Viherpiha

Anni aloitti kasvihuoneviljelyn täysin vailla kokemusta: ”Kantapää on ollut paras opettaja” – nyt pulleat vihannekset palkitsevat!

Anni aloitti kasvihuoneviljelyn täysin vailla kokemusta: ”Kantapää on ollut paras opettaja” – nyt pulleat vihannekset palkitsevat!
Haaveiletko sinäkin kasvihuoneesta mutta et ole varma, riittävätkö taidot? Kurkkaa Anni Kiviniemen kasvihuoneeseen! Annilla oli aluksi enemmän intoa kuin taitoa, mutta nyt hän saa jo kilokaupalla satoa – ja kaupan päälle vuosittaisen jännitysnäytelmän.
Julkaistu 26.4.2019

”Oman kymmenen neliön kasvihuoneen myötä hyötykasviharrastukseni on karannut iloisesti käsistä. Viljelen myös avomaalla, mutta kasvari on armollisempi Suomen heittelehtiville kesäsäille ja moninkertaistaa lajimahdollisuudet.

Aloitan kasvihuonekauden oikeastaan jo keskitalvella, jolloin vihreän kesän kaipuussa on mahtava langeta siemenluetteloiden houkutuksiin. Upotan multaan joka vuosi kurkun, melonin, paprikan ja chilin siemeniä sekä useita eri tomaattilajikkeita.

Kasvihuoneemme on pihan aurinkoisella paraatipaikalla, eikä kukaan kävele ohi nappaamatta suuhun sen tarjoamia herkkuja.

Siementilausten äärellä vietetään paljon hartaita hetkiä ja tehdään suuria päätöksiä. Koska itse viljelen vain oman perheeni iloksi, valitsen kasvatukseen useita eri kasviksia mutta vain vähän yhtä lajia. Tämäkin on oppia yhdeltä kesältä, jolloin kurkkua tuli niin paljon, ettei niitä ehtinyt yksi perhe millään syömään.

Kasvihuoneeni kuninkaalliset eli tomaatit saavat kuitenkin täyttää jopa puolet tilasta. Pienimmät ja makeimmat käyvät lapsille melkeinpä karkkipäivän herkuista, ja niiden maukkautta voi talvisin kauppojen vihannestiskeillä vain muistella.

Kirsikkatomaatteja saa yhdestä kasvista helposti sadoittain, ja parhaat ovat uskomattoman herkullisia. Salaattiainesten ehdoton ykkönen!
Tomaatit kurkottelevat syksyyn mennessä jo kasvihuoneen kattoa. Kun silloin katkaisee latvan ja poistaa alimpia ja varjostavia lehtiä, makeat tertut saavat voimaa ja valoa kypsymiseen.

Suunnittelusta huolimatta kylvän siemeniä varmuuden vuoksi helposti liikaa, ja taimien määrä ja voimakas kasvu aina yllättävät. Kahvittelen sitten tyytyväisenä rehevässä taimiviidakossa koko kevään, kunnes lopulta nöyrryn myymään ylimääräiset kasvit taimikirppareilla.

Olen hypännyt kasvihuoneviljelyyn täysin kylmiltään vasta muutama vuosi sitten. Into on ollut usein taitoja suurempi, mutta kokemus ja kantapää ovat olleet parhaita opettajia. Olen selvittänyt ja tutkinut itsenäisesti ja itsepäisesti, miten eri lajikkeita viljellään ja hoidetaan. Joskus kasvit saattavat silti kuolla jo taimivaiheessa. En kuitenkaan jää murehtimaan, jos viereisessä purkissa vihertää.

Pieni lavatarha täydentää sopivasti kasvihuoneen antia. Siellä kasvaa muun muassa yrttejä, kaalia, juureksia, maissia ja papuja.
Joka vuosi sekä ikävät menetykset että upeat menestystarinat tulevat tutuiksi.
Vesimeloniviljelyn ensimmäinen harjoittelukesä antoi jo muutaman makoisan mollukan. Viritin niille sukkahousuista joustavat tuet estämään varsien katkeamista.
Annin suosikkitomaatit: 1) raidallinen keskisuuri lajike ’Tigerella’, 2) maukas ja makea kirsikkatomaatti ’Gardener’s Delight’, 3) päärynänmuotoinen keltainen kirsikkatomaatti ’Yellow Submarine’, 4) yksi makeimmista kirsikkatomaateista ’Sungold’, 5) suuri monivärinen lajike ’Ananas’.

Kasvihuoneharrastus tuo kesään kivaa puuhastelua. Olen varustellut huonettani vuosien mittaan, mikä helpottaa töitä ja sallii muutaman päivän lomareissut. En enää luopuisi automaattisesti avautuvista ikkunanluukuista tai tippukastelujärjestelmästä, joka päästää letkusta tasaisesti pisaroita taimien juurille. Satunnaisella kannukastelulla ei multaan koskaan saisi yhtä tasaista kosteutta, josta taimet yleisesti pitävät.

