Emmi Fetula, 32, innostui keksikoristelusta joulukuussa 2019, kun hän etsi Instagramista inspiraatiota jokavuotisen piparkakkutalon rakentamiseen. Hän törmäsi amerikkalaisten keksileipureiden tileihin ja vaikuttui heidän töistään niin, että perusti oman @cookiesbyemmi-tilin keväällä 2020.
Nyt tilillä on tuhansia seuraajia. Valtaosa heistä on kotoisin Yhdysvalloista, jossa koristelu on Fetulan mukaan iso bisnes. Fetula uskoo, että hänen tilinsä salaisuus on tunnistettava tyyli. Siinä missä monet amerikkalaiset koristelevat keksit söpöillä pikeerieläimillä, Fetula suosii sisustuksellisempiä aiheita, kuten huoneentauluja, kransseja ja huonekasveja.
– Uskon, että suosiooni vaikuttaa myös se, että suomalaisena olen ikään kuin puolueettomalla maaperällä, fyysisesti pitkän matkan päässä. Vaikka keksintekijät kannustavat toisiaan, on yhteisössä havaittavissa myös paljon kilpailuhenkisyyttä, Emmi Fetula sanoo.
Kuinka keksi-intosi näkyy kotonasi, Emmi?
Aikaisemmin koristelin keittiössä, jolloin keksit olivat koko perheen edessä, mutta nykyään minulla on oma keksinurkkaus. Leivon kerran viikossa isomman taikinan. Koristeluun ja värien sekoittamiseen käytän aikaa keskimäärin pari tuntia päivässä.
Millainen koristeltavan keksin tulee olla?
Keksin pinnan tulee olla tasainen ja reunojen mahdollisimman suorat, jotta koristelu onnistuu. Taikina ei saisi levitä uunissa paistaessa. Olen kehitellyt noin vuoden ajan omaa sokerikeksitaikinaa. Nyt alan olla siihen tyytyväinen. Loppujen lopuksi onnistunut taikina on kiinni pienistä asioista. Parinkymmenen gramman muutos jauhoihin tai sokerin vaihtaminen voivat muuttaa taikinaa paljonkin.
Millaisia välineitä ja värejä suosit?
Aloitin piparkakkumuoteilla, mutta nyt minulla on noin 50 muottia. Osa on metallisia keksimuotteja, mutta olen tilannut myös Yhdysvalloista 3D-tulostettuja muotteja. Haaveilen omasta 3D-tulostimesta. Tilaan pursotinpussit ulkomailta, sillä en ole löytänyt Suomesta riittävän ohuita. En käytä metallisia tyllia, vaan leikkaan pussien kärjistä palat. Suosin geelimäisiä pastavärejä, jotta pikeerin koostumus ei muutu liikaa.
Millaista pikeeriä käytät?
Teen pikeerin marenkijauheesta, vedestä ja tomusokerista. Muutan pikeerin paksuutta riippuen siitä, käytänkö pikeeriä kirjoitukseen, pursotukseen vai keksien täyttöön.
Mistä ammennat ideoita koristeluun?
Käytän Pinterestiä ja Googlen kuvahakua ideoiden etsimiseen. Saatan saada inspiraation kekseihini esimerkiksi sisustuskuvista, värikartoista, tapettien kuvioista, koruista ja koriste-esineistä.
Mitä haluaisit kokeilla seuraavaksi?
3D-keksit kiehtovat minua. Tein kerran erään toisen keksintekijän järjestämää Instagram-haastetta varten seinätaulumaisen keksin, jonka päällä oli ulkonevat poronsarvet. Alkuperäinen ajatukseni oli, että sarvet olisivat tulleet enemmän ylöspäin, mutta aika loppui kesken. Keksistä ei tullut sellaista kuin halusin, joten yritän vielä uudestaan.
Millaisia mokia sinulla on käynyt?
Pikeeri on todella herkkä rasvalle, joten joskus minulla on mennyt koko pikeerisatsi pilalle, kun leivontakulhoon on jäänyt öljyjäämiä edeltävästä keksitaikinasta.
Miten neuvoisit aloittelijoita?
Erilaisia tyylejä ja tekniikoita on paljon, joten suosittelen katsomaan muiden tekijöiden videoita ja löytämään niistä tavat, jotka sopivat itselle. Annan itsekin mielelläni vinkkejä Instagramissa. Saan paljon kysymyksiä esimerkiksi koostumuksista ja väreistä.
Suosittelen tekemään pikeerin itse ja panostamaan etenkin oikean koostumuksen löytämiseen. Sanoisin, että suurin osa virheistä johtuu siitä, että pikeeri jää liian löysäksi. Kirjoitukseen sopivan pikeerin koostumuksen tulisi muistuttaa hammastahnaa. Pikeerin paksuutta voi säädellä lisäämällä joko tomusokeria tai vettä riippuen siitä, onko pikeeri liian löysää tai jämäkkää. Erilaisia pikeeriohjeita löytyy paljon, myös vegaanisia. Ylijääneen pikeerin voi pakastaa.
Muistuttaisin, että harjoittelu ei vaadi suuria määriä välineitä. Alkuun pääsee melko pienellä panostuksella. Koristelua voi harjoitella niin, että kirjoittaa pikeerillä leivinpaperin päälle esimerkiksi oman nimensä tai jonkun yksinkertaisen sanan, kuten ”kiitos”.
Haastattelu on julkaistu alun perin Maku 3/2021 -numerossa. Verkkoversiota on laajennettu.
Muokattu 9.4.2021 klo 9.20: Korjattu kuvatekstiä, jossa on viisikulmainen keksi: kuusikulmaista tarkoittava sana heksagon korvattiin sanalla viisikulmainen.