Rakennusvirheiden pilaama 70-luvun saunamökki korvattiin uudella pakettimökillä – katso, miten projekti eteni!
Rakenna ja remontoi
Rakennusvirheiden pilaama 70-luvun saunamökki korvattiin uudella pakettimökillä – katso, miten projekti eteni!
Vanhan saunamökin remontti paisui, kun rakennusvirheet paljastuivat. Lopulta paikalle hankittiin uusi hirsinen sauna, joka maalattiin ja sisustettiin mieleiseksi.
Julkaistu 11.5.2023
Meidän Mökki

Saunamökki näytti ostohetkellä siltä, että sen pystyisi nostamaan uuteen kukoistukseen muutamilla näppärillä kunnostustoimenpiteillä. Muutaman kuukauden jälkeen totuus paljastui kaikessa karmeudessaan. Perustukset oli rakennettu huolimattomasti savimaalle, joka pumppasi roudan tullessa perustuksia kallelleen.

Vaihtoehdoksi jäi rungon purkaminen ja uuden kehikon kasaaminen hirsi kerrallaan. Vanhan muuriseinän ja sen perustusten piti yhä jäädä paikalleen. Tällä olisi säästynyt rahaa ja vaivaa. Sitten huomattiin muuriseinänkin olevan vino. Lopulta purettiin perustukset viimeistä murua myöten.

Ennen kuin rakennusvirheet paljastuivat, tyypillisen näköinen 70-luvun saunamökki vaikutti olevan vain pienen pintaremontin tarpeessa.

Rakennusvalvonta myönsi luvan rakentaa samankokoinen saunamökki entisen paikalle. Alkoi eri mökkivalmistajien kilpailutus. Käytiin läpi kymmenen eri vaihtoehtoa sisältöineen. Lopulta päädyttiin lähi­etäisyydellä toimivan valmistajan tarjoamaan pakettiin.

Syyskylmillä ennen roudan saapumista nousivat rakennuksen pohjat. Alta kaivettiin pois savimaata ja perusmaan päälle levitettiin suodatinkangas, joka peitettiin murskekerroksella.

Eristelevykerroksen päälle nostettiin ajan säästämiseksi valmiit pilariperustukset. Viimeisenä on kerros mursketta.

”Perustustöiden laiminlyönti entisen mökin kohdalla vaihtui tällä kertaa huolellisuuteen.”

Syksyllä tilattu hirsirunko valmistui helmikuun pakkasilla. Mökkitien talvikanto oli loistava; keväällä paketin toimitus tontille kuorma-autolla olisi ollut mahdotonta.

Rungon kasauspäivä valittiin maaliskuulle. Paikalla hyöri kuusi miestä ja yksi neuvoja. Päivän kääntyessä iltaan runko oli valmiina. Yhden miehen talkoilla katolle nousivat myöhemmin vielä kattotuolit.

Kun kevättalven tuulet repivät katon suojapressuja alas koko voimallaan, oli nopeutettava katon rakentamista. Ennen tätä oli aika valaa anturat piipulle ja viedä valmispiippu katolle. Samana valupäivänä tehtiin perustukset harkkoväliseinille. Aluskatteen päälle kiinnitettiin tuuletusrimat sekä kattoruoteet.

Eristevillat ja höyrynsulku jätettiin alapuolelta tapahtuviin asennustöihin. Peltikatteeksi valittiin perinteinen potkupelti, joka käytännössä potkitaan uriinsa.

Lämmön tuojana saunatuvassa on kamiinan ohella ilmalämpöpumppu. Laite naamioitiin tapetilla seinään sopivaksi.

Seuraavaksi oli vuorossa lattiarakenne. Tuulettuvan tilan yläpuolella on kannatinlaudat, joiden päällä lepäävät tuulensuojalevyt. Lattiapalkkien väleissä on eristekerrokset. Viimeisenä rakenteessa on rakennusmuovi ja lauta.

Saunaan ja pukuhuoneeseen haluttiin lattialämmitys. Se vaati pohjaratkaisuksi kantavan filmivanerin ja päälle asennettavan kipsilevyn. Lattialämmityskaapeli liimattiin kipsilevyyn ja valettiin lattiapintaan lattialämmitykseen soveltuva massa.

Maalariyksikkö, joka koostui yhdestä mökkiläisestä, saapui paikalle epäsäännöllisin väliajoin ja saattoi maalata itsensäkin innoissaan.

Ensin maalin saivat ulkopinnat. Käsittelyn jälkeen ovet ja ikkunat nostettiin paikoilleen.

Sisäseinät käsiteltiin kolmesti hirsimaalilla. Auringonvalo oli ennättänyt kellastuttaa hirsien pintaa voimakkaasti ennen käsittelyä.

Saunan lauteissa päätettiin oikaista ja rakentaa ne valmiiksi värjätystä laudepuusta. Istuinosat lepäävät lattialla seisovien runkojen päällä.
Kiuas valittiin sen linjakkaan ulkonäön vuoksi. Vesisäiliö on integroitu kiukaaseen.

Saunan seinät vedettiin ruskealla öljyvahalla. Kattopaneelit värjättiin irrallaan, jotta ne saatiin viimeistellyksi pitkällä yhdensuuntaisella pensselinvedolla. Maalari onnistui saamaan kaikki paneelit valmiiksi asentajalle yhden viikonlopun aikana.

