Hylätty ranta muuttui helppohoitoiseksi oleskelupaikaksi – katso hinta ja ennen & jälkeen -kuvat muutoksesta!
Rakenna ja remontoi
Hylätty ranta muuttui helppohoitoiseksi oleskelupaikaksi – katso hinta ja ennen & jälkeen -kuvat muutoksesta!
Käyttökelvoton ranta-alue muokattiin helppohoitoiseksi osaksi muuta pihaa. Nyt saunamökin pariksi tehty terassi ja siihen saumattomasti liittyvä laituri ovat siistit ja houkuttelevat.
4.5.2023
 |
Meidän Mökki

Vuosia huonolla hoidolla ollut savipitoinen ranta-alue ei houkutellut edes kauneimpina kesäpäivinä. Veden varaan uponneen laiturin ponttonit kelluivat omassa ja naapurimökinkin ruovikossa. Veden pinnan alta löytyi vanhoja ja vaarallisia teräsrakenteita.

Alueen muutos alkoi sillä, että liinoihin kiinnitetyt teräspalkit vedettiin ylös järvestä kaivinkoneella.

Samassa yhteydessä piha-alue avattiin ja terassirakenteiden alta poistettiin savipitoista maata kuorma-autollinen.

Ennen saunamökin edessä oli käyttökelvotonta piha-aluetta.
Vanha, kelvoton laituri on juuri nostettu ylös vedestä.

Työtä hankaloitti sateinen syyskausi ja sen myötä kelirikko mökkitiellä.

Pohjamaan päälle levitettiin suodatinkangas, joka erottaa maa-ainekset toisistaan. Kankaan päälle levitettiin hiekkakerros ja lopuksi kalliomursketta, joka tiivistettiin täryttämällä routimattomaksi perustaksi. Talven ajaksi työmaa jäi lepäämään lumen alle.

Vanhojen painekyllästettyjen laiturinosien, styroksilla täytettyjen teräsponttonien ja teräsrakenteiden vieminen pois oli iso kuluerä. Jätelava tuotiin paikalle ja täytettiin, mutta rautakuorman haki erikseen raudankerääjä. Koska rautaa oli tarpeeksi, kuljetus oli maksuton.

Kevättalven koittaessa puun hinta kipusi yli kipurajan. Oli päätettävä, jätetäänkö projekti lepäämään vai löytyisikö ratkaisu mökkitontin puustosta.

Kipeästi hoitoa kaipaava mökkimetsä päätettiin harventaa sahatavaraksi. Sopivat männyt kaadettiin muutaman päivän aikana sahurin kanssa. Hän ajoi valmiiseen mittaan katkaistun puutavaran traktorilla ja kärryllä mökkipihaan. Työsuunnitelma oli kolme miestä, paikalle tuotu kenttäsaha ja kahden päivän työ. Tuloksena urakasta jäi satoja metrejä laiturin ja saunamökin terassiin sopivaa puutavaraa.

Sopiva aika puun kaatamiselle ja sahaukselle on juuri kevättalvi. Näin puu ehtii kuivua riittävästi keskikesään mennessä.

Laiturin maalle jäävää osaa varten valettiin betoniarkut, joihin upotettiin kiinnikepultit.

Laiturin runko on kasattu maalla suoraan ponttonien päälle. Sen koko on 15 neliötä. Uudella laiturilla viihtyy nyt koko perhe lemmikkejä myöten.
Saunalle johtavien portaiden vieressä on kuorikatteella päällystetty istutusalue. Kate estää rikkaruohojen kasvun ja erottaa visuaalisesti istutusalueen muusta pihasta. Oikealla näkyy pikkuinen kasvimaa.

Terassiperustuksiksi riittivät mökkitontilla jo olleet betonilaatat, jotka asennettiin hiekan avulla suoraan. Terassialueen kooksi tuli 20 neliötä ja siihen liittyvän kulkuväylän kooksi kymmenen neliötä.

Lautojen askelpinnat hiottiin kevyesti ennen käsittelyä. Pintalaudat ja runkotavara käsiteltiin homepesulla, minkä jälkeen niiden annettiin kuivua ennen varsinaista kuultosuojakäsittelyä.

Tulentekopaikka kerää väen iltaisin tunnelmoimaan.

Valmiiksi käsitelty runkotavara nostettiin laattaperustuksille. Vahvat kansilaudat vaativat kiinnitykseen pidemmät terassiruuvit. Ensimmäinen käsittelykerta vedettiin pensselillä, millä varmistettiin katkaistujen pintojen riittävä suojaaminen. Toinen kuultosuojakäsittely tehtiin vain kansilautojen paraatipuolelle, ja se onnistui hyvin telalla.

Terassin valmistuttua siirryttiin laiturirungon tekemiseen. Runko kasattiin maalla suoraan ponttonien päälle ja kiinnitettiin tarkoitukseen sopivilla pannoilla. Laiturin kooksi tuli 15 neliötä.

Ennen kansilautojen asentamista työnnettiin ponttonien päälle tehty runko veteen ja kiinnitettiin saranoiden avulla rannan kiinteään osaan. Kansilaudat kiinnitettiin terassiruuveilla runkoon laiturin ollessa vedessä, sillä muutoin laituria olisi ollut liian raskasta siirrellä. Pintakäsittely toteutettiin samalla tavoin kuin terassiosassa.

Tunnelmatulipaikaksi hankittiin grilli, joka pystyttiin nostamaan suoraan terassille. Rantasaunan kuisti liittyy nyt sulavasti terassialueeseen ja siitä järven päälle johtavaan laituriin. Parasta on, että järvestä pääsee puhtain jaloin saunan lauteille saakka.

Painekyllästettyjen laiturinosien, styroksilla täytettyjen teräsponttonien ja teräsrakenteiden poisto oli iso kuluerä.
Terassille mahtuu myös mukava istuinryhmä, jonka ääressä vilvoitella tai nauttia päiväkahvit.
Uudella laiturilla kelpaa vaikka kiikkua keinutuolissa, niin vakaa se on.

Remontin kustannukset ja tarvikkeet

  • Puutavaran kaataminen ja sahauspäivä 1 200 €
  • Pintakäsittelyaineet: Coloria Homepesu 75 € / 5 l ja Coloria Aino Kuultosuoja, sävy 3444, 85 € / 9 l + sävytys 8 €
  • Ponttonit 400 × 4 000 mm, 2 kpl, galvanoidut pannat kiinnitykseen, Meltex Oy Plastics 1000 €
  • Terassiruuvit 75 €
  • Valmisbetoni, rantavalu 69 €
  • Konetyön osuus 350 €
  • Hiekka, kalliomurske ja suodatinkangas 300 €

Yhteensä 3162 euroa.

*Laituriosan pään ponttonit oli hankittu aikaisemmin, ja betoniset pihalaatat olivat jo rakennuspaikalla.

2 kommenttia