Esittelyssä inspiroivat tee itse -uutuuskirjat
Sisustus
Esittelyssä inspiroivat tee itse -uutuuskirjat
Uudet tee itse -kirjat ovat mieluisia lahjoja sellaisenaan, mutta niistä voi myös napata hauskoja ideoita joulupaketteihin. Vielä ehdit näpertää yhtä ja toista.
22.11.2016
 |
Unelmien Talo&Koti

Virkkaa itsesi rennoksi

Meditatiivinen virkkausopas on jännittävä vaihtoehto värityskirjoille. Virkkaaminen auttaa keskittymään ja rentoutumaan sekä poistaa mielestä turhat paineet. Helppojen hyvinvointiharjoitusten lomassa syntyy kauniita käyttöesineitä, joista jokainen sopii hyvin myös joululahjaksi. Astangoihin taipuva sisko ilahtuu varmasti joogamattopussista ja kiireinen veli stressipallosta. Yhden illan juttu on söpö hiuspinni, jonka voi lähettää kummitytölle vaikka joulutervehdyksen mukana kirjekuoressa.

Betsan Corkhill: Virkkausterapiaa – 20 meditatiivista ja rentouttavaa virkkaustyötä, suomennos Sanna Oksanen. 22 €, Moreeni 2016.

Enemmän kuin  ympyrä

Oma koppa -blogistaan tunnettu Virpi Siira on julkaissut jo kolmannen virkkauskirjansa. Tällä kertaa hän keskittyy mandaloihin. Jo yhdestä ympyrästä tulee lasinalunen tai kaulakoru, useammasta ympyrästä voi kasata vaikka mekon tai peiton. Mukana on myös värityskuvia, joiden avulla voi suunnitella omaa työtä. Mandaloita voi käyttää myös sapluunoina! Jos virkkaat yhden mandalan päivässä, vuoden päästä niitä on kasassa jo 365 kappaletta – siitä myös kirjan nimi.

Virpi Marjaana Siira: Oma koppa 365. 29,90 €, WSOY 2016.

Koukulla korusepäksi

Korulipasta voi kartuttaa myös virkkaamalla! Kotimainen kirja neuvoo, miten kaulaketjuja, riipuksia, rannekoruja ja korviksia syntyy itse tehden. Mikä tahansa ohut virkkaus- tai kirjontalanka käy tarkoitukseen. Lisäksi tarvitaan korunosia. Ennen niiden kiinnitystä virkattu koru käsitellään liima-vesiseoksessa. Mallityöt on virkattu 1,25 mm:n koukulla. Mitä pienempi koukku, sitä nätimpää jälkeä syntyy. Ensin kerrataan silmukat ja sitten ryhdytään hommiin! Pian koruja syntyy kuin liukuhihnalta myös lahjaksi.

Johanna Meriläinen: Virkatut korut. 27,95 €, Moreeni 2016.

Hallitut harakanvarpaat

Kirjonta vie äkkiseltään ajatukset mummolan sohvatyynyihin, mutta perinteisillä pistoilla syntyy myös moderneja kuvioita. Inspiroivassa opuksessa koristellaan luovalla pistokirjonnalla kasseja, keittiöpyyhkeitä ja muita tuttuja kodintekstiilejä. Nykykirjoja tarttuu myös tabletin suojukseen ja läppärilaukkuun ja antaa niille uuden ilmeen muutamalla säikeellä muliinilankaa. Joulun alla kavereiden kesken voi järjestää vaikka kuusenkoristeiden kirjontatalkoot. Kuvitettu pistohakemisto auttaa alkuun.

Kelly Fletcher: Kirjottu kissa ja muita kodin kirjontatöitä, suomennos Mirkka Santala. 35 €, Mäkelä 2016.

