Nikkaroi monikäyttöinen kirjahyllykkö
Tee itse
Nikkaroi monikäyttöinen kirjahyllykkö
Kapeaa hyllykköä voi käyttää kirjahyllynä ja tarvittaessa myös tikkaina. Hyllykkö tehdään tarkoituksella hieman vinoksi ja viistoksi.
Julkaistu 11.7.2015
Meidän Mökki

Hyllykkö toimii sekä kirjahyllynä että tikkaina, ja sen voi asettaa kirjoineen nojaamaan viistosti seinää vasten kuten tikkaat. Kirjat eivät tipahtele, siitä pitävät huolen taustan poikkipuut.

Jos hyllykön haluaa suoraksi seinän viereen, voi sen kiinnittää takaseinään huomaamattomasti yläorresta yhdellä ruuvilla. Hyllykköön voi käyttää aiemmista nikkaroinneista jääneitä laudanpätkiä, ja ostettuna sahalauta ja rima maksavat yhteensä alle 20 euroa. Hyllykön voi viimeistellä kalustemaalilla tai sävytetyllä puuvahalla tai -lakalla.

Tarvikkeet:

(leveys 45 x korkeus 235 x syvyys 17 cm)

  • sahalautaa 22 x 125 mm, 13 metriä
  • rimaa 22 x 50 mm, 6 m
  • uppokantaruuveja ja -nauloja
  • saha, pora ja ruuvinväännin
  • rullamitta, suorakulma ja kynä
  • vasara ja tuurna
  • karheaa hiomapaperia.

Puutavara yhteensä alle 20 euroa.

Ohjeet kirjahyllykön tekoon

1. Sahaa kaksi 250 cm:n pituista lautaa pystytikkaiksi. Laita vasen lauta kohtisuoraan lattiaan nähden ja oikeanpuoleinen viistoon, siten että lautojen väli (ulkomitta) on alhaalta 45 cm ja ylhäältä 25 cm. Viistot hyllyt asetetaan suoraan kulmaan viistoon pystylautaan nähden. Hahmottele hyllyjen paikat ja sahaa ne levästä laudasta. Hio kaikki sahareunat.
2. Suorakulmalla tarkistat helposti hyllyjen suoruuden ja kiinnitysruuvien osumisen samalle linjalle. Kiinnitä ensin ylin ja alin hylly, ylin suoraan ja alin vinoon. Kohdista ylähylly suoraan kulmaan vasemman sivun kanssa. Kiinnitä ensin hylly vinoon lautaan, sitten suoraan. Poraa aloitusreikä ja kiinnitä kahdella samaan linjaan tulevalla ruuvilla.
3. Varmista suorakulmalla hyllyn suoruus myös toiselta puolelta kiinnitettäessä. Kiinnitä kaikki hyllyt samalla lailla, ensin viistoon pystylautaan.
4. Kun hyllyt on kiinnitetty, piirrä suorakulman ja pitkän viivaimen tai laudan avulla lattiaviiva kohtisuoraan suoraa pystylautaa vasten. Piirrä merkit molempiin pystylautoihin ja sahaa jalat oikean mittaisiksi.
5. Laita jokaisen hyllyn päälle etulista joko kapeasta rimasta tai leveästä laudasta. Etulista peittää hyllyn ja antaa pari senttiä lisää hyllysyvyyttä. Seiso etulistan päällä ja sahaa se pystytikkaan suuntaisesti.
6. Aseta etulista paikoilleen. Seiso listan päällä ja poraa nauloille alkureiät, ettei puu halkea naulatessa. Kiinnitä listat pienikantaisilla dyckert-nauloilla. Lyö naula vasaralla lähelle laudan pintaa, viimeistele tuurnan avulla, jolloin lautaan ei tule lyöntijälkiä.
7. Kun kaikki etulistat ovat kiinni, käännä kirjahyllykkö nurinpäin. Mittaa takalistan korkeudeksi rimankorkeus hyllystä. Kiinnitä nauloin kuten etupuolen listat.
8. Viimeistele hyllykkö peittävällä, sävytetyllä puuvahalla. Myös kalustemaali ja sävytetty kalustelakka sopivat pintakäsittelyyn.
9. Kirjahyllykön voi asettaa kallelleen seinää vasten tai kiinnittää ruuvilla ylhäältä. Kirjat pysyvät hyllyillä takarimojen ansiosta. Viistottu jalka jättää tilan jalkalistalle.

Tarvikkeiden ostopaikka: K-rauta

Lue lisää:

Kommentoi »