Hylkää epähygieeninen moppi ja vahvat siivousaineet – 7 neuvoa mullistavat käsityksesi siivoamisesta
Ihmiset
Hylkää epähygieeninen moppi ja vahvat siivousaineet – 7 neuvoa mullistavat käsityksesi siivoamisesta
Pyyhkäise tahrat mennessäsi, unohda tamppaus ja putsaa suihkuseinä samalla kun käyt itse suihkussa. Asiantuntijoiden vinkeillä siivous kotona sujuu mahdollisimman helposti ja fiksusti!
Julkaistu 22.3.2023
Kotivinkki

1. Pyyhkäisijä pääsee helpolla: siivoile siis usein ja vähän kerrallaan, niin vältät megaurakat

Siivoaminen helpottuu, kun omaksuu ajatuksen jatkuvasta pikku putsailusta, sanoo Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander. Ensi kuulemalta se voi kuulostaa ankealta velvollisuudelta, mutta idea on päinvastoin välttää isot siivousurakat. Jos siivousta venyttää liian pitkälle, siihen käyttää lopulta enemmän aikaa, vaivaa ja tuotteita.

– Silloin joutuu luultavasti myös turvautumaan luonnolle haitallisiin järeisiin pesuaineisiin, Niina Silander sanoo.

– Paljon helpompaa on ryhtyä siivous­hommiin silloin, kun tahroista selviää jopa pelkällä vedellä ja pölyistä kuivalla mikro­kuituliinalla. Tarpeen vaatiessa tahroja voi pyyhkiä laimennetulla astianpesuaineella. Se riittää.

”Joillekin siisti koti tarkoittaa sitä, että tavarat ovat järjestyksessä, toisille sitä, että on juuri imuroitu. Tärkeintä on pyrkiä tilanteeseen, jossa itse ja perheenjäsenet ovat mahdollisimman tyytyväisiä.”
Marttojen asiantuntija Niina Silander

2. Sopivilla pesuaineilla homma hoituu – etkä tarvitse valtavaa ainearsenaalia

Kaupan hyllyllä erilaisia siivousaineita löytyy joka lähtöön. Tarvitaanko niitä kaikkia?

Niina Silanderin mukaan kukkarolle ja ympäristölle on paras siivota mahdollisimman vähillä pesuaineilla. Eri tuotteissa on silti pointtinsa.

– Keittiössä on usein rasvalikaa, joka lähtee emäksisellä pesuaineella. Kylpyhuoneen seiniin ja saumoihin kerääntyy helposti kalkkia, joka irtoaa happamalla.

Emäksisen pesuaineen saa lisäämällä pesuveteen ruokasoodaa. Sekoita keskenään kaksi ruokalusikallista soodaa ja puoli litraa lämmintä vettä. Monille tuttu mäntysuopa on myös emäksinen pesu­aine.

Kalkkitahroille voi kokeilla laimentamatonta väkiviinaetikkaa tai sitruunamehua. Muista huuhdella etikka tai sitruuna pois pinnoilta käsittelyn jälkeen.

– Tosi vahvoja pesuaineita, kuten kloorattuja aineita, ei tarvita ­kodin siivouksessa ollenkaan.

3. Paras moppi ei ole moppi ollenkaan

Siivous ei ole välineurheilua, eikä turhia välineitä ole tarpeen hankkia kaapintukkeiksi, sanoo ammattisiistijä ja kotisiivousyrittäjä Saana Tyni. Erillistä moppia ei esimerkiksi tarvita lainkaan.

– Melkein kaikilla on pitkävartinen lattiankuivain suihkussa. Siitä saa loistavan mopin, kun lastaosan päälle taittelee tarpeeksi ison mikrokuituliinan tai tavallisen froteepyyhkeen. Pyyhettä ei tarvitse edes huuhdella lattianpesun aikana, kun siitä taittelee uuden puhtaan kohdan esiin edellisen likaannuttua, Tyni neuvoo.

Purkaantuneelta lankakerältä näyttävä perinteinen narumoppi on Tynin inhokki siivousvälineiden joukossa.

– Se on järkyttävä bakteeripesä, jonka soisin painuvan historiaan! Moppi pitäisi pestä käyttökertojen välissä 60 asteessa, kuten siivousliinatkin. Huuhtelu ei siivousvälineille riitä, mutta narumoppia ei voi laittaa koneeseen, jos siinä on varsi kiinni.

Siivoojan kalenteri

Joka päivä: Järjestele tavaroita, siivoa keittiöstä ruoanlaiton jäljet ja poista näkyvät tahrat.

Joka viikko: Sovi perheen kesken erillinen siivouspäivä. Silloin vastuu ei valu yksinään sille perheenjäsenelle, joka havainnoi siivouksen tarvetta muita herkemmin.

