
"Viime vuonna kurpitsaa tuli 550 kiloa. Suurin hedelmä painoi 26 kiloa, ja sen läpimitta oli noin 80 senttiä. Kurpitsasosetta on pakkasessa vieläkin, vaikka myimme sitä aika paljon.
Asun puolisoni kanssa reilun hehtaarin pientilalla, jossa kasvatamme omiin tarpeisiin monenlaista. Muu viljely on puolisoni kontolla, mutta kurpitsat ovat minun juttuni.
Innostuin vuonna 2015. Olin selaillut jenkkiläisiä jättikurpitsasivustoja, mutta en halunnut ihan niin isoja. Aloitin myski- ja talvikurpitsoista.
Ensimmäisenä vuonna minulla oli kolme taimea pienessä kompostikasassa. Sain niistä yhteensä kaksi kurpitsaa. Seuraavana vuonna siemenkuvastoja selatessa homma lähti lapasesta. Kurpitsoja oli parikymmentä lajiketta, joista myskikurpitsat eivät menestyneet kovin hyvin. Sen jälkeen olen keskittynyt talvikurpitsoihin.
Eri lajikkeiden kokeilu ja maistelu on jännää. Parhaimmat otan jokavuotiseen viljelyyn. Pahanmakuiset syötän koiralle.
Tänä vuonna istutin kuutta eri lajiketta ja noin neljäkymmentä taimea. Kukinta oli myöhässä, mutta satoa tuli silti vähän yli 500 kiloa.
Teen kurpitsoista leipää, kakkua, juustokakkua, muffinsseja ja soselaatikkoa porkkanalaatikon tapaan. Suosikkini on sosekeitto.
Avattuna kurpitsa ei säily. Siksi meillä on 15 litran kattila: siihen mahtuu iso soppa. Keittiövarustukseemme kuuluu myös kirves, sillä osa lajeista on kovakuorisia. Ensimmäisen ’Blue Hubbardini’ kanssa olin ihmeissäni. Yritin nakutella kuorta auki puukolla ja kuminuijalla. Luin netistä, että kurpitsa pitää pudottaa korkealta betonilattialle. Mikä sotku siitä olisi tullut! Pian tajusin ottaa avuksi kirveen.
Kurpitsa on vaivaton viljeltävä. Jos alkukesällä on kuivaa, kastelen taimia muutaman kerran, mutta sitten vain odotan syksyä. Kitkeä ei tarvitse, sillä kasvusto on niin tiheää, että rikkaruohot eivät seassa pärjää. Sadonkorjuu on isoin homma. Isojen kurpitsojen nostamiseen tarvitaan usein kaksi.
Kovakuoriset lajikkeet säilyvät kokonaisina huoneenlämmössä. Ei tarvitse hillota, kuivata, kuoria tai pakastaa. Söimme viime vuoden viimeisen kokonaisen kurpitsan vasta elokuussa."