
Älä heitä sieniperkeitä pois: 5 ideaa, mitä voit tehdä sienihävikistä
Ota kaikki maku käyttöön metsäsienistä. Puhdistetut, mutta liian kuituiset tatinjalat, haperot tai hieman huonokuntoiset lakinosat ja pehmeät pillistöt ovat oivallista ainesta monenlaisiin sienikokkailuihin.
Sienten perkeistä ja hieman huonokuntoisista sienistä saa pienellä vaivannäöllä herkkua, vaikka sienet eivät sellaisenaan olisi aivan priimaa.
Liottamalla, keittämällä ja kuivaamalla sienten tähteet saavat uuden käyttötarkoituksen, ja ruokiin tulee täyteläistä umamista makua, josta sienet ovat tunnettuja.
5 + 1 ideaa sienihävikin käyttöön
1. Sieniliemi
Laita kattilaan huuhdellut sieniperkeet ja päälle vettä sen verran, että sienet peittyvät. Lisää muutama valkosipulinkynsi ja pari oksaa timjamia. Keitä lientä hiljalleen poreillen 30 minuuttia. Siivilöi liemi kuitukankaan läpi ja keitä nestettä kasaan, noin kolmannekseen. Mausta suolalla.
2. Sienisoija
Liota 5 dl sekasienten perkuusilppua jääkaapissa 1 vuorokauden ajan. Siivilöi, kumoa sienet kattilaan ja lisää 2 litraa vettä, 1 sipuli hienonnettuna, 5 maustepippuria, 5 mustapippuria ja 2 rkl soijakastiketta. Keitä miedolla lämmöllä noin 2 tuntia. Siivilöi ja pullota tai pakasta
3. Umamisuola
Pane tehosekoittimeen tai mortteliin 2 dl kuivattuja sekasieniä ja 1 dl karkeaa merisuolaa, 1 tl chilihiutaleita ja 1 tl kuivattua timjamia. Jauha tasaiseksi, hienoksi suolaksi. Säilytä suola tiiviissä kannellisessa astiassa.
4. Makupohja
Pane 1 sipuli, 1 porkkana, 1 varsisellerin varsi ja 5 dl sienten perkeitä tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi tahnaksi. Sulata pannulla 50 g voita ja paista seosta hetki. Lisää 1 dl valko- tai punaviiniä ja keitä kasaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Käytä paistosta makupohjana padoissa ja kastikkeissa. Pakasta tai käytä viikon sisällä.
5. Sienihummus
Paista muutama desilitra sienten perkeitä pannulla pehmeiksi. Pane paistetut sienet, 1 purkki kikherneitä, yhden sitruunan puristettu mehu ja 1 dl tahinia sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla.
+ Ihana sienitahna
Sienen perkeistä syntyy myös superhelppo deuxelles-sienitahna. Tahnaan sopivat tattien, kantarellien ja muiden esikättelemättä syötävien metsäsienien perkeet. Umaminen sienitahna on klassikko, joka on saanut nimensä ranskalaisen markiisin mukaan. Levitä tahnaa leivälle tai käytä ruoanlaitossa.