
Hyödynnä koko kala hävikkikokin kalanikseillä – nappaa 5 maukasta ideaa kalanperkeistä!
Hävikkikokki hyödyntää kalasaaliista kaiken päästä pyrstöön. Perkeistä keitetty liemi on kunnon kalasopan perusta, rapea nahka kruunaa salaatin ja ruotojauhe yllättää maustajan.
Evästä ruotoihin
Fileet ovat vain pieni osa kalan painosta – vonkaleen koosta ja fileoijan taidoista riippuen. Jos kokkaat pelkät fileet, jää aimo osa kalasta hyödyntämättä. Opettele siis perkeiden käyttö.
Fileoitujen kalojen ruotirivi kannattaa kiehauttaa ja riipiä lihat talteen (samalla saa myös maukkaan liemen). Isojen kalojen poskilihat ovat suurta herkkua. Kokonaisen pään voi kypsentää simppelisti keittämällä ja kaapia kypsät poskilihat leivänpäällisiksi. Suomustettu nahka on ihanaa rapeaksi paistettuna, ja friteeratut suomut ovat yllättävä ripote kala-annoksessa. Nappaa alta 5 ideaa perkeistä!
1. Rapeat suomut
Huuhtele suomut siivilässä. Valuta ja kuivaa hyvin. Kuumenna 1–2 dl rypsiöljyä pannulla 180-asteiseksi. Uppopaista suomut rapeiksi. Valuta hetki ja mausta suolalla ja sitruunapippurilla. Säilytä tiiviissä purkissa. Ripottele esimerkiksi salaatteihin ja kalaleipien päälle.
2. Kunnon kalaliemi
Pane kidukseton kalan pää, nahka ja ruodot sipulin, purjon, palsternakan ja porkkanan kanssa kattilaan. Voit käyttää myös uuni- tai savukalan ruotoja ja nahkaa. Lisää vettä niin, että ainekset peittyvät reilusti. Keitä 30 minuuttia. Kuori vaahto pois pinnalta. Siivilöi ja jäähdytä liemi. Käytä jääkaapissa säilytetty liemi parin päivän sisään tai pakasta liemi.
3. Ruotojauhe
Laita puhdistetut kalanruodot uunipellille ja paahda 150 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat täysin kuivuneet. Jauha paahdetut ruodot jauhoksi. Mausta kevyesti suolalla ja musta- tai valkopippurilla. Saat kalaruokiin, kuten keittoihin ja paistettuun kalaan, tuplasti makua, kun käytät jauhetta ruokien maustajana.
4. Hiillostettu kalatahna
Paahda kalanperkeet grillissä. Riivi kypsät lihat talteen. Hienonna hiiltynyt nahka. Sekoita rippeet ranskankermaan, lisää hieman suolaa ja hienonnettua ruoho- tai kevätsipulia ja tilkka sitruunanmehua. Tarjoa esimerkiksi varhaisperunoiden, salaatin tai grillattujen kesäkasvisten kanssa.
5. Kalamajoneesi
Pane 1 keskikoisen kotimaisen kalan (esim. siika) puhdistettu ja suomustettu nahka kattilaan. Lisää vettä niin, että nahka peittyy. Keitä, kunnes nahka on pehmeä ja helposti hajoava. Valuta nahka ja pane sauvasekoittimen kulhoon. Lisää 1 muna, 2 tl sinappia, 1 tl suolaa ja 1 sitruunan mehu. Soseuta. Valuta joukkoon 3 dl rypsiöljyä hiljalleen samalla sekoittaen.
Ihanan rapeaa!
Kokeile myös hauskaa kalastajan salaattia, jossa suomustettu kalannahka paistetaan pannulla rapeaksi ja tarjoillaan retiisien sekä sitruunaisen jogurttikastikkeen seurana. Katso kalastajan salaatin ohje täältä!
