Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
5 ajatusta ruoasta

”Jatkuva nälkä opetti arvostamaan ruokaa” – kirjailija Anni Kytömäki huolehtii aina eväistä ja kunnioittaa ruokavalinnoillaan luontoa

Kirjailija Anni Kytömäki on kotivegaani, joka pettyi pahasti, kun suklaamousse ruotsinlaivan buffassa paljastuikin maksapateeksi.

1. Nälkälakossa

”Parikymppisenä heräsin ympäristöongelmiin. Halusin kuluttaa mahdollisimman vähän. Muutaman vuoden elin askeettisesti ja säännöstelin syömistäni, sillä ajattelin, että niin on parempi luonnon kannalta. Olin usein nälissäni ja energiavajeen takia voimaton. Jatkuva nälkä opetti arvostamaan ruokaa. Nykyään minulla on eväät mukana kaikkialla.”

2. Peritty bravuuri

”Olen huono kokki enkä varsinaisesti pidä ruoanlaitosta. Kotona työnjako keittiössä on selvä: puolisoni hoitaa ruoan valmistamisen ja maustamisen, minä autan kuorimalla ja pilkkomalla. Koko perheeni suosii kasvisruokaa. Äitini tekemä kasvispiirakka on yksi lempiruoistani ja myös oma bravuurini keittiössä. Teen sitä usein vieraille, mutta joskus vain itselleni. Syön pellillisen parissa päivässä.”

Anni Kytömäen kasvispiirakkaresepti on helppo. Pohjassa maistuu peruna ja kaura, täytteessä kasvikerma ja vegaaninen juusto. Lisää ruokaisuutta tuovat kasvisliemessä keitetyt kasvikset.

Anni Kytömäen kasvispiirakka

3. Oma maa omena

”Yritän syödä ruokaa, joka kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Marjastan ja sienestän sekä suosin luomua ja lähiruokaa. Ennen en ostanut talvella lainkaan hedelmiä, mutta nykyään kelpuutan Euroopassa tuotetut. Kotimaisia omenia syön paljon, sillä niiden myyntiaika on todella pitkä.”

4. Pettymysten buffet

”10-vuotiaana olin perheeni kanssa ruotsinlaivalla. Seisovassa pöydässä kauhoin lautaselleni kasan suklaamoussea. Kauhea maku paljasti sen kuitenkin maksapateeksi. Ihmettelinkin, miksi suklaamousse oli liharuokien vieressä, kommentoi äitini.”

5. Kotivegaani

”Olen ollut 27 vuotta lakto-ovo-vegetaristi. Kotona syön vegaanisesti, mutta muualla en ole ehdoton. Kirjakiertueilla pikkupaikkakunnilla ei aina ole saatavilla vegaanista eikä lähiruokaa. Silloin nappaan kaupasta tavallisia riisipiirakoita.”

Anni Kytömäki

44-vuotiaan Finlandia-palkitun kirjailijan alkuvuosi kuluu kiertueella ja uutta romaania luonnostellessa. Asuu Hämeenkyrössä puolisonsa kanssa.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt