

Valkoinen tee

Valkoinen tee on tehty pelkästään teepensaan yläosan nupuista ja kärkilehdistä, eikä siihen ole sekoitettu muita teepensaan osia. Teen ei ole annettu hapettua. Valkoinen tee on kallein teelaatu. Haudutus 70–90 asteessa 2–5 minuuttia.

Oolong tee

Oolong on samalla tavoin alkukäsiteltyä kuin musta tee, mutta sen hapettuminen on keskeytetty. Lehtien annetaan hapettua tietyn ajan ja sen jälkeen ne paahdetaan pannulla. Oolongin maku riippuu hapettamisen ja paahtamisen asteesta ja vaihtelee hedelmäisestä ja kukkaisesta paahdettuun ja mausteiseen. Haudutus 90–100 asteessa 2–4 minuuttia.

Kun arkikielessä puhutaan teestä, termit menevät suloisesti sekaisin. ”Oikeaa” teetä ovat vain teepensaan lehdistä valmistetut juomat: musta, vihreä, valkoinen, keltainen, oolong ja puerh-tee. Sen sijaan rooibos, honeybush, mate ja yrttiteet ovat haudukkeita.
Japanilainen matcha valmistetaan nuorista vihreistä teelehdistä. Lehdet jauhetaan hienoksi pulveriksi, joka vispataan veteen. Matcha on äärimmäisen virkistävää ja monikäyttöistä. Sekoita sitä salille energiajuomaksi, lisää leivonnaisiin tai kokeile matcha lattea.

Maustetut teet ja teesekoitukset

Earl Grey

Earl Grey on bergamottiöljyllä maustettu tee, jossa käytetään useimmiten Sri Lankan tai Assamin teelaatuja. Sitruksisen makuinen Earl Grey on suosituin maustettu tee Euroopassa.

English Breakfast

Teesekoitus, johon on sekoitettu eri teelaatuja, pääasiassa intialaista Assam-teetä, Ceylonin teetä sekä kenialaista teetä. Se on maultaan raikas, mausteinen ja aromaattinen. Englantilaiset hauduttavat teen usein erittäin voimakkaaksi ja lisäävät paljon maitoa ja sokeria.

Jasmiinitee

Jasmiinitee on perinteinen kiinalainen tee, joka on maustettu jasmiininkukilla. Sen valmistukseen käytetään useimmiten vihreää tai valkoista teetä, mutta joskus myös mustaa teetä.

Masala Chai

Chai on voimakasta mustaa intialaista teetä, johon on sekoitettu kanelia, kardemummaa, inkivääriä, fenkolin siemeniä ja neilikkaa. Myös mustapippuri ja muskottipähkinä tuovat teehen herkullisen vivahteen. Chaitee nautitaan makeutettuna kuuman maidon kanssa chai-lattena.

Cold brew eli kylmäuutettu tee jätetään kannussa jääkaappiin 8–10 tunniksi hautumaan ja nautitaan kylmänä. Teetä kitkeröittävät tanniinit irtoavat vain kuumassa, ja siksi kylmähaudutettu tee ei ole kitkerää.

Irto- vai pussiteetä?

Me länsimaiset olemme vannoutuneita teepussien liottelijoita. Arjessa se on helppo tapa juoda teetä, mutta paremman elämyksen saat irtoteestä. Se tulee myös pussiteetä halvemmaksi.

Teeharrastajille irto- ja pussiteen ero on kuin tuoreen ja pakastetun ruoan.

– Pussiteessä käytetään usein hienojakoista pölyä, joka jää yli lehtien käsittelyssä. Irtoteessä lehdet ovat isompia. Siksi maku irtoaa niistä hitaammin, ja siitä saa irti kaikki vivahteet, selittää teesommelier Stefan Sjöholm.

Teetä maustetaan monella tapaa. Etsi esanssien sijaan luonnollisia makuja ja mieti, onko maku lisätty korostamaan teen omaa aromia vai peittämään sen. On eri asia juoda appelsiininkuorella tai jasmiinilla maustettua teetä kuin mustikkamuffinssin makuista.

Kun avaat pakkauksen, nuuhkaise: teen pitäisi tuoksua tuoreelta ja aromikkaalta. Tuoksuton tee on vanhentunutta. Suosi ilmatiiviitä pakkauksia ja säilytä tee mieluiten peltipurkissa.

Säilytä tee suojassa kuumuudelta, voimakkaalta valolta ja vahvoilta tuoksuilta. Sulje teepakkaus aina huolellisesti käytön jälkeen. Usein parasta on säilyttää tee myyntipakkauksessaan.