Ajatuksena oli tilata lasiseinä saunan ja pukuhuoneen väliin. Kustannussyistä seinä päätettiin rakentaa itse.

Lasiovi tilattiin paikallisesta rautakaupasta puupuhtaana. Karmien sisään sovitettu lasi tilattiin lasiliikkeestä. Puuosien sävytys tapahtui samalla öljyvahan sävyllä kuin saunan seinien. Hinta ilahdutti rakentajia. Kokonaishinta seinälle ovineen jäi alle kolmensadan euron.

Vesieristyksen vetoa seurasivat laatoitus ja saumaus. Urakan lopun häämöttäessä asennettiin vanhoista kellaritiilistä halkaistut sisustuskivet, ja saumattiin ne muurauslaastilla.

Kamiinan nostotalkoissa hymyilytti jo koko perhettä. Kiuas sai samalla paikkansa. Lauteiden tekemiseen käytettiin vain päivä.

Talvikäyttöön sopivan uuden saunamökin pystytys tuli kalliimmaksi kuin vanhan mökin kunnostus, mutta ratkaisua ei ole tarvinnut katua. Ensimmäiseen saunareissuunkin aikaa hurahti peräti neljä tuntia.

Saunamökin kustannukset ja tarvikkeet

 • mökkipaketin puuosat, Syöte-huvilat 14 000 €
 • piippu, Jyväskylän takkakeskus 1 700 €
 • peltikatto, Jamertek 1 500 €
 • perustukset töineen 3 000 €
 • villat, kiinnikkeet, aluskate, pientarvikkeet 2 500 €
 • saunan ovi, Ramin lvi ja rauta 180 €
 • saunan ikkunalasi, Äänelasi 100 €
 • lauteet, K-rauta 300 €
 • kiuas, Narvi 749 €
 • kamiina, Kärkkäinen 750 €
 • sähkötyöt 1 500 €
 • ilmalämpöpumpun asennus, Lämpöykkönen 850 €
 • ilmalämpöpumppu, Haori Toshiba Suomi 2 099 €
 • sisustuskivi Roar 19 m², Home 4 you 1 355 €
 • pohjustus- ja pintakäsittelyaineet, Coloria 500 €
 • tapetti, William Morris 2 rullaa, Tapettitaivas 310 €

Yhteensä 31 393 euroa.

Tuuletusraot kierrettiin pieneläinverkolla. Sama toimenpide tehtiin alapohjaan. Samaan aikaan vedettiin sähköjohdoille ulosviennit.

Vinkit hirsimökkipakettia harkitsevalle

Mikä on järkevä hirren koko saunamökissä?

Lyhytaikaisessa käytössä pieni hirsi lämpenee nopeammin kuin iso. Pienikokoisessa saunassa saunoo jouluna, vaikka hirsi olisi 70 mm:n paksuinen, kunhan lämmittää kiuasta tarpeeksi. Jatkuvassa talvikäytössä paksu hirsi on parempi. Hirsiseinä varaa itseensä lämmintä samoin kuin kylmää.

Mistä muodostuvat hirren hintaerot?

Höylähirsi on edullisin vaihtoehto eikä painu kovin paljon, mutta siinä on usein halkeamia. Pyöröhirsiin tulee isommat halkeamat, ja ne painuvat hirsistä eniten. Painuminen on luonnollinen ominaisuus ja oikein tehtynä hallittavissa. Lamellihirsi ei juuri halkeile ja painuma on pieni.

Miten paljon hirsi painuu?

Tehtaalla työstettävät mökit tehdään painuntavarat huomioiden. Ikkunoiden, ovien ja tiilimuurien päälle on valmiiksi työstetty sopiva painumavara. Painumiseen vaikuttaa myös kasauksen huolellisuus. Höylähirren painuminen on yleensä 3–4 cm normaalilla seinäkorkeudella ja vastaavan lamellihirren noin 1 cm vähemmän, pyöröhirrellä 1–2 cm enemmän.

Mitkä ovat hirsimökin edut?

Hirsi hengittää. Mökkikäytössä hirren etuna on, että rakennuksen voi päästää kylmäksi talvella. Akustisesti hirsirakennus toimii paremmin kuin lautarakennus. Hirsiseinä vastaa lämpöön ja luovuttaa sitä huoneilmaan pitkän aikaa.

Millaista mökkipaketin sisältöä suosittelet?

Puuosatoimitukseen sisältyy ikkunat, ovet, lattiat ja katot. Rautakauppatavara on hankittavissa helposti itse, toki senkin voi sisällyttää pakettiin. Maalit ja pintakäsittelyaineet kannattaa hankkia itse. Suosittelen aina hengittäviä vaihtoehtoja, jottei hirren luontainen ominaisuus kärsi.

Onnistuuko mökin kasaus ilman kokemusta?

Pääasia on, että perustukset tehdään huolella. Hirret tuodaan paikalle niin, että niput asetellaan kasausjärjestykseen. Nippujen sisällä hirret ovat suurin piirtein asennusjärjestyksessä. Paras aika kasaukselle on helmi–maaliskuu.

Asiantuntija: Mikko Puurunen, Syöte-huvilat

Kommentoi »