Bloggaaja Sari Spåra kokosi rakkaan isoäitinsä reseptit keittokirjaan – nappaa Maire-mummun kermatorttujen ohje

Bloggaaja Sari Spåra kokosi rakkaan isoäitinsä reseptit keittokirjaan – nappaa Maire-mummun kermatorttujen ohje
Sari Spåra kokosi nostalgiset isoäitien reseptit kirjaansa. Maire-mummun kermatortut ovat leivonnainen, joita ilman joulu ei tule.
Julkaistu 18.11.2019

Sari, kirjoitit kirjan Isoäidin parhaat reseptit. Miten reseptikirja sai alkunsa?

Kun olin pikkutyttö, kirjoitin Maire-mummuni silloisia reseptivihkoja puhtaaksi uuteen vihkoon. Kasvoin mummuni keittiössä, sillä isovanhempani asuivat samassa pihapiirissä. Mummu oli intohimoinen leipuri. Kun hän rupesi vanhenemaan, ajattelin, että olisi ihanaa saada reseptit yksiin kansiin. Myöhemmin sain myös lisämummoja mieheni puolelta, ja kirjassa on myös heidän reseptejään. Kun isoäitejä ei enää ole, päätin koota kaikki reseptit yhteen kirjaan.

Sari Spåra on kirjoittanut blogiaan Sweet Food O'Mine jo vuodesta 2012 lähtien. Hän on myös julkaissut monia kirjoja, joista tuorein on Isoäidin parhaat reseptit.
Joskus mummu ja ukki tanssivat keittiössä, ja me lapsenlapset katsoimme heitä silmät pyöreinä.

Minkä leivonnaisen yhdistät mummuusi ensimmäisenä?

Peruspullan! Sitä tehtiin joka viikko, yleensä perjantaisin. Muistan elävästi, miten mummu ja ukki hääräsivät keittiössä, radio soi taustalla. Joskus mummu ja ukki tanssivat keittiössä, ja me lapsenlapset katsoimme heitä silmät pyöreinä.

Opitko mummultasi hyvän pullan salaisuuden?

Mummu laittoi pullan aina vesihauteeseen kohoamaan. Ja tietenkin vaivasi pullan hyvin – mummulla oli pullanvaivaajan kädet! Itse olen nykyään laiskempi ja vaivaan pullan yleiskoneella.

Mummulta peritty joulutorttujen ohje on Sarilla käytössä joka joulu. Niiden salaisuus on mahdollisimman vähäinen taikinan työstö.

Mikä on suosikkisi mummusi resepteistä?

Niitä on monta! Yksi suosikeistani on mummun rusinakakku. Meillä tehdään aika paljon perinteisiä kuivakakkuja, sillä ne ovat mielestäni mahtavia leivonnaisia. Kuivakakut olivat melkein jäämässä unohduksiin, mutta onneksi ihmiset ovat taas löytäneet ne. Jenkeissä kuivakakuista tehdään hääkakkujakin. Joulun aikana yksi lempiresepteistäni on mummun kermatortut. Leivon niitä koko suvulle. Vaikka itse tehtyyn taikinaan pitää nähdä vähän vaivaa, eron tuntee kyllä maussa!

Oletko jouluihmisiä?

Todellakin olen. Aloitan jouluvalmistelut aina hyvissä ajoin, viimeistään marraskuussa. Tänä vuonna suunnittelin jo syyskuun puolella, että milloin kehtaan leipoa pipareita. Sen olen huomannut, että palaan aina perinteisiin ohjeisiin: torttuihin, pipareihin, joulumakeisiin ja kuivakakkuihin.

Maire-mummun kermaiset joulutortut

noin 30 kpl

 • 200 g voita
 • 5 1/2 dl vehnäjauhoja
 • 2 dl kermaa

Täyttämiseen

 • noin 300 g luumumarmeladia

Pensselöintiin

 • 1 kananmuna

 1. Laita voi ja jauhot kulhoon. Nypi ne murumaiseksi seokseksi sormenpäillä. Vaahdota kerma vaahdoksi ja lisää muruseokseen lusikalla sekoittaen. Taikinaan tulisi sekoittaa mahdollisimman varoen ja turhaa vaivaamista välttää, sillä se sitkistää taikinan.
 2. Nosta taikina jääkaappiin ja leivo seuraavana päivänä.
 3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
 4. Kauli taikina jauhoitetulla pöydällä ohueksi levyksi.
 5. Ota torttutaikinasta pyöreällä muotilla paloja ja laita pyörylöiden keskelle luumumarmeladia.
 6. Pensselöi reunat kevyesti vedellä ja sulje reunat huolellisesti kääntämällä toinen reuna yli, jotta tortuista tulee puolikuun muotoisia torttuja.
 7. Pensselöi tortut munalla ja nosta leivinpaperoidulle pellille.
 8. Paista torttuja uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Kuvat Sari Spåran kirjasta Isoäidin parhaat reseptit (Readme.fi 2019)

4 kommenttia