5 x säkenöivä krysanteemi
Piha ja puutarha
5 x säkenöivä krysanteemi
Krysanteemit ja pallokrysanteemit ovat alkusoittoa syksyn värispektaakkelille. Jo yksikin kasvi saa pihan tai parvekkeen tuikkimaan, usealla sytytät kauan kuumottavan roihun.
Julkaistu 15.9.2015
Viherpiha

1. Syksy tuo krysanteemit

Pallokrysanteemit ilmestyvät kauppoihin samoihin aikoihin, kun kesäkukkien parhaat päivät alkavat auttamattomasti olla takanapäin. Mikä loistava syy päivittää ruukkuistutuksille uusi ilme! Krysanteemeissä riittää värivaihtoehtoja hennon valkoisesta ja pinkistä räiskyvän punaiseen, oranssiin ja violettiin. Garden Mums -lajikkeet ovat isokukkaisia ja reheväkasvuisia, Multiflora-lajikkeet taas pienikukkaisia, kasvutavaltaan tiiviitä ja pyöreitä.

2. Valitse avonaiset kukat

Valitse pallokrysanteemi, jossa on mahdollisimman paljon avonaisia kukkia. Jos syksystä tulee kolea, kaikki nuput eivät välttämättä jaksa avautua. Alun perin Itä-Aasiasta peräisin oleva kasvi viihtyy parhaiten avoimella ja aurinkoisella paikalla.

Jos krysanteemit tuntuvat yksinään liian räväköiltä, tasapainota asetelmaa ruukuissa erinomaisesti menestyvillä monivuotisilla tarhakeijunkukilla. Hillityn värinen ruukku tai muu astia viimeistelee istutuksen.

3. Hopeaa ympärille

Harmaalehtiset ja -versoiset hopealanka ja hopeavitja tuovat pehmeyttä krysanteemin ja koristekaalin ympärille. Hopeavitjan voi pitää astiassa talven yli, sillä versot säilyttävät kauniin hohtonsa jäätyessään ja kuivuessaankin. Myös koristekaali pitää kuosinsa jäätyessään, mutta sulaessaan kasvi pehmenee ja ruskettuu. Valkomarjainen marjakanerva (Pernettya mucronata) on melko uusi tuttavuus syyskasvina. Se kaipaa säännöllistä kastelua, jotta lehdet eivät karise. Leutona talvena kasvi voi selvitä kevääseen asti. Marjakanervasta on myös puna- ja pinkkimarjaisia lajikkeita.

4. Pitkään jalostettu krysanteemi

Krysanteemejä on jalostettu Euroopassa yli 200 vuotta. Lajikekirjo on nykyään niin huikea, ettei tarkkaa määrää tietäne kukaan. Ja onko sillä niin väliäkään. Japanilaiset kuitenkin tietävät kasvista olennaisen: se symboloi iloa ja pitkää ikää.

5. Krysanteemi ja syklaami

Pallokrysanteemi ja syklaami ovat hyvä pari, sillä molemmat viihtyvät viileässä ja valoisassa paikassa sekä kaipaavat säännöllistä kastelua. Pakkasilta isokukkaiset krysanteemit ja karaisemattomat syklaamit kannattaa nostaa suojaan. Pienikukkaiset Multiflorat ja kylmään tottuneet syklaamit eivät sen sijaan hätkähdä, jos lämpötila käväisee nollan alapuolella.

Lue lisää:

Kommentoi »