Helena Ahti-Hallberg muistelee lapsuudenkotiaan lämmöllä: "Se oli teinin paratiisi!"
Sisustus
Helena Ahti-Hallberg muistelee lapsuudenkotiaan lämmöllä: "Se oli teinin paratiisi!"
Tanssinopettaja ja Tanssii tähtien kanssa -kisan tuomari Helena Ahti-Hallberg nautti teini-ikäisenä vapaudesta suuren rivitaloasunnon pohjakerroksessa.
21.4.2017
 |
Meidän Talo

Millainen historia talolla on?

Ravintola Töölönrannan silloinen omistaja Viljo Tikkanen rakennutti talon 1960-luvun alussa Helsingin Oulunkylään. Sen on suunnitellut arkkitehti Olavi Kantele. Kotimme oli isäni työsuhdeasunto.

Mitä pihalla oli?

Pienellä pihalla kasvoi eksoottisia puita ja kasveja. Takapihalla oli myös kaksi jättimäistä betonista valettua uima-allasta. Niissä ei ollut ikinä vettä, ja ne olivat jääneet jotenkin kesken. Altaissa oli hauskaa leikkiä koulukaverien kanssa.

Mikä on päällimmäinen muistosi talosta?

Varmaan se, kun teininä vain kannoin tavarani alakerran kahteen huoneeseen ja tein toisesta makuuhuoneeni ja toisesta ompeluhuoneen. Kun äiti ja isä tulivat töistä, ilmoitin, että olen muuttanut. Isä naulasi saman tien huoneisiin kuuluneen erillisen sisäänkäynnin kiinni.

Kerro huoneestasi?

Valtaamani kaksi isoa huonetta olivat teinin paratiisi. Nukuin äidin ja isän vanhassa parisängyssä. Sain myös kulmasohvan ja meikkipöydän. Toinen huone oli tanssipukujen ompelupaikka. Lukioaikana tienasin taskurahaa ompelemalla muillekin pukuja, sillä siihen oli soveltuvat tilat.

Mitä lapsuudenkotisi opetti sinulle?

Se teki minusta ikuisen ”ogelilaisen”. Jos olisi mahdollisuus asua vielä vanhan ajan Oulunkylässä, muuttaisin sinne takaisin. Nyt saa mennä aika kauas Helsingistä, että saa yhtä paljon vapautta ja vihreyttä ympärilleen.

Mitä talolle kuuluu nyt?

Se on remontoitu kokonaan, ja se esiteltiin 2000-luvun alussa sisustuslehdessäkin. Kun remontti oli meneillään, pääsin katsomaan entistä kotiamme. Talon raidalliset metalliseinät, klinkkerilattiat ja avotakat oli säilytetty, mutta kokolattiamatoista oli sentään hankkiuduttu eroon. Oli hauskaa nähdä talo niin monen vuoden jälkeen.

Helenan lapsuudessa talon lattioita peittivät kokolattiamatot 70-luvulla vallinneen buumin mukaisesti.
Tanssituomari oli kuusivuotias, kun perhe muutti taloon. Hän lähti lapsuudenkodistaan ylioppilasjuhlien jälkeen.

Lue lisää:

Kommentoi »