9 x tuoksuvat posliinikukat
Piha ja puutarha
9 x tuoksuvat posliinikukat
Posliinikukat eli hoyat erottuvat tuoksuvilla kukinnoillaan. Kasvien lehtien ulkonäkö ja kasvutapa vaihtelevat lajikkeen mukaan.
Julkaistu 1.9.2015
Viherpiha

Hoya curtisii

Valkokirjavalehtinen laji ei vaadi paljon tilaa ja viihtyy parhaiten amppelissa. Teräväkärkiset lehdet ovat 1,5 sentin pituiset. Vaaleat, puna- ja keltakärkiset kukat tuoksuvat miedosti.

Hoya dasyantha

Pehmeää kaniinin turkkia muistuttavat kukat eivät tuoksu. Tummanvihreät, jäykät lehdet ovat 15–20 senttiä pitkät ja etenkin alapinnaltaan näyttävät. Laji on kotoisin Malesiasta ja Thaimaasta.

Hoya kentiana

Mesihelmet kimmeltävät karvaisissa, tuoksuvissa kukissa. Pitkät kapeat lehdet, joita kehystää violetti raita. Intiasta kotoisin oleva laji kasvaa 30–45 sentin pituiseksi.

Ruusuposliinikukka (Hoya obovata)

Kukkii valoisalla paikalla lähes keskeytyksettä jo nuorena taimena. Kukissa hento ruusuntuoksu. Pyöreiden lehtien halkaisija on 6–10 senttiä. Sopii vasta-alkajallekin.

Hoya pachyclada

Jämäkkä ja mehikasvimainen laji, joka ei siedä liikakastelua. Lehdissä on punaiset reunat. Kukat tuoksuvat melko voimakkaasti. Laji on kotoisin Thaimaasta. Saattaa vaatia tuen.

Hoya latifolia

Rotevakasvuinen laji, jonka kukinnot ja pyöreät lehdet ovat suurikokoisia. Laji on melko hidaskasvuinen, mutta vaivaton kasvattaa ja kukkii helposti.

Hoya minibelle

Pienikokoinen laji, jolla on suloiset karvaiset ja tuoksuvat kukat. Lehdet ovat 10–12 senttiä pitkät, puolivarjossa jopa 20-senttiset. Myynnissä Suomessa.

Herttaposliinikukka (Hoya kerrii)

Sydämenmuotoiset lehdet. Kukkii keväästä syksyyn pienin ruusunpunaisin kukin. Kukissa ruskea mesivuoto, joka on runsasta ja tahraavaa. Myynnissä Suomessa.

Hoya callistophylla

Pitkät lehdet ja niiden tummat lehtisuonet tekevät lajista hyvin koristeellisen. Ei välttämättä kuki kovin usein. Kukat kellanruskeat. Varo liikakastelua.

Posliinikukan tuoksun tuntee vain illalla ja yöllä. Se leviää usein koko huoneeseen ja toisinaan jopa koko taloon. Voimakkuudessa on eroja lajien välillä.

Lisätietoja: Kattavat MyHoyas-harrastajasivut englanniksi ja ruotsiksi Ruotsalaisen Hoya-yhdistyksen sivut englanniksi ja ruotsiksi

Lue lisää

Kommentoi »