Ekologinen siivous – taio koti puhtaaksi oikeilla välineillä ja tuotteilla, joista osa löytyy jo valmiiksi keittiöstäsi
Sisustus
Ekologinen siivous – taio koti puhtaaksi oikeilla välineillä ja tuotteilla, joista osa löytyy jo valmiiksi keittiöstäsi
Ekologinen siivous säästää sinua, kotiasi ja ympäristöäsi. Huomio kannattaa suunnata erityisesti siivousrutiineihin sekä oikeanlaisten tuotteiden valintaan. Joskus jopa omasta keittiönkaapista löytyvillä aineksilla pääset yhtä hyviin – jos et jopa parempiin – tuloksiin kuin järeämmillä kemikaaleilla.
Julkaistu 18.2.2020
Kotivinkki

Ekologisinta siivous on silloin, kun se tehdään säännöllisesti ja hyvillä siivousvälineillä. Tahrat poistetaan tuoreeltaan, kodin eri pinnat ja lattiakaivo puhdistetaan säännöllisesti ja viemäriin ei laiteta mitään sinne kuulumatonta.

Rutiinien ohella siivoukseen käytettävillä välineillä ja käytettävillä puhdistusaineilla on merkitystä. Markettituotteiden joukosta löytyy jo runsaasti ekologisia vaihtoehtoja, mutta puhtaaseen lopputulokseen on mahdollista päästä myös ilman kemikaaleja.

Ekologisten siivousvälineiden valinta

Siivouskomeroa on turha täyttää erilaisilla ja toinen toistaan erikoisemmilla laitteilla. Imurilla, monitoimisella mikrokuitumopilla sekä kodin tarpeisiin sopivilla liinoilla ja sienillä syntyy puhdasta jälkeä yksinkertaisesti. Kodin eri tiloihin kannattaa kuitenkin hankkia useampia erivärisiä liinoja, jolloin esimerkiksi vessaa ja keittiötä ei tule epähuomiossa siivottua samalla rätillä.

Siivouksesta tulee ekologisempaa myös silloin, kun jokaisella siivouskerralla ei tarvita pesuainetta tai edes vettä. Erityisesti siivoukseen tarkoitetut mikrokuituliinat ja -mopit, erikoisliinat, puhdistussienet ja huiskat toimivat jämäriepuja paremmin. Pestävät rätit ja kestotalousliinat ovat kertakäyttöistä talouspaperia ekologisempi vaihtoehto.

3 vinkkiä ekologiseen arkeen

  1. Pienilläkin asioilla on merkitystä. Esimerkiksi tiskiharjaksi kannattaa valita puinen tai kierrätysmuovista valmistettu versio. Vaihdettava harjaspää on aina plussaa!
  2. Puuvartinen rikkalapiosetti on kestävä hankinta, jolla roskat on helppo ja nopea lakaista pois. Sähköä säästyy, kun imuria ei tarvitse ottaa esiin pieniä siivoustoimia varten.
  3. Yleispuhdistusaine kannattaa laimentaa vedellä sumutinpulloon, jolloin lattioiden pesuun ei kulu litratolkulla vettä. Laimennettua seosta suihkutetaan suoraan lattialle, ja alue puhdistetaan mopilla. Pesuainetta tulisi annostella ohjeen mukaan eikä suurpiirteisellä lorauksella, jolloin sitä kuluu helposti liikaa.

Millaisia puhdistusaineita kotoa pitäisi löytyä?

Siivousaineet lajitellaan pH-arvojen mukaan siten, että emäksiset aineet ovat rasva- ja valkuaislialle, happamat kalkki- ja ruoste­tahroille ja neutraalit yleispuhdistusaineet yleiseen siivoamiseen ja aroille pinnoille.

Vahvoja tai desinfioivia puhdistusaineita ei tarvita, kun koti siivotaan säännöllisesti. Lähtökohtaisesti siivoukseen riittää pH-arvoltaan neutraali tai heikosti emäksinen yleispuhdistusaine. Esimerkiksi käsiastianpesuaine on oivallinen yleispuhdistusaine kaikkeen kodin siivoukseen, myös ikkunoiden pesuun.

Markettituotteissa kannattaa suosia ympäristömerkittyjä tuotteita sekä kierrätysmuovista valmistettuja pesuainepulloja.

Merkillä on väliä!

  • Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki takaa, että tuote on valmistettu ympäristön ja terveyden kannalta turvallisimmista raaka-aineista.
  • Kotimaisten, joutsenmerkittyjen tuotteiden valintaa puoltaa se, että ne ovat lähellä valmistettuja ja niitä ostamalla tuetaan kotimaista työtä.
  • EU-ympäristömerkityt tuotteet tunnistaa Ecolabel-merkistä.

Näin siivoat ekologisesti keittiöstä löytyvillä aineksilla

  • Sitruunanpuolikkaasta saa näppärän hankausvälineen lavuaarien puhdistukseen. Lisäksi sitruuna sopii mikron raikastamiseen: mittaa kuppiin vettä ja muutama teelusikallinen sitruunan mehua. Laita kuppi mikroon ja kuumenna kiehuvaksi. Anna vaikuttaa noin 10 minuuttia. Kurkkaa täältä lisää vinkkejä, miten hyödyntää sitruunaa siivouksessa!
  • Veteen kostutetulla sokeripalalla voi hangata valurautalevyjen reunukset puhtaiksi ja poistettua kattilan pohjaan palaneet ruoanjäänteet.
  • Suolaan voi imeyttää punaviinitahrat ja sillä saa myös pohjaan palaneen maitokattilan puhtaaksi.

Vinkki!

Wc:n pesupommien, konetiskitablettien, pyykkipallojen ja monikäyttöisten siivousliinojen tekeminen onnistuu myös itse. Katso ohjeet ekologisten pesuaineiden valmistukseen täältä!

Kotikeittiöiden ihmepuhdistaja: etikka

Etikka antaa kyytiä myös pinttyneelle lialle. Sillä voi kirkastaa teräsastiat, irrottaa kalkkikertymät kaakeleista ja wc-istuimesta, pestä ikkunat ja peilit sekä poistaa saostumat kahvinkeittimestä. Sopiva seos on yksi osa etikkaa, yksi osa lämmintä vettä.

Etikka ja sooda muodostavat yhdessä emäksisen seoksen, joka sopii paitsi uunin puhdistukseen myös viemäritukosten avaamiseen. Ripottele viemäriin ensin 1 desilitra ruokasoodaa ja kaada perään 2,5 desilitraa etikkaa.

Edellä mainittujen ominaisuuksiensa lisäksi etikka sopii myös hajunpoistoon ja huuhteluaineeksi. Katso ohje, jolla teet tuoksuvat pyykkietikat itse.

Asiantuntijat: kotitalousasiantuntija Heli Mäntylä, Tarja Marjomaa Työtehoseurasta ja ammattijärjestäjä Laura Holmström.

Kommentoi »