”Mieheni mielestä siivoaminen on naisten työtä” – asiantuntija kertoo, kuinka kotitöiden reilu jako onnistuu
Ihmiset
”Mieheni mielestä siivoaminen on naisten työtä” – asiantuntija kertoo, kuinka kotitöiden reilu jako onnistuu
Kuka kotona päättää, milloin ja miten siivotaan? Koska on tarpeeksi siistiä? Kotitöiden jakautuminen on yleinen riitojen aihe puolisoiden välillä. Jos hommia ei jaeta reilusti, tilanteesta voi kärsiä sekä enemmän että vähemmän tekevä osapuoli, sanoo asiantuntija.
Julkaistu 22.3.2023
Kotivinkki

Tasa-arvon kokemus kotitöiden jaossa on usein tärkeämpi kuin varmuus siitä, että kaikki hommat on jaettu täsmälleen tasan, sanoo johtaja Anssi Tietäväinen Järvenpään seurakunnan perheasiain neuvottelukeskuksesta.

– Eniten kahden aikuisen taloudessa kiistaa vaikuttaisi aiheuttavan epätasa-arvo vastuun jakautumisessa, Tietäväinen sanoo.

Jos jompikumpi joutuu kantamaan yksipuolisesti vastuun kotitöiden huomaamisesta, jakamisesta ja aikataulutuksesta, pidemmän päälle molemmat ovat todennäköisesti tyytymättömiä:

– Toinen on yksin vastuussa, toinen yksi lisälapsi, jota pitää komentaa. Molemmat voivat kokea yksinäisyyden fiiliksiä. Jos taas on yrittänyt kantaa vastuuta mutta saa koko ajan palautetta, ettei siinä onnistu, tulee varmasti jossain vaiheessa olo, ettei enää yritäkään. Silloin tekee jotain jos sattuu huvittamaan.

Kahden aikuisen taloudessa erimielisyyttä tulee usein kahdesta asiasta: kumpi siivoaa ja milloin on riittävän siistiä.

Miten kotityöt kannattaa jakaa?

Kokemuksen tasavertaisesta vastuunjaosta voi saada aikaiseksi lukuisilla erilaisilla tavoilla, Tietäväinen huomauttaa. Toisille se syntyy sillä, että kaikki kotityöt on laitettu taulukkolaskentaohjelmaan, ja niihin kuluva aika mitattu tasan molempien vastuille.

Tasapuolisuutta saa hakea myös luovilla ja villeilläkin ideoilla.

– Vaikka sillä, että hoitaa kotona tiettyjen huoneiden siivoukset ja toinen toisten. Eli voi vaikka sopia, että toinen siivoaa aina vessan ja keittiön ja pyyhkii pölyt. Toinen siivoaa makuuhuoneen, eteisen ja olohuoneen ja imuroi.

Jaossa saa ehdottomasti ottaa huomioon kummankin suosikki- ja inhokkihommat. Jos perheessä on kouluikäisiä ja sitä vanhempia lapsia, jokaiselle voi antaa oman vastuualueensa kehitystason mukaan.

”Pahimmillaan toinen on yksin vastuussa siivouksesta, toinen yksi lisälapsi, jota pitää komentaa.”
Perheneuvoja Anssi Tietäväinen

Valmista tuli! Eipäs! Erilaiset siisteyskäsitykset hiertävät välejä

Kahden aikuisen taloudessa erimielisyyttä tulee usein kahdesta asiasta: kumpi siivoaa ja milloin on riittävän siistiä.

– Jos halutaan tasavertainen vastuunjako, kumpikaan ei voi yksinoikeudella määritellä sääntöjä. Pitää siis puhua yhdessä, mikä on riittävää siivoamista ja koska ja kuinka paljon sitä tehdään, Anssi Tietäväinen sanoo.

Usein on siis tehtävä kompromissi: siistimmän on sopeuduttava siihen, että kotona on ainakin ennen siivouspäivää todennäköisesti sekaista, ja lepsumman siihen, että järjestystä täytyy edes yrittää pitää yllä.

– Toimiva kompromissi tarkoittaa tilannetta, että molemmat ovat riittävän tyytyväisiä. Jos molemmat ovat enimmäkseen tyytymättömiä, ei se toimi, koska kumpikaan ei saa riittävästi sitä mitä toivoo.

”Nautin siivoamisesta, joten minulle olisi parasta, jos puoliso hoitaisi lapset ja itse saisin rauhassa siivota.”
Vastaaja Kotivinkin siivouskyselyssä

Entä jos toinen ei vain kerta kaikkiaan osaa, halua tai jaksa siivota tarpeeksi niin, että luontaisesti siistimmällä olisi kodissa hyvä olo? Jos siivoaminen on toisen ydinosaamisaluetta ja sydämen asia, voidaan sopia, että toinen hoitaa siivouksen ja toinen vaikka kaupassakäynnin ja ruoanlaiton tai muita toistuvia kotitöitä. Saunan pesu ja auton vienti katsastukseen ovat huonoja vaihtareita siivoukselle, koska ne tehdään vain kerran vuodessa.

”Jos en päätä, koska siivotaan, meillä ei siivota lainkaan” – näin lukijat kertoivat kodin siivouksesta Kotivinkin kyselyssä

”Minä raivosiivoan. Kun ahdistaa, alan siivota, ja toisten sotkut vain lisäävät pahaa oloani. Se välillä purkautuu miehelle.”

”Aiemmin riitelimme siivouksesta, mutta nyt tilanne on parempi osittain myös siksi, että meillä käy kerran neljässä viikossa siivooja.”

”Kun vaihdoimme niin, että puoliso imuroi ja minä pesen lattiat, olemme olleet molemmat tyytyväisiä. Kaksi vessaa siivoamme kumpikin omalla tavallamme. Parasta!”

”Jos puolisoni saisi päättää, pelkkä imurointi kerran viikossa riittäisi. Minun mielestä imurointi ei ole mitään siivousta.”

”Puolisoni tekee enemmän harvemmin toistuvia mutta suuritöisempiä askareita, kuten pihatöitä tai saunan, ikkunoiden ja mattojen pesut.”

”Asun opiskelevan kuopuksen kanssa. Hän siivoaa huoneensa ja vaihtaa pyyhkeensä usein, mutta myös muualta, kun pyydän. Ikkunat pesemme yhdessä.”

”Toivon, että jokainen huolehtisi omista sotkuistaan ja että saisin pyytäessäni apua mukisematta.”

”Miehen mielestä siivoaminen on naisten työtä.”

”Mies ei siivoa. Lapset eivät siivoa ilman määräystä. Jos en päätä, koska siivotaan tai siivoan, ei meillä siivota ollenkaan.”

Kysely tehtiin Meilläkotona.fissä ja siihen vastasi 461 ihmistä. Vastaajista 98 % oli naisia.

Kommentoi »