Amarylliksen kasvatus sipulista
Piha ja puutarha
Amarylliksen kasvatus sipulista
Ritarinkukan eli amarylliksen kasvua on niin hauska seurata, että se kannattaa ehdottomasti kasvattaa sipulista.
Julkaistu 19.11.2014
Viherpiha

Amarylliksen kasvatus sipulista kukkivaksi kestää 5-8 viikkoa. Se onnistuu takuuvarmasti aloittelevaltakin viherpeukalolta, sillä kukintaan tarvittava kasvuvoima ja ravinteet ovat sipulissa itsessään. Vastaostettu sipuli on hyvä istuttaa välittömästi kukkamultaan, jotta se ei kuivu pakkauksessa. Jos istutat ritarinkukkia parin viikon välein, saat nauttia kukinnasta pitkään.

Näin kasvatat amarylliksen sipulista

1. Sipuli on saattanut viipyä pitkäänkin myyntipakkauksessa tai varastossa matkallaan pellolta kotiin. Varastointi kuivattaa sipulia, minkä vuoksi juurten on hyvä antaa imeä itseensä vettä ennen istutusta. Aseta sipuli 12 tunniksi pystyasentoon vesiastiaan niin, että vain juuret ovat vedessä.
2. Hanki vettä läpäisevää istutusmultaa. Esimerkiksi tavallinen kukkamulta tai kaktusmulta imee ja pidättää vettä hyvin ja sopii siksi ritarinkukan kasvatukseen.
3. Istuta sipuli niin, että siitä jää noin puolet ja kolmannes näkyviin mullan yläpuolelle. Valitse ruukku, joka on halkaisijaltaan kolme neljä senttiä suurempi kuin sipuli. Amaryllis kannattaa istuttaa tukevaan saviruukkuun, joka ei kaadu painavan kukkavarren taipuessa. Jos sipuli on istutettu muoviruukkuun, voi sen sujauttaa keraamiseen suojaruukkuun.
4. Painele multa tiiviisti sipulin ympärille, jotta juuret saavat kosketuksen multaan ja kasvi pysyy pystyssä kukkavarren kasvaessa.
5. Kastele ensimmäisellä kerralla heti istutuksen jälkeen niin, että multa kostuu läpikotaisin. Sen jälkeen istutusta kastellaan niukasti tai ei ollenkaan, kunnes ensimmäinen nuppu on tullut näkyviin. Aseta ruukku valoisaan, lämpimään paikkaan.
6. Kastele kukkivaa amaryllista niukasti, sillä liika kastelu saa kukkavarren venymään. Kukinnan kestoa voi pidentää siirtämällä kasvin yöksi viileään paikkaan, jossa lämpötila pysyttelee plussan puolella. Halutessasi voit katkaista pitkän kukkavarren leikkokukaksi, sillä amaryllis kestää maljakossa pitkään.

Lue lisää:

1 kommentti