Viikoittaisessa siivoushetkessä tehdään hommat, jotka yhdessä koetaan tarpeellisiksi ja joista yhdessä sovitaan: Viedään roskat, kastellaan kukat, siivotaan kylpyhuone, pyyhitään pölyt, imuroidaan.

– Voi tehdä soittolistan, jonka ajan koko perhe siivoaa esimerkiksi puoli tuntia. Jos siivoaa arki-iltana, poistaa se siivouksen painetta viikonlopulta, Niina Silander sanoo.

Joka toinen viikko: Huolla lakanat ja kylpypyyhkeet. Kerää joka toinen viikko pyykkikoriin kaikki lakanat, joka toinen viikko kaikki pyyhkeet. Näin iso pyykkimäärä ei tuki koko pyykkitelinettä.

Joka kuukausi: Putsaa kodinkone. Yksi kodinkone huolletaan tai putsataan siivouspäivänä kerran kuussa. Tällöin viikkosiivoukseen kuuluu siis esimerkiksi mikroaaltouunin pesu tai leivänpaahtimen puhdistus.

Suihkuseinät voi pestä nopsasti oman suihkun aikana harjalla ja miedolla puhdistusaineella.

4. Kuuraa kylppäri kuin ammattilainen – Saara Tyni vinkkaa:

  • Pese lattia viikoittain roiskeiden takia. Sen voi tehdä suihkussa käydessään vaikka samalla, kun hoitoaine vaikuttaa hiuksissa.
  • Suihkuseinät voi pestä nopsasti oman suihkun aikana harjalla ja miedolla puhdistusaineella. Ne kannattaa pestä kerran kuussa.
  • Kerran kuussa kannattaa irrottaa lattiakaivon ritilät, poistaa kaivoista hiukset ja roskat ja pestä sekä kaivo että ritilä. Ennakointi on helpompaa ja halvempaa kuin tukoksien avaaminen ammattilaisella.
  • Viikkosiivoukseen kuuluu lattian lisäksi kylpyhuoneen tasojen, pöntön, hanojen ja myös ovenkahvan pyyhkiminen.

5. Moikka, mattopiiska! Imurointi riittää

Räsymattojen pesu on monesta kivaa kesäpuuhaa. Talvella matot voi pestä lumessa: Vie matot ulos viilentymään kymmenisen minuuttia ennen lumipesua. Harjaa räsymattoja lumella kuteiden mukaisesti molemmilta puolilta. Pitkänukkaiset matot voi laittaa nukkapuoli alaspäin lumeen ja tampata kevyesti mattopiiskalla. Harjaa lopuksi lumet pois.

Lähtökohtaisesti matoille riittää säännöllinen imurointi.

– Jos mattoon tulee tahra, se kannattaa poistaa heti, kuten lattiastakin, Marttojen Niina Silander sanoo.

Eteisen matto likaantuu usein helpoiten. Hyvää ennakointia on miettiä, millaista putsausta eteisen matto kestää. Kura- ja loskakaudella kengät voi myös riisua jo ennen eteistä ja viedä käsissä kuivumaan kylpyhuoneeseen, mikä säästää eteisen mattoa.

Ennen mattoja suositeltiin ilman muuta tamppaamaan, nykyisin ei. Tamppaaminen on raskasta sekä tamppaajalle että matolle.

– Se kuluttaa mattoa enemmän kuin imurointi. Tamppaamalla saattaa myös sähköistää maton, joten voi olla, ettei pöly ja lika lopullisesti irtoakaan mattotelineellä, vaan tamppaamisen jälkeen lika leijuu ilmassa mutta palaa sähköisen maton pintaan.

Vaikeuksia motivoitua siivoukseen? Kokeile tätä:

”Monen lapsuudessa siivoaminen on ollut rangaistuskeino. Ei siis ihme, että suhtaudumme siihen aikuisinakin nihkeästi! Jos laittaa musiikit korville ja siivoaa tunnin, voi ajatella, että tienasi juuri kotisiivouksen hinnan. Ulkoistetun siivouksen hinta koti­talousvähennyksen jälkeen on noin kaksikymmentä euroa tunnilta”, Saana Tyni sanoo.

6. Pieni pölyisyys ei ole vaarallista, mutta pöly voi alkaa haista

Pölyä syntyy jatkuvasti, kun tilan eri materiaaleista irtoaa pieniä hiukkasia, jotka liittyvät yhteen. Täysin eroon pölystä ei pääse ikinä.

– Pölystä ei tartu tauteja, eikä se synnytä pölypunkkeja, luteita, turkiskuoriaisia tai muita kodin tuholaisia. Niiden tulo ei siis ole hygieniasta kiinni, Niina Silander sanoo.

