5 ratkaisua saarimökin pulmiin
Rakenna ja remontoi
5 ratkaisua saarimökin pulmiin
Saarimökin hankinnan jälkeen eteen tulee esimerkiksi jätehuoltoon ja liikkumiseen liittyviä pulmia. Ne on pakko selvittää tavalla tai toisella.
10.12.2015
 |
Meidän Mökki

1. Mistä otan sähkön?

Verkkosähkö on usein kohtuuttoman kallis hankinta, jos kaapelia joudutaan vetämään pitkiä matkoja. Kannattaa selvittää, olisiko muilla samassa tilanteessa olevilla saariasukkailla kiinnostusta saada verkkosähkö ja samalla jakaa kustannukset.

Useimmat päätyvät kuitenkin aurinko- ja tuulienergiaan. Järjestelmää kasvattamalla voi saada samanlaiset mukavuudet kuin sähköliittymällä.

2. Kuinka saan puhdasta vettä?

Kallioisissa pikkusaarissa porakaivo on täysin mahdollinen, ja jotkut urakoitsijat ovat jopa erikoistuneet niihin. Isoissa saarissa rengaskaivokin voi onnistua. Kaivontekijöitä voi etsiskellä netistä ja kysellä vaikka kunnan rakennusvalvonnan kautta.

Monet tuovat juomaveden saareen mukanaan ja pesevät järvivedellä tai meren äärellä sadevedellä. Näppärä rakentaa vaikka oikean keruujärjestelmän, jossa sadevedet ohjautuvat esimerkiksi rakennuksen alle sijoitettuun säiliöön ja sieltä pumpulla keittiöön. Ylivuotoletkulla ohjataan ylimääräinen vesi riittävän kauas mökistä, jos keruuastia tulee täyteen.

3. Miten jätehuolto onnistuu?

Loma-asuntojenkin pitää liittyä jätehuoltoon. Saaressa asuva mökkiläinen ryhtyy useimmiten yhteisen jätepisteen käyttäjäksi ja maksaa jonkinlainen aluekeräyspistemaksun.

Saariasuminen ei suo lievennystä jätevesien käsittelyyn. Kuivakäymälä on järkivalinta. Harmaat vedet käsitellään yleensä imeytyskentässä tai maan päälle sijoitettavissa suodattimissa.

Umpisäiliö on usein hankala ratkaisu, sillä sen tyhjääminen käy kalliiksi ja kallioisessa saaressa maahan upottaminen voi olla vaikeaa.

4. Miten saareen pääsee?

Jokaisella kiinteistöllä on oikeus saada asiallinen kulkuyhteys tontilleen. Jos saaritontilta puuttuu venepaikka ja tieyhteys tyystin, kiinteistön omistajan pitää hakea yksityistietoimitusta maanmittaustoimistosta. Yleensä kulkemiseen on otettu kantaa jo kaavassa, jos sellainen saareen on jo tehty.

Veneen koko pitää mitoittaa matkan vaativuuden ja sen mukaan, kuinka paljon tavaraa täytyy kuljettaa saareen. Kelirikkoakaan ei saa unohtaa. Kuinka moni onkaan mennyt saareen viettämään joulua veneellä, ja parin päivän päästä ihmetellyt, kuinka paatilla pääsee takaisin ohuen jään läpi.

5. Onko saaressa turvallista?

Saari suojaa varkailta, sillä tavaran kuljettaminen on voroille työlästä, mutta kyllä myös saarimökkeihin on murtauduttu. Onnettomuuden, tulipalon tai sairauskohtauksen sattuessa apu ehtii saareen hitaasti. Toki lääkäri on mahdollista saada perille hätätilanteessa helikopterillakin, kunhan osaa opastaa auttajat paikalle.

Selvitä mökin koordinaatit ja kirjoita ne ylös paikkaan, jonka oma väki tietää.

Lue lisää:

Kommentoi »