Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Ammattilaisen ottein

Kokkaa kotona kuin huippukokki – Henri Alénin 5 vinkkiä arkiruoanlaittoon

Kysyimme huippukokilta vinkit, joiden avulla arkikokkauksesta voi saada hitusen helpompaa ja ruoasta reippaasti maukkaampaa. Henri Alén vannoo hyvien työvälineiden ja suunnitelmallisuuden nimeen.

19.11.2025

Moni ammattikokki ei jaksa laittaa ruokaa päästyään kotiin töistä. Henri Alénilla sen sijaan kauha pysyy kädessä. Alén kertoo olevansa simppeli ja ennen kaikkea sesonkivetoinen kokki.

”Kun käyttää sesongin raaka-aineita, ruoanlaitto on puolet helpompaa. Laitan ruoan aina esille sitä kunnioittavalla tavalla. Nätti esillepano, kivat astiat ja laadukkaat ruokailuvälineet ovat puoli ruokaa”, Henri Alén sanoo.

Henri Alénin 5 vinkkiä kotikokille

1. Työvälineet kuntoon

Leikkuulauta, joka ei keiku, hyvä kokkiveitsi ja tasokas paistinpannu lisäävät ruoanlaiton miellyttävyyttä huomattavasti. Välineiden ei tarvitse olla kalliita, kunhan ne ovat laadukkaita.

2. Valitse kalliimpaa (säilykkeissä)

Säilykkeissä ei kannata ostaa kaikista halvinta. Jo parinkymmenen sentin panostus per purkki nostaa raaka-aineen tasoa. Esimerkiksi tomaattisäilykkeissä kalliimpi hinta takaa tasalaatuisuuden: tomaatit ovat kypsiä ja kannattomia.

3. Pyri suunnitelmallisuuteen

Tutkimusten mukaan ihminen tekee vuorokaudessa noin 200 ruokaan liittyvää päätöstä. Valintoja helpottaa, kun menet kauppaan aina listan kanssa, etkä koskaan nälkäisenä. Vältyt hutiostoksilta, säästät rahaa, eikä keittiön kaappeihin jää pyörimään ylimääräistä.

Suolaisissa jutuissa reseptejä ei tarvitse noudattaa orjallisesti – kokeile rohkeasti, ruoanlaitto ei saa olla liian vakavaa!

4. Jatkojalostamalla vaihtelua

Esimerkiksi edeltävän päivän jauhelihakastike muuttuu papuja ja mausteita lisäämällä chili con carneksi, joka taas sopii seuraavana päivänä täytteeksi tortilloihin, jotka voi lopulta gratinoida uunissa.

5. Vaihda kauppaa

Käy lähimarketin sijaan välillä tuulettumassa toreilla, kauppahalleissa ja kivijalkaliikkeissä. Erilaisuus ruokkii inspiraatiota.

Henri Alén

47-vuotias kokki, keittiömestari ja ravintoloitsija. Asuu Helsingissä perheensä kanssa.

Alén on ollut mukana useissa tempauksissa, kuten perustamassa vauvojen fine dining -ravintolan (2023) ja kokkaamassa gourmetruokaa asunnottomille (2024). Kokin uusin tempaus nähdään marraskuussa (25.–29.11.2025) Finnjävelin tiloihin pystytetyssä pop up -ravintolassa Helsingissä. Lidlin kanssa yhteistyössä tehdyn Lidlerie-bistron on tarkoitus näyttää, että huipputason ruokaa voi tehdä myös edullisesti ruokakaupan raaka-aineista.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeemme tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt