9 vinkkiä työkalujen teroitukseen
Rakenna ja remontoi
9 vinkkiä työkalujen teroitukseen
Taiten teroitettu työkalu leikkaa kuin ajatus. Huolimaton teroitus voi tuhota terän ja pahimmillaan koko työkalun.
Julkaistu 10.4.2015
Meidän Mökki

1. Osa työkaluista kannattaa viedä suosiolla ammattilaisen teroitettaviksi. Kun terät ovat oikeassa kulmassa, ne on helppo pitää kunnossa jatkossa omin avuin. Ammattilaisen palkkio on vain pieni osa uuden työkalun hinnasta.

2. Teroita säännöllisesti, niin pärjäät kevyellä ylläpitohionnalla. Jos terä pääsee huonoon kuntoon, sen teroittaminen on vaikeaa ja työlästä.

3. Jos teroitat terän kulman väärin, työkalu ei leikkaa toivotulla tavalla. Jos et tiedä mitä teet, saatat pilata työkalun.

4. Kaksipuolinen hiomakivi soveltuu puukon, kirveen ja viikatteen teroittamiseen. Ensin hiotaan kiven karkealla puolella ja viimeistellään sen hienolla puolella. Hiomapuikko soveltuu fileerausveitsen lisäksi mm. puukon teroittamiseen.

5. Ruohonleikkurin ja muun järeän terän saa teräväksi kulmahiomakoneella, smirgelillä, viilalla tai kivellä, sillä sen ei tarvitse olla veitsenterävä. Varo kuitenkin terän palamista.

6. Hio terää tasaisesti. Paljon ja toispuoleisesti hiotusta ruohonleikkurin terästä saattaa tulla epätasapainoinen, mikä voi rikkoa leikkurin laakerin.

7. Tahko on tehokas ja turvallinen kaikenlaisille terille. Sen pieni pyörimisnopeus ja vesijäähdytys estävät terien palamisen. Ohjain varmistaa oikean kulman.

8. Osta ketjusahalle paketti, jossa on viila ja ohjain. Hanki terälle oikean kokoinen viila.

9. Nykyisissä käsisahoissa on karkaistu terä, jota ei kannata teroittaa. Kun terä on loppu, on aika vaihtaa saha uuteen. Kovametalliterien teroitus ei onnistu lainkaan kotikonstein.

Asiantuntija: Juha Koponen, Savonlinnan Terähuolto J. Koponen

Lue lisää:

Kommentoi »