9 x tunnelmallinen puuhella
Sisustus
9 x tunnelmallinen puuhella
Puuhellan lämmössä tekee mieli viivähtää pitempikin tovi. Näiden keittiöiden sydän on ehdottomasti vanhan ajan liesi.
26.1.2016
 |
Unelmien Talo&Koti
1. Remontissa puuhella haluttiin jättää paikoilleen, vaikka se hiukan hankaloitti keittiön suunnittelua. Marokkolaistyyliset laatat antavat luonnetta tilalle. Ne tuotiin matkalaukussa Tukholmasta.
2. Remontissa pyrittiin säilyttämään yli satavuotiaan hirsitalon ominaisilme käyttämällä lähes kokonaan kierrätysmateriaaleja. Puuhella hiekkapuhallettiin puhtaaksi.
3. Isovanhemmilta perityt tavarat, esimerkiksi patinoituneet keritsimet, on aseteltu kauniisti esille puulieden ympärille.
4. Puuliesi ja sitä ympäröivä tiiliseinä saivat remontissa valkopesun. Kun liesi ei ole käytössä, sen päälle kootaan vuodenaikaan sopiva asetelma. Helmin somistettu himmeli koristaa tupaa ympäri vuoden.
5. 1930-luvulla rakennetussa puutalossa on ollut aina puuliesi. Keittiöön tuli lisää vanhan tuvan tunnelmaa, kun lieden tausta pinnoitettiin vanhoilla, käytöstä poistetuilla tiilillä.

6. Vanha puuhella pitää keittiön lämpimänä talvipakkasilla. Silloin liedellä porisee usein pataruoka. Ruudulliseksi maalattu ruutulattia suojattiin kipinöiltä kreikkalaishenkisillä lattialaatoilla.

7. Puuliesi näyttää vanhalta mutta on muurattu paikoilleen keittiöremontin yhteydessä. Uuninluukut löytyivät tuttavan metsästä, jonne joku oli ne hylännyt. Perusteellisella puhdistuksella niistä tuli kuin uudet. Seinän tiililaatoitus vie ajatukset mummolan tupaan.
8. Kunnostettu puuhella ja leivinuuni ovat jatkuvassa käytössä. Polttopuut saa kauniisti esille niille varattuun koloon.
9. Uuteenkin taloon voi loihtia menneen maailman tunnelmaa. Aidosti vanhaa hellaa ei voi lämmittää puilla, koska savupiippu on toisaalla talossa. Niinpä siihen asennettiin keraaminen liesitaso ja teetettiin peltisepällä vanhan mallinen liesikupu. Luukkujen takana on kattilakaappi.

Lue lisää:

Kommentoi »