Näin pinnoitat puuhellan
Rakenna ja remontoi
Näin pinnoitat puuhellan
Kirsi Laamanen näyttää, kuinka muutat perinteisen puuhellan ilmettä pinnoitteella moderniksi.
Julkaistu 21.3.2016
Meidän Mökki

Monipuolisten ruoanlaittomahdollisuuksien lisäksi puuhella tarjoaa miellyttävää lämpöä ja tunnelmaa. Perinteinen tiilipinta muuttuu moderniksi hiertopinnoitteen avulla. Pinnoitus on hyvä ratkaisu myös silloin, jos tulisija erottuu muusta keittiöstä väärällä tavalla värinsä takia.

Muurauksen ja pinnoittamisen jälkeen hellan kannattaa antaa kuivua kunnolla ennen varovaista lämmittämistä.

Ohjeet puuhellan pinnoitukseen

1. Hanki rappausverkkoa ja leikkaa siitä sopivia paloja ennen laastin levittämistä. Muista jättää paloihin riittävät limitysvarat. Pala on juuri oikean mittainen, kun verkot menevät noin 10 sentin matkalta päällekkäin. 
2. Kostuta tiilipinta. Kuiva pohja voi imeä laastista liikaa kosteutta, jolloin laastin lujuus kärsii. Kostuttaminen sujuu kätevästi saumauspesu­laatikon ja kahvallisen sienen avulla. Voit tehdä sen myös sumutepullolla.
3. Kun olet kostuttanut tiilipinnan, voit aloittaa pohjalaastin levittämisen. Hyvä valinta on esimerkiksi sementtisideaineinen kuituvahvistettu ohutrappauslaasti, jonka voit vetää liipan avulla.
4. Kun olet saanut pohjalaastin levitettyä, ota rappausverkot esille. Paina jokainen pala ensin kevyesti kiinni vain muutamasta kohdasta. Näin voit vielä hienosäätää palojen paikkoja, jos sille tulee tarvetta.
5. Kun tasoitusverkot istuvat suunnitellusti paikoilleen, voit painella ne kädellä monesta kohdasta kiinni laastiin. Ota sitten esimerkiksi pakkelilasta, ja painele sillä verkot kauttaaltaan huolellisesti laastiin.
6. Kun verkot ovat paikoillaan, levitä  toinen laastikerros niin, että rappausverkko jää joka paikasta laastikerrosten väliin. Pohjan epätasaisuus määrittelee, kuinka paljon laastia päälle pitää laittaa.

7. Kun tasoitekerros on kuivunut, tarkasta se ja hio pahimmat epätasaisuudet pois. Telaa päälle sävytetty silkomaali, jonka kuivuttua voit aloittaa hiertopinnoituksen.

8. Levitä sävytetty hiertolaasti alustaan ns. luita myöten eli samanvahvuisena kerroksena kuin pinnoitteen runkoaines. Varaa mukaan erikokoisia lastoja, joilla pääset hankaliimpiinkin paikkoihin.
9. Kun olet levittänyt hiertopinnoitteen, voit aloittaa pinnan viimeistelyn. Käsittele pintaa muovisella, ohuella hiertimellä samansuuntaisin ja pyörivin liikkein, niin pinnasta tulee yhtenäinen

Lue lisää:

Kommentoi »