Saimi Hoyer & jättimäinen urakka: uuteen kukoistukseen remontoitu Punkaharjun valtionhotelli
Sisustus
Saimi Hoyer & jättimäinen urakka: uuteen kukoistukseen remontoitu Punkaharjun valtionhotelli
Kun Saimi Hoyer ja muotoilija Petri Salmela alkoivat suunnitella Punkaharjun valtionhotellin jättimäistä remonttia, yksi asia oli selvää. Museota hotellista ei tehtäisi, mutta parhaat puolet haluttiin nostaa esiin.
Julkaistu 23.3.2017
Avotakka

Saimi Hoyerin ei tarvinnut kauan miettiä, kuka suunnittelisi Hotelli Punkaharjun sisustuksen. Se olisi läheinen ystävä, jonka kanssa hän on sienestänyt vuosia ja tehnyt yhteisen kirjan Sieniä ja ihmisiä. Muotoilija Petri Salmela on suunnitellut Saimin näköisen sisustuksen myös tämän saunamökkiin Puruvedellä. Salmela työskentelee Dog Design -muotoilutoimistossa Helsingissä.

– Luotan hänen tyylitajuunsa ja persoonalliseen näkemykseensä sataprosenttisesti, Saimi sanoo.

Ruokasalin viereen rakennettiin lasikuisti, josta avautuu näkymä Puruvedelle. Hotellin saneerauksen suunnitteli arkkitehtitoimisto Iiro Mikkola.

Petri Salmela sai esimakua hotellista yöpyessään siellä Saimin nelikymppisten aikaan pari vuotta aiemmin. Muotoilija majoittui tosin hotellin yhteydessä sijaitsevassa mökkikylässä, mutta kävi aamiaisella päärakennuksessa. Paluumatkalla taksikuski tiesi kertoa, että hotelli on menossa myyntiin.

– Silloin kävi mielessä, että hotelli on nähnyt parhaat päivänsä ja ansaitsisi päästä hyviin käsiin, Petri sanoo.

Aulan paneeliseinällä on tilaa kotimaiselle vintage lasille ja viherkasveille. Vitriinikaappi on Juvin.

Kuinka ollakaan, Saimi ja tämän puoliso Thomas Hoyer ostivat hotellin. Ainutlaatuinen, kerran elämässsä -projekti käynnistyi.

Ensi töikseen Petri Salmela paneutui rakennuksen historiaan ja mietti, miltä Museoviraston suojeleman hotellin sisustuksen pitäisi näyttää. Museota siitä ei tulisi, mutta parhaat puolet, kuten alkuperäiset puu-koristeet, komeat ikkunat ja huikeat luontonäkymät, pitäisi nostaa entistä paremmin esille. Hoyer ja Salmela visioivat hotellin, joka ei olisi pompöösi vaan lämmin ja puoleensavetävä tila, jossa on vaikutteita ympäröivästä luonnosta.

Saimi Hoyer rakastaa Punkaharjun maisemia, joita voi ihailla Ton-keinutuoleista. Räsymatot kutoi Annikka Johansson.

Muotoilija päätti unohtaa tiukat tyylisuunnat ja päätyi sisustukseen, jossa olisi uusia ja vanhoja kalusteita eri vuosikymmeniltä. Olihan taloakin rakennettu ja muokattu eri aikoina.

Salmela suunnitteli osan kalusteista ja valaisimista itse ja teetti ne mittatilaustyönä puusepillä ja kotimaisilla kalustevalmistajilla. Muotoilija inspiroitui rakennuksen ikkunoiden koristeellisista ruudukoista niin, että suunnitteli samat kuviot ruokasalin ja käytävätilojen valaisimiin. Majoitustiloihin hän etsi persoonallisia vintagekalusteita, joiden ansiosta jokainen huone on erilainen.

– Valitsin kalusteet materiaalien, värien ja muotojen perusteella. Sängyt ovat tietysti uudet joka huoneessa.

Aulan oleskelutilassa on pahkapöytä, jonka Petri Salmela löysi Savonlinnan torilta paikalliselta pahkamestarilta. Pöydän seurana on 1950-luvun tyyliset nappisohvat, jotka verhoiltiin oliivinvihreiksi. Muotoilija halusi hotelliin vanhoja viherkasveja. Viikunapuu ja muut kasvit löytyivät Särkisalosta. Kurrin Kukan kauppiaat olivat pelastaneet ne toimintansa päättäneestä puutarhaliikkeestä. Luonnonläheiseen tyyliin sopiva maalaus on Johanna Oraksen.
Kirkkaat Kuusi-lasit ovat Jorma Vennolan. Vihreä vaasi on Oiva Toikan Fauna-sarjaa ja karahvi Tapio Wirkkalan. 

Aulassa ja ruokasalissa on esillä suomalaisia lasiesineitä, joita muotoilija metsästi Helsinki–Savonlinna-akselilla sijaitsevilta kirpputoreilta. Vanhat designmaljakot ja -lasit ovat herättäneet hotellivieraiden huomion.