Pölypunkit ovat nykyään erittäin harvinaisia. Niitä voi olla sängyn patjassa, mutta ei todennäköisesti sellaisia määriä, että ne aiheuttaisivat iho-oireita.

Pölyisyys ja huono ilmanvaihto heikentävät kuitenkin huoneilman laatua. Pöly voi olla hengitykselle raskasta pidemmän päälle, ja tosi pölyisestä huoneilmasta voi tulla allergian kaltaisia ärsytysoireita sekä kurkku kipeäksi.

– Pölyhysteriaan ei kuitenkaan ole aihetta. Normaalin viikkosiivouksen avulla kodin pölytaso pysyy kohtuullisena ja huoneilma raikkaana, Silander sanoo

Pölyinen tila voi alkaa ennen pitkää haista, huomauttaa ammattisiistijä Saana Tyni. Sen välttämiseksi pölyt on hyvä pyyhkiä ja lattiat ja matot imuroida kerran viikossa.

Tiesitkö? Pyyhi oikeaan suuntaan

Ammattisiivoojat siivoavat asunnon ylhäältä alas: Ensin pyyhitään pölyt. Pyyhkiminen aloitetaan mahdollisimman korkealta, kuten ylimmiltä hyllyiltä. Vasta pölyjen pyyhkimisen jälkeen imuroidaan. Näin pöly ei pääse välissä laskeutumaan imuroidulle lattialle.

Pölyt saa pyyhittyä parhaiten kuivalla mikro­kuitu­liinalla. Se ei nukkaa, eikä pesuainetta tarvita kuivaan liinaan ollenkaan.

”Ikkunoita ei ole pesty nyt 11 vuoteen. Kolme vuotta olen aikonut, mutta ei vain tule tehtyä.”
Vastaaja Kotivinkin siivouskyselyssä

7. Juhlat tulossa? Ei siivouspakkoa

Miltä näyttää hyvin hoidettu koti? Käsitys tästä vaihtelee, mutta kulttuurisesti sopivana on pidetty sitä, että vieraat kutsutaan siivottuun kotiin.

Yhteiskunnallisesti esimerkiksi kunnollisuus ja siisteys on liitetty vahvasti yhteen jo vuosisatoja, kirjoittaa Pihla Hänninen feministisen Tulva-lehden esseessään. Uskonnoissa on sääntöjä puhtaudelle ja likaisuudelle, ja omaa likaa on syytä edes hävetä. Siisteysnormeista hellittäminen voikin olla feministinen ja siten poliittinen teko.

Koti on kuitenkin henkilökohtainen paikka. Samalla tavalla kuin laittautuu itse juhliin, voi haluta auttaa kotia ”laittautumaan” siivoamalla sen, Niina Silander sanoo.

Suursiivousta ei tarvitse tehdä ennen juhlia. Halutessaan voi tehdä pikafreesauksen: pestä vessan ja raivata vieraiden takeille tilaa eteiseen.

Näin lukijat kertoivat kodin siivouksesta Kotivinkin kyselyssä

”Kun villakoirat näkyvät, otetaan imuri esiin ja useimmiten pestään myös lattiat.”

”Kotia siivotaan tarvittaessa, ei sitä tarvitse koko ajan jynssätä. Kodin pitää olla turvakeskus maailmassa, jossa on hyvä olla. Joissain kodeissa on tukala tunnelma, kun on oltava tiptop, eikä siellä uskalla elää.”

”Robotti-imuri vähentää siivouspaineita noin 100%”

”Pakkasella vien matot, viltit ja tyynyt lumihankeen raikastumaan.”

”Pidän varsi-imuria näkösällä. Sillä imuroi helposti vaikka omaksi ilokseen.”

”Lakanoiden pesu kesällä on kotitöistä suosikkini. Se ihana tunne, kun saa raikkaat ja puhtaat lakanat sänkyyn saunan jälkeen.”

”Mankeloin ja silitän. Minulla on katos, jossa kuivatan lakanat talvisinkin.”

”Ikkunoita ei ole pesty nyt 11 vuoteen. Kolme vuotta olen aikonut, mutta ei vain tule tehtyä.”

”Joskus siivoan erissä eri päivinä, toisinaan taas koko huushollin kerralla. Välillä mennään huone kerrallaan kuntoon -menetelmällä. Yleensä kuitenkin ensin tavarat paikoilleen, sitten imurointi, wc:t ja pölyt.”

Kysely tehtiin Meilläkotona.fissä ja siihen vastasi 461 ihmistä. Vastaajista 98 % oli naisia.

1 kommentti