Perinteistä modernisti

Kanavatyöt alkavat kummasti kiehtoa, kun katsoo raikasta ristipistokirjaa. Siinä pistellään pääkallo t-paitaan pimeässä hohtavalla langalla ja koristellaan kännykänkuoret sarjakuvatyyliin. Mallit ovat syntyneet käytännön tarpeesta, kun kirjan tekijä huomasi rakastavansa ristipistoja mutta ei löytänyt mieleisiään ideoita. Jokaisesta työstä on havainnollinen piirros, ja mukana on sekä helppoja että haasteellisia ohjeita. Ristipistoilu on siitä helppo harrastus, että alkuun pääsee neulalla, langalla ja pohjakankaalla.

Hannah Sturrock: Uudet ja raikkaat ristipistot – Yli 30 mallia lankoja laskien, suomennos Seija Kukkonen. 34 €, Mäkelä 2016.

Hahmoja huovasta

Huovutus on hauska tekniikka, joka vie mukanaan. Kotimaisessa kirjassa lystikkäät satuhahmot märkähuovutetaan metalliverkosta taivutetun rungon päälle ja viimeistellään neulahuovutuksella. Joka vuodenajalle ja juhlasesongille on omat otuksensa. Talvisen huovutusharrastuksen voi aloittaa vaikka lumiukosta, ja jouluun kuuluvat ehdottomasti tontut ja tiernapojat. Mallitöiden kuvitetut ohjeet etenevät vaihe vaiheelta.

Tea Aho: Huovutetut satuhahmot. 26 €, Moreeni 2016.

Trendikästä betonia

Ruotsalaiskaksikko Malin ja Camilla on hurahtanut betoniin. Harrastus on poikinut jo viisi kirjaa, joista tuoreimmassa he yhdistävät betoniin mosaiikkia ja kaakelia. Laatoista ja mosaiikkipaloista betoni saa jännän ilmeen. Aloittelijan ensimmäiseksi työksi sopii esimerkiksi muovimuottiin valettu lintuallas, joka on koristeltu mosaiikilla. Kun taidot karttuvat, saatat vaikka innostua tekemään puusohvan pintaan tilkkutäkin laatoista.

Malin Nilsson ja Camilla Arvidsson: Mosaiikki, kaakeli ja betoni, suomennos Heli Mäntyranta. 35 €, Mäkelä 2016.

Kotinikkarin ikiliikkujat

Koska perinteisiä puuleluja ei juuri saa kaupasta, ne on tehtävä itse. Kotimaisesta nikkarikirjasta ilahtuu yhtä lailla puutöiden harrastaja kuin ideoita etsivä puukäsitöiden opettaja. Kirjassa on ohjeet 43 vanhaan tai vanhanmalliseen puuleluun, kuten keppihevoseen, naulaajaukkoon ja karusellityttöön, joissa kaikissa on liikkuvia osia. Niiden tekemiseen ei tarvita erikoistaitoja eikä -työkaluja, vaan ne valmistuvat aikuisen opastuksella aloittelevaltakin lelunikkarilta. Ohjeiden soveltaminen on sallittua ja jopa suotavaa!

Hans Colliander, Riitta Aittomäki ja Heikki Kotiranta: Nikkaroi liikkuvat puulelut. 28,80 €, Minerva 2016.

Oma minimaailma

Hanna Meronen on ollut aina kiinnostunut minimaailmoista, ja into vain lisääntyi oman lapsen nukkekotiharrastuksen myötä. Nyt hän on rakennellut pikkutaloja jo yli kymmenen vuotta. Innostus poiki inspiroivan ja kannustavan kirjan, jonka avulla kenen tahansa on helppo aloittaa uusi harrastus. Kattavien yleisohjeiden ja rakennevinkkien lisäksi kirjassa esitellään viisi Hannan tekemää taloa. Ohjeista on iloa ja hyötyä, vaikka vain kokoaisit tai viimeistelisit valmista nukkekotia.

Hanna Meronen: Tee itse nukketalo. 28,40 €, Moreeni 2016.

Lue lisää:

Kommentoi »