– Ihmiset ovat innoissaan, kun he tunnistavat itselleen tutun esineen tai kalusteen. Elämys tuottaa muistoja, Petri sanoo.

Kodikkaassa mannermaisessa oleskelutilassa voi nauttia kello viiden teen ja paikallisherkkuja. Muotoilija Petri Salmela ideoi valaisimet vanhoista maljakoista. Jokainen sohvapöytä on valmistettu eri puulajista. Paikallisen Finn-Pehmex-huonekaluliikkeen kautta hankitut Grundi-sohvat on verhoiltu Vallilan kankailla.

Punkarjun valtionhotelli on elävä pala suomalaista matkailuhistoriaa

Kaunis luonto teki Punkaharjusta suositun matkailukohteen 1800-luvun alussa. Punkaharjulla vieraillut keisari Aleksanteri I kehotti suojelemaan sen maisemia puunkaadolta ja kaskeamiselta. Alue lunastettiin valtiolle kruununpuistoksi 1843.

Korkealla harjulla sijaitsevan hotellin päärakennus rakennettiin alun perin 1845 intendentti E.B. Lohrmannin suunnitelman mukaan metsänvartijoiden asunnoksi ja matkailijoiden majoitustilaksi. Taloa on laajennettu useasti. Pihapiirin kuuluvat myös asuin- ja talousrakennus, viinikellari, hirsisauna sekä rantapaviljonki. Erillinen, niin sanottu Keisarinnan huvila on vuodelta 1898.

Rakennuksesta tuli valtionhotelli vuonna 1879. Se oli pitkään Suomen tärkein matkailukohde, jonka suosiota lisäsivät J.L. Runebergin ja hänen vaimonsa Fredrikan sekä Zacharias Topeliuksen vierailut. Rakennus restauroitiin 1978–79.

2016 hotellissa alkoi uusi aikakausi, kun Saimi ja Thomas Hoyer sekä Janne Leinonen ostivat sen eläkeyhtiö Elolta. Hotelli panostaa lähiruokaan, luontoretkiin ja teemaviikonloppuihin. Kesäisin sinne pääsee Savonlinnasta höyrylaivalla.

Hotellin muutostyöt suunnitteli arkkitehtitoimisto Iiro Mikkola ja toteutti Rakennusliike Pasit.

Lähde: Museovirasto ja Hotelli Punkaharju.

Käytävän valaisimissa toistuu sama kuvio kuin talon puukoristeissa.
Tilavassa hääsviitissä on herkullinen tunnelma. Muotoilija teetti puisen sängynpäädyn, johon kaiverrettiin ikkunoiden puukoristeista tutut kuviot. Huoneen piironkina on vanha ompelukonelaatikko, jossa on hieno intarsiakoristelu. Seinä on tapetoitu Boråstapeterin Linen-tapetilla.
Huoneissa on houkuttelevat petaukset ja pehmeät värit.
Sviitin kylpyhuoneessa on hienostuneet pastellisävyt. Seinien ja ammeen rytmikäs tiililadonta on tehty Pukkilan neliönmallisilla laatoilla. Remonttimies oli ihmeissään saadessaan lattian kaakelointia koskevat piirustukset. Kuviot on tehty on Natura-sarjan mattapintaisilla laatoilla, ja klassiset kylpykalusteet ovat Burlington Bathroomsista.
Kylpyhuoneissa on kotimaiset kivitasot ja klassiset Burlington-kalusteet. 
Salmela suunnitteli kylpyhuoneiden geometriset kuviot Pukkilan mattapintaisista Natura-laatoista.
Vanerista laserleikatut ruokasalin valaisimet ovat Petri Salmelan käsialaa.
Hotelli Punkaharjun ravintolan antimet tulevat suoraan luonnosta: tatteja, sikurirouskua, mustavahakasta ja matsutakea, villiyrttejä ja nokkosta, luomulihaa sekä kalaa, kuten Puruveden muikkuja, haukea ja särkeä. Hotellin erikoisuuksia ovat muun muassa sikurirouskukahvi ja herkkutattisinappi.
Mikko Paakkanen toteutti aulan sohvapöydät, joihin kaiverrettiin käytetyn puulajin nimi.
Ruokasalin kattoon Petri Salmela ideoi kattoon purjemaiset kankaat, jotka pehmentävät ääniä ja kattovalaistusta. Muotoilija löysi varastorakennuksesta vanhan ristikkopöydän ja teetti saman mallin mukaan pöydät Kiteen huonekalutehtaalla. Kahden hengen pöytiä yhdistämällä kuistille saatiin siro, pitkä ruokapöytä.
Sveitsiläistyylistä 1800-luvun rakennusta on laajennettu useaan otteeseen. Tornista voi ihailla huikeaa harjumaisemaa.
Kommentoi »