”Oman kymmenen neliön kasvihuoneen myötä hyötykasviharrastukseni on karannut iloisesti käsistä. Viljelen myös avomaalla, mutta kasvari on armollisempi Suomen heittelehtiville kesäsäille ja moninkertaistaa lajimahdollisuudet.
Aloitan kasvihuonekauden oikeastaan jo keskitalvella, jolloin vihreän kesän kaipuussa on mahtava langeta siemenluetteloiden houkutuksiin. Upotan multaan joka vuosi kurkun, melonin, paprikan ja chilin siemeniä sekä useita eri tomaattilajikkeita.
Siementilausten äärellä vietetään paljon hartaita hetkiä ja tehdään suuria päätöksiä. Koska itse viljelen vain oman perheeni iloksi, valitsen kasvatukseen useita eri kasviksia mutta vain vähän yhtä lajia. Tämäkin on oppia yhdeltä kesältä, jolloin kurkkua tuli niin paljon, ettei niitä ehtinyt yksi perhe millään syömään.
Kasvihuoneeni kuninkaalliset eli tomaatit saavat kuitenkin täyttää jopa puolet tilasta. Pienimmät ja makeimmat käyvät lapsille melkeinpä karkkipäivän herkuista, ja niiden maukkautta voi talvisin kauppojen vihannestiskeillä vain muistella.
Suunnittelusta huolimatta kylvän siemeniä varmuuden vuoksi helposti liikaa, ja taimien määrä ja voimakas kasvu aina yllättävät. Kahvittelen sitten tyytyväisenä rehevässä taimiviidakossa koko kevään, kunnes lopulta nöyrryn myymään ylimääräiset kasvit taimikirppareilla.
Olen hypännyt kasvihuoneviljelyyn täysin kylmiltään vasta muutama vuosi sitten. Into on ollut usein taitoja suurempi, mutta kokemus ja kantapää ovat olleet parhaita opettajia. Olen selvittänyt ja tutkinut itsenäisesti ja itsepäisesti, miten eri lajikkeita viljellään ja hoidetaan. Joskus kasvit saattavat silti kuolla jo taimivaiheessa. En kuitenkaan jää murehtimaan, jos viereisessä purkissa vihertää.
Joka vuosi sekä ikävät menetykset että upeat menestystarinat tulevat tutuiksi.
Kasvihuoneharrastus tuo kesään kivaa puuhastelua. Olen varustellut huonettani vuosien mittaan, mikä helpottaa töitä ja sallii muutaman päivän lomareissut. En enää luopuisi automaattisesti avautuvista ikkunanluukuista tai tippukastelujärjestelmästä, joka päästää letkusta tasaisesti pisaroita taimien juurille. Satunnaisella kannukastelulla ei multaan koskaan saisi yhtä tasaista kosteutta, josta taimet yleisesti pitävät.
Kasvihuoneeseeni on tehty ilmastointia varten kuusi saranoitua yläikkunaa ja suuret pariovet. Automaattiset ikkunanavaajat ovat mahtava apu kovimmilla helteillä ja välttämättömät myös reissujen aikana. Ne toimivat lämpötilan mukaan. Juuri kun tunnelma on käymässä liian tukalaksi, viileämpi ulkoilma pääsee sisälle leyhyttelemään.
Moni haluaa hypätä pitkän taimikasvatuksen yli ja ostaa keväällä valmiit terhakat taimet – tai vielä helpompaa, kaupan tiskiltä valmiit kurkut ja tomaatit! Itse en silti millään malta. Siemenestä asti kasvattamalla lajikevalikoima on moninkertainen valmiisiin taimiin verrattuna. Ostotaimet saattavat myös tuoda tuliaisina tuholaisia ja kasvitauteja, jotka leviävät kasvihuoneen muihinkin asukkaisiin.
Totuuden nimissä kasvatusintoani ylläpitävät myös mitä erikoisimmat draaman kaaret. Lopputulos voi olla yllätys, vaikka tekisin kaiken oikein tai väärin. Joka vuosi sekä ikävät menetykset että upeat menestystarinat tulevat tutuiksi. Hihaan tarttuu myös mahtavia oppeja, joiden hyödyntämistä seuraavana vuonna ei meinaa malttaa odottaa. Niin ihmeellisen palkitsevaa on oman ruoan kasvatus.”
Annin vinkit taimikasvatukseen
- Paras paikka taimiruukuille on eteläikkuna. Kasvivalot vankistavat taimia etenkin helmi-maaliskuussa, kun valoisa aika on vielä lyhyt.
- Koko ikkunapinta-alan voi hyödyntää, kun ruuvaa hyllykiskot ikkunapuihin ja asentaa niille hyllyt taimikasvatuskaudeksi. Käytön jälkeen hyllyt poistetaan ja kiskot jäävät piiloon verhojen taakse.
- Sekoita taimimultaan vermikuliittia, joka on savimineraalia. Se sitoo multaan kosteutta ja tuo rakenteeseen ilmavuutta, mikä nopeuttaa siementen itämistä ja edistää juurtumista.
- Taimiruukuissa kierrätys on valttia, sillä monet kaupan muovikennostot ovat hauraita ja kalliita. Käytetyt kahvipussit, maito- ja viilipurkit, munakennot, taitellut sanomalehden sivut ja wc-paperihylsyt toimivat mainiosti!
- Pienet tomaatintaimet tarvitsee koulia vain kerran, kun istutat ne maitopurkin pohjalle pieneen multamäärään. Lisää multaa ympärille sitä mukaa, kun kasvi venähtää. Varsi kasvattaa juuria ympäröivään multaan, ja taimi saa yhä tehokkaammin vettä ja ravinteita.
- Taimet kuolevat helpommin liikakasteluun kuin kuivuuteen. Tunnustele siis mullan kosteutta. Aloita taimen mieto lannoitus varovasti, kunhan kasvi on saanut mittaa.
- Taimet nauttivat sumuttelusta. Korkea ilmankosteus ehkäisee vihannespunkkeja niin taimivaiheessa kuin myöhemmin kasvihuoneessakin. Varsinkin kurkun taimet ovat vaarassa.
- Totuta taimet keväällä lämmittämättömän kasvihuoneen viileyteen ja kirkkauteen. Varjosta ja lämmitä hallaharsoilla.
- Suojaa taimet hyvin tai tuo ne sisälle kylminä kevätöinä. Voit myös rakentaa niille suojan kuplamuovista ja lämmittää kasvihuonetta rakennuslämmittimellä kylminä aikoina.
Voit seurata Annin viljelyharrastusta myös Instagramissa @annikiviniemi.