Askartele jouluruusuja paperista
Tee itse
Askartele jouluruusuja paperista
Jouluruusu on joulukukista kauneimpia. Jos aitojen kasvien vaaliminen tuntuu liian haasteelliselta, voit askarrella kukkia paperista. Kukkakranssi sopii oven tai seinän koristukseksi.
22.11.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Jouluisia paperiruusuja voi käyttää monin tavoin. Kranssiaskartelun lisäksi kukilla voi koristella joulukattauksen tai kuusen. Kiinnitä kukkiin rautalangasta varret, laita kauniiseen astiaan ja nosta joulupöytään. Klipsujen avulla voit kiinnittää kukat joulukuusen oksille ja saada kuusen kukkimaan.

Tarvikkeet:

 • valkoista kreppipaperia
 • vaaleanvihreää ja -keltaista sekä tummanpinkkiä kartonkia
 • akryylimaalia ja siveltimiä tai tusseja (Neopiko, Pro Marker tms.)
 • keltaisia ja valkoisia askarteluheteitä
 • washiteippiä
 • tummanvihreää kukkateippiä tai washiteippiä
 • vihreää paperinauhaa
 • vahvaa tummanvihreää kartonkia
 • kuumaliimapistooli
 • sakset
 • kuviosakset
 • nauhaa ripustamista varten
 • tulostettava malli.

Ohjeet paperisiin jouluruusuihin ja kranssin tekoon

1. Tulosta terälehden ja keskuksen malli A4-paperille ja leikkaa ne irti.

2. Leikkaa kreppipaperista suikale, johon mahtuu viisi terälehteä.  Paperin syiden tulee kulkea mallin viivojen suuntaan, terälehden tyvestä kärkeen.

3. Maalaa terälehdet veteen laimennetulla akryylimaalilla tai tusseilla. Tee aina yhtä kukkaa varten viisi terälehteä.

4. Anna värin kuivua. Leikkaa terälehdet irti mallia apuna käyttäen.

5. Maalaa tai piirrä tussilla vihreisiin terälehtiin punaruskeat yksityiskohdat.  

Vihreissä terälehdissä on käytetty yläosassa vaaleankeltaista, alaosassa vaaleanvihreää sekä alhaalla keskellä vaaleanvihreän päälle keltavihreää. Punasävyisissä on haaleaa roosaa, aprikoosia ja vaaleanpunaista. Punasävyisen yläreunoihin voi lisätä hieman vaaleanvihreää. Värejä voi myös varioida ja tehdä omia versioita, jouluruusuja löytyy monissa eri väreissä.

6. Pyöristä terälehteä leveimmästä kohdasta hieman kuppimaiseksi. Tämä saattaa vaatia harjoitusta, kannattaa ensin harjoitella parilla maalaamattomalla terälehdellä. Tartu terälehden leveimmästä kohdasta siten, että peukalot ovat sen päällä, ja vedä varovasti sivuille ja ylöspäin useamman kerran, kunnes se on sopivan pyöreä.

7. Leikkaa kartongista kaksi suikaletta mallin mukaan yhtä kukan keskusta varten. Käytä lyhyempää mallia pienempää keskusta ja pidempää mallia isompaa keskusta varten. Myös värejä voi vaihdella hauskan lopputuloksen saamiseksi. Mallityössä vihreisiin kukkiin on käytetty vaaleankeltaista ja -vihreää kartonkia, punaisiin kaikkia värejä. Leikkaa suikaleen pitkä sivu hapsuille.

8. Pyörittele suikaletta esimerkiksi kynän ympärillä, jotta sen taivuttaminen on helpompaa. Ota kolme askarteluhedettä ja taita ne keskeltä kahtia. Teippaa heteet washiteipillä suikaleen päähän. Pyöritä suikale napakasti rullalle heteitten ympäri ja kiinnitä washiteipillä.

9. Kiinnitä erivärinen kartonkisuikale rullattuun keskukseen ja pyöritä sen ympärille. Kiinnitä washiteipillä. Voit kokeilla laittaa heteet keskuksen sisäpuolen lisäksi myös sen ulkoreunaan tai eriväristen kartonkien väliin.

10. Teippaa terälehdet keskuksen ympärille washiteipillä.

11. Leikkaa vihreästä paperinauhasta 5–7 cm pitkiä palasia ja pyöristä ne toisesta päästä. Kiinnitä ne kukan tyveen lehdiksi kukkateipillä tai tummanvihreällä washiteipillä. Yhteen kukkaan tulee 2–3 lehteä.

12. Tee kukkia riittävä määrä, kranssiin niitä tarvitaan kranssista ja kukista riippuen noin kahdeksan. Tee sitten kranssin pohja. Käytä suurta ruokalautasta (halkaisija noin 30 cm) mallina ja piirrä tummanvihreälle kartongille ympyrä.  Ota pienempi lautanen ja piirrä toinen ympyrä sen keskelle noin 5 cm:n etäisyydelle. Leikkaa kranssin pohja kuviosaksilla. Jos kartonki ei ole riittävän vahvaa, voit liimata vahvikkeeksi toisen, kapeamman renkaan taustapuolelle.

13. Kiinnitä kukat kranssipohjaan kuumaliimalla.

14. Kierrä vihreää paperinauhaa kranssipohjan ympäri koristeeksi.

15. Solmi nauha ripustamista varten kranssipohjaan. Kranssi on valmis ripustettavaksi.

Tulostettava malli ruusujen terälehdille ja keskukselle.

Lue lisää:

Kommentoi »