Täydellisen teen valmistus

  • Annostele irtoteetä noin teelusikallinen kuppia kohden ja käytä tuoretta vettä. Vain musta tee kestää kiehuvaa vettä, ja sekin on parempaa 95 asteessa. Muut teet tarvitsevat 70–80-asteista vettä, hienoimmat jopa vain 60-asteista.
  • Jos keität veden kattilassa, noudata vanhaa kiinalaista ”kalansilmäniksiä”: kun veden kuplat ovat suuria kuin kalansilmät, se on noin 80-asteista. Voit myös jäähdyttää kiehuvaa vettä lorauttamalla joukkoon kylmää vettä tai jääpalan. Kun kolmeen desilitraan kuumaa vettä lisää yhden jääpalan, lämpötila laskee noin kymmenen astetta. Jos haluat satsata, hanki vedenkeitin, jossa lämpötilan voi säätää.
  • Tyypillinen virhe on ylihaudutus, jolloin teestä tulee kitkerää. Vihreälle teelle riittää ½–3 minuuttia, musta vaatii 3–5 minuuttia. Älä jätä teepussia kupin pohjalle lillumaan tai rutista siitä viimeisiä mehuja kuppiin.
  • Teelehtien pitää päästä liikkumaan vedessä. Valitse pannu, jossa on siivilä nokan sisäpuolella, tai hanki avosiivilä, jonka läpi tee kaadetaan kuppiin. Jos käytät teepalloa tai sylinteriä, täytä se väljästi.
  • Samat teelehdet voi käyttää uudelleen. Uusiin haudutuksiin voi nostaa veden lämpötilaa ja pidentää haudutusaikaa. Älä kuitenkaan säilytä kertaalleen haudutettuja lehtiä vuorokautta pidempään.
  • Älä juo teetä liian kuumana – aromit avautuvat vasta, kun kuppia voi pitää kädessä ilman korvaa. Kun juot teen kirkkaasta lasista tai valkoisesta kupista, näet myös sen kauniin värin. Mustaan teehen voit lisätä sokeria, hunajaa ja maitoa, mutta muut teet nautitaan yleensä ilman mausteita.

Teen terveysvaikutukset

Teellä on monia terveysvaikutuksia, joista tärkein liittyy sen sisältämiin antioksidantteihin. Ne neutraloivat kehossa olevia haitallisia vapaita radikaaleja, jotka aiheuttavat monia kroonisia sairauksia. Vihreän teen painosta antioksidantteja voi olla jopa 30–40 prosenttia, mustan teen 3–10 prosenttia.

Tee laskee myös kolesterolia ja verenpainetta. Siinä on K-vitamiinia, folaattia, kaliumia ja paljon fluoria, mikä suojaa hampaita – kunhan juot teesi ilman sokeria ja hunajaa.

Tee sisältää kofeiinia kuten kahvikin, mutta siinä missä kahvi humahtaa päähän heti, tee virkistää tasaisemmin. Se johtuu teen sisältämästä teaniinista, joka rauhoittaa ja tasaa kofeiinin vaikutusta. Musta tee on kofeiinitasoiltaan korkein, mutta myös vihreässä teessä on kofeiinia. Runsas teenjuominen voi tummentaa hampaita ja kofeiini aiheuttaa sydämentykytystä.

Tiesitkö tämän teestä?

  • Tarinan mukaan tee keksittiin vuonna 2374 eaa., kun Kiinan keisarin Sheng Nungin kupilliseen kuumaa vettä tipahti vahingossa teepensaan lehtiä.
  • Tee on kamelioiden sukuun kuuluvan teepensaan (Camellia sinensis) ja muutamien sen villien lähisukulaisten (mm. Camellia taliensis) käsitellyistä ja kuivatuista lehdistä uuttamalla valmistettava juoma.
  • Yrttitee ei ole nimestään huolimatta teetä, vaan yrteistä ja mausteista haudutettua juomaa. Rooibos on samannimisen afrikkalaisen pensaan lehdistä tehtyä juomaa.
  • Teepussi keksittiin Yhdysvalloissa 1800-luvun alussa.
  • Vahvimmankin teen kofeiinipitoisuus on vain puolet verrattuna kahviin.
  • Teen päivää vietetään 6. helmikuuta.
  • Teetä juodaan veden jälkeen eniten maailmassa: 14 000 kupillista joka sekunti.

Lähteet: teesommelier Stefan Sjöholm, farmasian dosentti Yvonne Holm, Helsingin yliopisto ja Pirkko Arstila: Teen ystävän kirja (Sammakko, 2013).

Muokattu 9.1.2023 klo 13.30: Lisätty runsaasti uutta tietoa ja kuvia. Juttu on julkaistu alun perin 16.11.2015.

Kommentoi »