Kasvihuoneeseeni on tehty ilmastointia varten kuusi saranoitua yläikkunaa ja suuret pariovet. Automaattiset ikkunanavaajat ovat mahtava apu kovimmilla helteillä ja välttämättömät myös reissujen aikana. Ne toimivat lämpötilan mukaan. Juuri kun tunnelma on käymässä liian tukalaksi, viileämpi ulkoilma pääsee sisälle leyhyttelemään.

Kanat ovat helppoja ja hauskoja kasvatteja, jotka tuottavat munien ja silmänilon lisäksi mitä parasta orgaanista lannoitetta.

Moni haluaa hypätä pitkän taimikasvatuksen yli ja ostaa keväällä valmiit terhakat taimet – tai vielä helpompaa, kaupan tiskiltä valmiit kurkut ja tomaatit! Itse en silti millään malta. Siemenestä asti kasvattamalla lajikevalikoima on moninkertainen valmiisiin taimiin verrattuna. Ostotaimet saattavat myös tuoda tuliaisina tuholaisia ja kasvitauteja, jotka leviävät kasvihuoneen muihinkin asukkaisiin.

Totuuden nimissä kasvatusintoani ylläpitävät myös mitä erikoisimmat draaman kaaret. Lopputulos voi olla yllätys, vaikka tekisin kaiken oikein tai väärin. Joka vuosi sekä ikävät menetykset että upeat menestystarinat tulevat tutuiksi. Hihaan tarttuu myös mahtavia oppeja, joiden hyödyntämistä seuraavana vuonna ei meinaa malttaa odottaa. Niin ihmeellisen palkitsevaa on oman ruoan kasvatus.”

Mullan liikakastelu tai kuivuminen saattaa olla kohtalokasta taimen alulle.
Taimia on helpoin hoitaa, kun ne kasvavat kaikki samalla ikkunalla.
’Femspot’-kasvihuonekurkun taimet ovat erittäin satoisia ja kestävät lämmittämättömässä kasvihuoneessa myös kylmiä yölämpötiloja.

Annin vinkit taimikasvatukseen

  • Paras paikka taimiruukuille on eteläikkuna. Kasvivalot vankistavat taimia etenkin helmi-maaliskuussa, kun valoisa aika on vielä lyhyt.
  • Koko ikkunapinta-alan voi hyödyntää, kun ruuvaa hyllykiskot ikkunapuihin ja asentaa niille hyllyt taimikasvatuskaudeksi. Käytön jälkeen hyllyt poistetaan ja kiskot jäävät piiloon verhojen taakse.
  • Sekoita taimimultaan vermikuliittia, joka on savimineraalia. Se sitoo multaan kosteutta ja tuo rakenteeseen ilmavuutta, mikä nopeuttaa siementen itämistä ja edistää juurtumista.
  • Taimiruukuissa kierrätys on valttia, sillä monet kaupan muovikennostot ovat hauraita ja kalliita. Käytetyt kahvipussit, maito- ja viilipurkit, munakennot, taitellut sanomalehden sivut ja wc-paperihylsyt toimivat mainiosti!
  • Pienet tomaatintaimet tarvitsee koulia vain kerran, kun istutat ne maitopurkin pohjalle pieneen multamäärään. Lisää multaa ympärille sitä mukaa, kun kasvi venähtää. Varsi kasvattaa juuria ympäröivään multaan, ja taimi saa yhä tehokkaammin vettä ja ravinteita.
  • Taimet kuolevat helpommin liikakasteluun kuin kuivuuteen. Tunnustele siis mullan kosteutta. Aloita taimen mieto lannoitus varovasti, kunhan kasvi on saanut mittaa.
  • Taimet nauttivat sumuttelusta. Korkea ilmankosteus ehkäisee vihannespunkkeja niin taimivaiheessa kuin myöhemmin kasvihuoneessakin. Varsinkin kurkun taimet ovat vaarassa.
  • Totuta taimet keväällä lämmittämättömän kasvihuoneen viileyteen ja kirkkauteen. Varjosta ja lämmitä hallaharsoilla.
  • Suojaa taimet hyvin tai tuo ne sisälle kylminä kevätöinä. Voit myös rakentaa niille suojan kuplamuovista ja lämmittää kasvihuonetta rakennuslämmittimellä kylminä aikoina.
Anni Kiviniemi viljelee kasvihuoneen lisäksi myös avomaalla.

Voit seurata Annin viljelyharrastusta myös Instagramissa @annikiviniemi.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kukoistusta puutarhaan! Tilaa leikkokukkien siemenet Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti