Avotakka

Eteisen sisustus – 11 vinkkiä toimivampaan tilaan


Ahdas eteinen avartuu vaaleilla väreillä ja sisustus on toimiva, kun komeroita ja hyllyjä on tarpeeksi. Poimi eteisen sisustusvinkit ja ota askel kohti helpompaa arkea.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Anniina Rummukainen

Ahdaskin tila avartuu vaaleilla väreillä. Eteisen sisustus toimii, kun komeroita ja hyllyjä on tarpeeksi.

Ennen eteinen oli tilava porstua tai halli, josta oli käynti asunnon muihin huoneisiin. Ajan myötä se on kutistunut muutaman neliön läpikulkupaikaksi. Eteisen tulisi kuitenkin toivottaa tervetulleiksi niin vanhemmat ruokakasseineen, lapset kuravaatteissaan kuin vieraat juhlapuvuissaan.

Sisustamalla et saa lisättyä neliöitä, mutta voit hyödyntää tilan entistä tehokkaammin parilla käytännöllisellä muutoksella.

Suurin ongelma eteisessä on usein säilytystilan puute. Vaatteita on paljon eri tarkoituksiin, ja harrastusvälineitäkin säilytetään tavallisesti komeroissa.

Numerot viittaavat tekstin vastaaviin numeroihin.

Eteisen sisustus – 11 vinkkiä

1. Kaappitilaa saisikin olla paljon minimisuosituksia enemmän. Tutki säilytyskalusteitasi: Mahtuuko ylähyllylle koreja? Onko sopivan kokoisia vetolaatikoita tarpeeksi? Entä voisiko ritilähyllyjä olla enemmän? Liukuovikomeroissa suositaan nyt leveitä ovia. Mitoita ne kuitenkin niin, että johonkin väliin sopii kapea peiliovi. 40 sentin levyinen riittää olemuksen tarkistamiseen eikä näytä suhteettoman suurelta pinnalta pienessä tilassa.

2. Eteisessä tarvitaan istuinta. Arkun tai tukevan kannellisen puulaatikon päällä on kätevä sitoa kengännauhat, ja sisään mahtuvat esimerkiksi toiseen vuodenaikaan kuuluvat jalkineet. Lisää mukavuutta ompelemalla sen päälle istuintyyny. Voit myös nostaa pienen parveketuolin talveksi eteiseen.

3. Kapea lipasto tai laatikosto sopii pieneenkin tilaan ja kätkee hansikkaat sekä hatut. Numeroi laatikot tai maalaa ne eri väreillä, niin kaikki perheenjäsenet tunnistavat omansa. Lipasto on myös laskutaso avaimille ja muulle pikkusälälle. Laita sen päälle vielä ruukku tai vati säilytyspisteeksi

4. Katonrajaan kiinnitetty hylly katkaisee käytävämäisen tilan ja toimii vaikkapa kirjaston jatkeena.

5. Kiinnitä hyllykön alapintaan pienet halogeeni- tai ledivalaisimet ja ripusta parrasvaloihin tauluja, lasten piirroksia tai valokuvia.

6. Hanki eteiseen kevyt ja tyylikäs pystynaulakko vierasvaraksi. Se on kaunis tyhjänäkin.

7. Suuri peili on tarpeen, sillä se avartaa tilaa ja viimeistelee sisustuksen. Valitse mahdollisimman korkea kehyksetön, kirkaslasinen kuvastin.

8. Avainkaapissa säilyvät pyöräkellarin, ullakon ja saunan avaimet. Hajamielinen ripustaa sinne myös työpaikan kulkukortin.

9. Nurkassa on hyvä olla pieni roskakori.

10. Eteinen on usein pimeä ikkunaton tila. Se avartuu vaaleilla väreillä, mutta kaiken ei  tarvitse olla valkoista. Usein käytävämäinen sisäänkäynti jäsentyy paremmin, jos yhden seinän väri poikkeaa muista. Voit valita voimakkaankin sävyn, jos valaistus on hyvä. Tarvitset tehokkaan yleisvalon: yksi plafondi katossa ei riitä. 

11. Tunnelmanluojaksi kelpaa esimerkiksi pöytävalaisin lipaston päällä.  Pitkulaiseen tilaan sopivat kisko- tai vaijerivalaisimet. Niillä saat suunnattua valon tarvittaviin paikkoihin, kuten komeron sisälle tai laatikon nurkkaan. Tarkista pöytä- ja seinävalaisinten sijainti ja tukevuus, jotta et pukiessasi huido niitä vahingossa rikki.

Vältä eteisen sisustusmokat

  • Älä täytä pientä eteistilaa liian suurilla kalusteilla. Toisaalta yksi selkeä on parempi kuin monta pientä.
  • Yhdistä toimintoja. Samaan komeroon mahtuvat parhaimmillaan kenkähylly, rivi vaateripustimia ja vetolaatikot hanskoille ja hatuille.
  • Varmista, ettei eteinen tunnu kodista irralliselta tilalta. Voit kuitenkin valita yhteen seinään rohkean värin.
  • Muista kestävyys ja käytännöllisyys. Tavallinen matto saattaa näyttää hyvältä kaupassa mutta likaantua ja ruttaantua helposti.
  • Suunnittele valaistus huolellisesti. Huonosti valaistu pieni eteinen on tunkkainen ja epäkäytännöllinen.

Lue lisää:

Julkaistu: 21.5.2015