Kotivinkki

"Hyvä tee ei ole pikaruokaa"

"Hyvä tee ei ole pikaruokaa"
Pussi mukiin ja se on siinä? Saat teenautinnostasi enemmän irti, kun uhraat hauduttelulle hieman aikaa ja ajatusta. Tiesitkö nämä asiat teestä?
Julkaistu: 16.11.2015

Mustaa, vihreää, mitä vielä?

Kun arkikielessä puhutaan teestä, termit menevät suloisesti sekaisin. ”Oikeaa” teetä ovat kuitenkin vain teepensaan lehdistä valmistetut juomat: musta, vihreä, valkoinen, keltainen, oolong ja puerh-tee. Sen sijaan rooibos, honeybush, mate ja yrttiteet ovat haudukkeita. Kun suomalainen ajattelee teetä, mielessä on ehkä kuppi mustaa Keisarin morsianta. Meille teekulttuuri on tullut pääasiassa Englannista, jossa perinteinen kello viiden tee on juuri mustaa. Mustia teelaatuja ovat esimerkiksi assam, darjeeling ja ceylon. Usein sitä tarjotaan makusekoituksina, kuten bergamotilla maustettuna Earl Greynä. Maailman vanhin ja yleisin tee on aromikas ja kevyt vihreä tee. Sen kiinalaisista versioista tutuin lienee gunpowder, japanilaisista taas sencha. Valkoinen tee on kalleinta, maultaan hienostunutta ja raikasta. Oolong on hieman kuin vihreän ja mustan teen välimuoto. Meripihkanvärinen keltainen tee on Suomessa vielä harvinainen tulokas. Erikoisin teelaatu on mehevän multainen puerh, joka kuuluu kiinalaisen lääketieteen rohtoihin. Kokeile välillä uusia makuja. Jos olet vakiintunut Earl Greyn juoja, testaa kukkaista darjeelingia. Jos taas vierastat vihreää teetä, aloita kokeilu senchasta tai kiinalaisesta longjingista.

Tee vanhin voitehista?

Teellä on monia terveysvaikutuksia, joista tärkein liittyy sen sisältämiin antioksidantteihin. Ne neutraloivat kehossa olevia haitallisia vapaita radikaaleja, jotka aiheuttavat monia kroonisia sairauksia. Vihreän teen painosta antioksidantteja voi olla jopa 30–40 prosenttia, mustan teen 3–10 prosenttia. – Tee laskee myös kolesterolia ja verenpainetta. Siinä on K-vitamiinia, folaattia, kaliumia ja paljon fluoria, mikä suojaa hampaita – kunhan juot teesi ilman sokeria ja hunajaa, kertoo Helsingin yliopiston farmasian dosentti Yvonne Holm. Tee sisältää kofeiinia kuten kahvikin, mutta siinä missä kahvi humahtaa päähän heti, tee virkistää tasaisemmin. Se johtuu teen sisältämästä teaniinista, joka rauhoittaa ja tasaa kofeiinin vaikutusta. Musta tee on kofeiinitasoiltaan korkein, mutta myös vihreässä teessä on kofeiinia. Haittavaikutuksia teellä on Holmin mukaan vain vähän. Runsas teenjuominen voi tummentaa hampaita ja kofeiini aiheuttaa sydämentykytystä.

Irtona vai pussina?

Me länsimaiset olemme vannoutuneita teepussien liottelijoita. Arjessa se on helppo tapa juoda teetä, mutta paremman elämyksen saat irtoteestä. Se tulee myös pussiteetä halvemmaksi. Teeharrastajille irto- ja pussiteen ero on kuin tuoreen ja pakastetun ruoan. – Pussiteessä käytetään usein hienojakoista pölyä, joka jää yli lehtien käsittelyssä. Irtoteessä lehdet ovat isompia. Siksi maku irtoaa niistä hitaammin, ja siitä saa irti kaikki vivahteet, selittää teesommelier Stefan Sjöholm. Teetä maustetaan monella tapaa. Etsi esanssien sijaan luonnollisia makuja ja mieti, onko maku lisätty korostamaan teen omaa aromia vai peittämään sen. On eri asia juoda appelsiininkuorella tai jasmiinilla maustettua teetä kuin mustikkamuffinssin makuista. Kun avaat pakkauksen, nuuhkaise: teen pitäisi tuoksua tuoreelta ja aromikkaalta. Tuoksuton tee on vanhentunutta. Suosi ilmatiiviitä pakkauksia ja säilytä tee mieluiten peltipurkissa.

Kuinka kuumaa?

Annostele irtoteetä noin teelusikallinen kuppia kohden ja käytä tuoretta vettä. Vain musta tee kestää kiehuvaa vettä, ja sekin on parempaa 95 asteessa. Kaikki muut teet tarvitsevat 70–80-asteista vettä, hienoimmat jopa vain 60-asteista. – Hyvä tee ei ole pikaruokaa. Teen valmistukseen täytyy ottaa aikaa ja keskittyä, neuvoo Sjöholm. Jos keität veden kattilassa, noudata vanhaa kiinalaista ”kalansilmäniksiä”: kun veden kuplat ovat suuria kuin kalansilmät, se on noin 80-asteista. Voit myös jäähdyttää kiehuvaa vettä lorauttamalla joukkoon kylmää vettä tai jääpalan. Kun kolmeen desilitraan kuumaa vettä lisää yhden jääpalan, lämpötila laskee noin kymmenen astetta. Jos haluat satsata, hanki vedenkeitin, jossa lämpötilan voi säätää. Tyypillinen virhe on ylihaudutus, jolloin teestä tulee kitkerää. Vihreälle teelle riittää ½–3 minuuttia, musta vaatii 3–5 minuuttia. Älä jätä teepussia kupin pohjalle lillumaan tai rutista siitä viimeisiä mehuja kuppiin. Teelehtien pitää päästä liikkumaan vedessä. Valitse pannu, jossa on siivilä nokan sisäpuolella, tai hanki avosiivilä, jonka läpi tee kaadetaan kuppiin. Jos käytät teepalloa tai sylinteriä, täytä se väljästi. Älä juo teetä liian kuumana – aromit avautuvat vasta, kun kuppia voi pitää kädessä ilman korvaa. Kun juot teen kirkkaasta lasista tai valkoisesta kupista, näet myös sen kauniin värin. Mustaan teehen voit lisätä sokeria, hunajaa ja maitoa, mutta muut teet nautitaan yleensä ilman mausteita.

Saisiko olla matcha latte?

Tämän hetken trenditee on japanilainen matcha. Se on hienoksi jauhettua vihreää pulveria, joka vispataan veteen. Matcha on äärimmäisen virkistävää ja monikäyttöistä. Sekoita sitä salille energiajuomaksi, lisää leivonnaisiin, juo kahvilassa matcha lattena tai käytä krapulajuomana. Teenvalmistuksen trendi taas on cold brew eli kylmähaudutettu tee. Siinä tee jätetään kannussa jääkaappiin 8–10 tunniksi hautumaan ja nautitaan kylmänä. Teetä kitkeröittävät tanniinit irtoavat vain kuumassa, ja siksi kylmähaudutettu tee ei ole kitkerää. Jutussa lähteenä myös Pirkko Arstila: Teen ystävän kirja (Sammakko, 2013).  

Kommentoi »