Arvaatko, minkä värisiksi suomalaiset maalaavat talonsa?
Rakenna ja remontoi
Arvaatko, minkä värisiksi suomalaiset maalaavat talonsa?
1990-luvulla talot maalattiin hempeillä pastellisävyillä ja seuraavalla vuosikymmenellä rohkeammilla sinisen sävyillä. Osaatko veikata, mikä yllättävä ulkoväri on tällä hetkellä suosituin?
26.9.2017
 |
Meillä kotona

Talojen ulkovärityksessä trendit vaihtelevat siinä kuin sisustuksessakin. Maalivalmistaja Tikkurila on koonnut sävytietoja jo vuosikymmenien ajan, ja nyt Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi maalitehdas keräsi kattavan ulkoväripankin 4000 suomalaisen ilmoituksen perusteella.

Suosituin värin on tällä hetkellä ehdottomasti harmaa.

– Jopa joka kolmas suomalainen asuu harmaassa talossa. Sävyt vaihtelevat, ja suosituimmat ovat ovat keski-, tumman- ja vaaleanharmaa, Tikkurilan designpäällikkö Marika Raike kertoo.

Tikkurilaan kyselyyn vastanneista 35 % asui harmaassa talossa, 16 % punaisessa ja 14 % ruskeassa. Kaikkien aikojen ulkoväritilastojen kärjessä ovat kuitenkin kartanon- ja okrankeltaiset ja punamullanpunaiset eri vivahteineen.

Harmaa oli vahvasti esillä Mikkelin asuntomessuilla tänä kesänä. Designtalon Pala oli ulkoväritykseltään harmaa ja edusti myös muotokieleltään vahvasti uutta.

Väriefektit uusinta uutta

Harmaa on noussut suosioon viimeisen kymmenen vuoden aikana. 2000-luvun lopussa siniharmaa alkoi pastellibuumin jälkimainingeissa yleistyä, ja sieltä on tultu pikkuhiljaa kohti kapeampaa harmaan, mustan ja valkoisen palettia.

– Ihmiset ovat hakeneet ideoita esimerkiksi asuntomessuilta, jotka ovat toimineet suunnannäyttäjinä, Raike sanoo.

Viime vuosien asuntomessutaloissa on nähtävissä trendi, joka myös Raikkeen mukaan on vahvistumassa: talon ulkoväriksi valitaan aivan tummanharmaa tai jopa musta.

– Musta on vahvasti tulossa. Uusinta uutta on kirkasväristen tehosteiden käyttö. Näitä efektejä on nähty tähän asti enemmänkin muissa kuin pientaloissa, mutta pikkuhiljaa trendit valuvat sieltä myös omakotitaloihin.

Ensimmäisiä täysin mustia taloja nähtiin Seinäjoen asuntomessuilla 2016. Kuvassa Honkatalojen Riihi.
Tikkurilan ulkovärien suosituimmat harmaan sävyt ovat vaaleanharmaa 618X, keskiharmaa 612X ja tummanharmaa 613X.

Lue lisää:

Kommentoi »