5 ideaa etupihalle
Piha ja puutarha
5 ideaa etupihalle
Hyvin suunniteltu ja huoliteltu etupihan sisäänkäynti nostaa kiinteistön arvoa ja luo viihtyisyyttä ympäristöön.
Julkaistu 12.12.2013
Viherpiha

1. Tee korkeuseroja

Runsas kasvillisuus etupihalla tuo viihtyisyyttä niin talon omistajalle kuin naapurustoonkin. Lisäksi se suodattaa ilmansaasteita ja pölyä sekä tarjoaa asvaltoidussa kaupunkiympäristössä suojaavia saarekkeita linnuille ja hyödyllisille hyönteisille. Muotoonleikatut puut toimivat auringonvarjoina, mutta samalla avaavat näkymää, kun rungot ovat paljaat. Kauniin muodon säilyttäminen vaatii säännöllisiä hoitoleikkauksia.

Puiden alla kasvaa niittymäisenä sekaistutuksena muun muassa kurjenpolvia ja akileijoja. Korkeimmalle kohoavat väinönputkien kukinnot. Muodollisen ja villin yhdistelmää korostavat pystyyn nostetut kivipaadet. Aivan kotioven pieleen kannattaa sijoittaa ruukku, jossa on kauden mukaan vaihtuvia kasveja tai somisteita. Tuoksuva tupsulaventeli on juuri kosketuskorkeudella kulkureitin varrella.

2. Johdata ovelle

Kaareva kulkuväylä luo miellyttävän tunnelman. Jos sen tekee kivestä, kannattaa tutustua kivityyppeihin, joiden ladonta kurvikkaaksi onnistuu ilman kivien leikkaamista. Kulkuväylän ihanteellinen leveys on 1–2 metriä. Se mahdollistaa vastaankävelevän vaivattoman ohituksen.

3. Sulostuta ruusuilla

Kukkatervehdys etupihalla toivottaa tervetulleeksi kotiväen ja vieraat. Salkoruusut näyttävät erityisen hyviltä vaaleaa seinää vasten.

4. Valitse väripaletti

Värit tuovat iloa ja ilmeikkyyttä. On vain päätettävä, haluaako ovelleen riehakkaan sateenkaaren vai harmonisen väripaletin. Molemmilla on kannattajansa.

5. Hyödynnä pienikin tila

Parkkipaikka pihassa vie tilaa, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa kasvittomuutta. Asvaltoinnin sijaan piha kannattaa päällystää soralla tai muulla vettä läpäisevällä materiaalilla. Näin sadevesi pääsee imeytymään tontille eikä aiheuta tulvimisongelmaa.

Jos haluat välttämättä kivetä pihan, valitse kivityyppi, jonka rakenne ja muoto on suunniteltu ohjaamaan sadevesi kivipinnan läpi maahan. Ajoväylän väliin voi hyvin jättää kapean istutusalueen, jossa suikeroalpi, rönsyakankaali tai kangasajuruoho kasvaa matalana. Kasviseinä säästää tilaa ja toimii, kun se toteutetaan ammattilaisen avulla.

Lue lisää:

Kommentoi »