Maku

Ruokakirjailija Elina Ylitervo neuvoo, miten lapsiperheiden arkiruokailusta saa sujuvampaa – lue vinkit ja nappaa helpot reseptit!

Ruokakirjailija Elina Ylitervo neuvoo, miten lapsiperheiden arkiruokailusta saa sujuvampaa – lue vinkit ja nappaa helpot reseptit!
Ruokasisältöjen tuottaja Elina Ylitervo tekee töitä sen eteen, että lapsiperheiden arkiruokailu olisi helpompaa ja armollisempaa. Kurkkaa jutun lopusta Elinan arkiruokabravuurit!
Julkaistu: 19.1.2022

”Ai, osaatko tehdä sellaista ruokaa, josta lapsetkin tykkäävät?’ esikoiseni kysyi. Hän oli vilpittömän ihmeissään, kun kerroin, että teen lastenruokakirjaa.

Suurin arkiruokailuhaaste perheessämme on keksiä ruokia, jotka kelpaavat lapsillemme. Ennen kuin tulin äidiksi, ajattelin, että minun lapseni syövät kaikkea. Todellisuus on saanut polvilleen. Jos lapset saisivat päättää, meillä syötäisiin joka päivä kinkku-ananaspizzaa tai pinaattipannaria. Lapset rakastavat myös sosekeittoa, mutta he haistavat jo kynnykseltä, jos käytän siinä eri mausteita. Nuorimmaiselle kelpaa vain tietyn mallinen pasta. Hän syö spagettia, mutta fusillit tai pennet koloineen jäävät lautaselle.

40-vuotias lasten kokkaussovellus Carrot Kitchenin ruokasisältöjen tuottaja Elina Ylitervo julkaisi Hanna Gullichsenin kanssa Kylmä nakki -keittokirjan kesällä 2021 (Otava). Elina asuu Nokialla puolisonsa valokuvaaja Konsta Leppäsen sekä lastensa Elmon, 7, ja Iivarin, 6, kanssa.

Kylmä nakki -yhteisö sai alkunsa pari vuotta sitten, kun Hannan Gullichsen ystävä oli kesälomareissulla ihmetellyt, että antaako ammattikokki lapselle ruoaksi kylmää nakkia. Hän totesi, että on vertaistuen paikka ja pyysi minua mukaan. Ihmiset tarvitsevat paikan nähdä ja sanoa, että meilläkin syötiin tänään kaupan kalapuikkoja tai pinaattilettuja.

”Vannon ruokapreppauksen nimeen. Kun kerran näkee vaivaa, jääkaapissa on aina aterian, kuten keiton tai salaatin, pohja valmiina. Se on maailman kätevintä!”

Yhteisössämme on kiva ja huumorintajuinen henki. Kun jaoimme pääkallopastan reseptin Instagramissa, ihmiset riemastuivat. Saimme yli 90 kommenttia siitä, miten sitä on syöty opiskeluaikoina ja millä nimellä sitä on kutsuttu. Se oli hyvä muistutus siitä, että välillä riittää, että pöydässä on makaronia ja jauhelihaa, vaikka se ei vastaakaan lautasmallia.

Paras onnistumiseni arkiruokailun saralla on se, että jaksan suunnitella etukäteen. Yritän esivalmistella ruokia etukäteen sunnuntaisin, jotta alkuviikko olisi helppo hanskata. Inhoan kaupassa käyntiä, joten kiitän itseäni tiistaina, kun olen saanut kerättyä yhdellä Prisma-reissulla kaikki tavarat.”

Paras arkiruoka valmistuu Elinan mukaan äkkiä – mieluiten uunin kautta, jotta pannun vieressä ei tarvitse seistä.

Elinan arkiruokavinkit:

  • ”Paras tapa saada lapset syömään kasviksia on tarjota niitä säännöllisesti naposteltaviksi. Kasvikset kannattaa valmistella jääkaappiin etukäteen muiden rutiinien lomassa, jolloin siitä tulee tapa. Samalla kun voitelee leivät, voi pilkkoa hedelmät. Yleensä siivutan ne aivan pieniksi lohkoiksi, sillä isot palat eivät meillä maistu.”
  • ”Pidän aina pakastimessa pinaattia, koska lastemme lempiruokaa on pinaattipannukakku. Se on helpompi versio pinaattiletuista, sillä lettuja ei tarvitse paistaa pannulla erikseen. Riittää, että sekoitat ainekset ja kaadat taikinan pellille.”
  • ”Fiskarsin sakset ovat maailman paras asia kaiken – esimerkiksi pinaatin, pannarin ja pizzan – pilkkomiseen. Jokaisella tulisi olla sellaiset keittiössä.”
  • Tarjoan hedelmät lapsille usein smoothiena. Aina jos hedelmä alkaa pehmetä tai muuttua pilkulliseksi, pistän sen sileäksi. Lapset osaavat jo viikonloppuisin vaatia, että missä smoothie viipyy, kun palvelu ei pelaa. Tämä Kitchen Aidin tehosekoitin soseuttaa kaiken hetkessä – se on niin tehokas, että sillä voisi varmaan virittää mopon moottorinkin.”
Elina Ylitervo tietää, mistä lapsiperheissä puhutaan, sillä hän pyörittää Hanna Gullichsenin kanssa Kylmä nakki -nimistä yhteisöä, jossa jaetaan vinkkejä ja vertaistukea.

Nappaa talteen Elinan arkibravuurien reseptit!

Lounaskulho

Etätöitä tehdessään Elina suosii nopeita lounaskulhoja, joihin voi nostella etukäteen valmistettuja aineksia, kuten pikkelöityjä kasviksia, kaalisalaattia ja hummusta. Katso lounaskulhon resepti täältä.

Maapähkinävoinuudelit

Elinan maapähkinävoinuudelit saivat inspiraationsa pähkinävoipurkin jämistä. Paistettu parsakaali tuo vihreyttä aasialaisvihvahteiseen ateriaan. Nappaa maahpähkinävoinuudelien resepti täältä.

Lihapullat tomaattikastikkeessa

Lihapullat paistuvat tomaattikastikkeessa kuin itsestään! Raakamakkarasta valmistetut mehevät pyörykät kuuluvat Elinan lasten suosikkiruokiin. Katso lihapullien resepti täältä.

1 kommentti