Grilli – valintaopas

Oikeanlaisen grillin valinta on pitkälti makukysymys. Perinteisellä hiiligrillillä, tehokkaalla kaasugrillillä ja vaivattomalla sähkögrillillä on kaikilla hyvät ja huonot puolensa.
Kuvat Fotolia

Grillit jaetaan pääasiallisesti lämmitystavan mukaan. Grillityyppi kannattaa valita omien grillausmieltymysten, käyttötarpeen ja sijoituspaikan perusteella. Kerrostaloissa grillin käyttö pitää aina tarkistaa taloyhtiön järjestyssäännöistä, jotka voivat kieltää grillauksen paloturvallisuussyistä.

Kaasugrilli

Nestekaasulla toimivan ja nopeasti kuumenevan kaasugrillin tehokkuus riippuu polttimien määrästä. Mitä enemmän polttimia, sitä suurempia määriä ruokaa voidaan valmistaa kerralla. Kahdelle hengelle riittää kahden polttimen grilli, useammalle hengelle grillatessa kolmen tai neljän polttimen grillit ovat sopivia. Kaasugrillit sopivat niin mökki- kuin kotipihaankin ja jopa kerrostalojen parvekkeille, mikäli taloyhtiön järjestyssäännöt sen sallivat.

Plussat ja miinukset

+ nopeasti käyttövalmis

+ voidaan käyttää lähes missä tahansa

+ lämpötilaa helppo säädellä

– kaasupullojen käsittely on raskasta

– vaatii tarkkaavaisuutta kaasupullojen säilytyksen ja letkujen kanssa

– usein hintavin vaihtoehto

Hiiligrilli

Perinteinen hiiligrilli vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä ennen kuin se on käyttövalmis, tosin grillaaminen on hiilillä yhtä nopeaa kuin vaikkapa kaasulla. Hiiligrillin voi kuumentaa joko hiilillä tai briketeillä, mutta palavan materiaalin lämpöä on kuitenkin vaikea säädellä. Erityisissä savugrilleissä on mahdollista sekä grillata että savustaa.

Plussat ja miinukset

+ perinteinen, tunnelmallinen grilli

+ ei vaadi sähköä tai kaasua

+ kohtuullisen edullinen vaihtoehto

– grillin valmistelu vie aikansa

– lämpötilan säätely haastavaa

Sähkögrilli

Savuamaton, naapuriystävällinen ja paloturvallinen sähkögrilli on suosittu valinta etenkin parvekkeille. Sähkögrilli ei kuitenkaan ole yhtä tehokas tai nopea kuin kaasu- tai hiiligrilli, joten sillä kannattaa harvemmin valmistaa paksuja pihvejä tai pitkää kypsymistä vaativaa lihaa. Grilli sopii mainiosti helppojen ja nopeiden grillattavien valmistukseen.

Plussat ja miinukset

+ edullinen vaihtoehto

+ huoleton, sähkö harvemmin loppuu kesken

– ruokiin ei saa aitoa savunmakua

– lämpö jakautuu epätasaisesti

Millainen on laadukas grilli?

Valitsit sitten kaasu-, hiili- tai sähkögrillin, varmista, että saat rahoillesi vastinetta. Edulliset tarjousgrillit kestävät vain muutaman vuoden, mutta merkkigrillit voivat kestää jopa pari vuosikymmentä.

Laadukkaan grillin tunnistaa:

  • varaosien saatavuudesta
  • takuun pituudesta
  • materiaaleista.

Laadukkaisiin grilleihin on usein saatavilla varaosia, esimerkiksi polttimoita, venttiilejä, säätimiä ja ritilöitä. Myös takuuaika on pidempi kuin edullisissa vaihtoehdoissa. Paksut ritilät, jykevä ja raskas kansi sekä laadukkaat metalliosat ovat usein hyvän grillin merkkejä. Myös emaloidut, kiiltävät pinnat ovat tavallisesti tasokkaita.

Grillien lisävarusteet

  • Grilli on hyvä suojata aina, kun sitä ei käytetä. Vesi ja lika ovat grillin suurimpia vihollisia. Saatavilla on niin muovisia kuin kankaisiakin suojapeitteitä. Muovi saattaa rikkoutua herkästi auringon tai pakkasen vaikutuksesta. Silikonivuorattu kangas on loistava peitemateriaali.
  • Erilaiset lastat, pihdit, ritilät ja muut apuvälineet tekevät grillaamisesta sujuvampaa. Ruokien käsittely on helppoa erityisesti grillaamiseen suunnitelluilla välineillä.
  • Grillatessa kannattaa käyttää myös asianmukaisia suojavarusteita, kuten käsineitä ja esiliinaa.

Grillin huolto

Laadukkainkaan grilli ei säily kauaa käyttökelpoisena, mikäli sitä ei huolleta oikein. Siksi messinkiharjalla tai kangasrätillä putsaaminen käytön jälkeen on tärkeää. Kunnon puhdistuksessa voi käyttää esimerkiksi uuninpuhdistussuihketta. Valurautapintoihin riittää kuuma vesi ja tiskiharja sekä puhdistuksen jälkeen käsittely silavalla. Lisäksi ritilöitä ja polttimia kannattaa vaihtaa säännöllisesti. Ennen kuin grilli siirretään talvisäilöön, se tulisi puhdistaa huolella ja peittää.

Muistilista grillin ostajalle

  • Mieti etukäteen, millaisesta grillistä pidät. Kaasu-, hiili- ja sähkögrillit soveltuvat erilaisille käyttäjille. Valintaan vaikuttaa myös se, mihin käyttöön grilli tulee ja kuinka monelle hengelle sillä valmistetaan ruokaa.
  • Valitse grilli myös aiemman kokemuksesi mukaan – mikäli et ole kokenut grillaaja, ei kannata sijoittaa heti kaikista kalleimpaan ja suurimpaan malliin. Pienellä ja yksinkertaisella grillillä on hyvä harjoitella muutama vuosi.
  • Satsaa laatuun, jos haluat useita vuosia kestävän grillin. Edullisten mallien lisä- ja varaosat maksavat usein lähes yhtä paljon kuin hintavampien mallien, mikäli niitä on ylipäätään saatavilla. Laadukkaat kaasugrillit maksavat 300–600 euroa. Hiili- ja sähkögrillejä saa edullisemmin.
  • Sijoita grilli tarpeeksi kauas palavista materiaaleista, kuten seinistä. Hiili- ja kaasugrillejä saa käyttää vain ulkona sellaisessa tilassa, jossa ilmanvaihtuvuus on hyvä.

Asiantuntija: myyntijohtaja Kimmo Sundholm, Landmann Finland

Julkaistu: 4.5.2016
Kommentoi »