5 askelta freesimpään lattiaan
Sisustus
5 askelta freesimpään lattiaan
Näyttääkö vanha parketti kulahtaneelta, tai eikö laminaatin väri miellytä? Pintakäsittelyllä se saa jatkoaikaa ja raikkaan ilmeen.
Julkaistu 29.3.2017
Avotakka

1. Kartoita lattian kunto

Parketti tai laminaatti on auttamattomasti mennyttä, jos on tapahtunut vesivahinko. Kosteuden jälkiä ei saa puusta hiomalla. Hionnalla eivät korjaannu mysökään alustastaan irronneet tai rakoilleet parketit. Parketti kannattaa suosiolla uusia, jos siinä ei ole enää tarpeeksi hiontapintaa. Parketti kestää noin yhdestä kolmeen hiontaa pintaviilun paksuudesta riippuen. Teetä työ ammattilaisella.

2. Valitse oikea käsittely

Suosittu valkolakkaus on hyvä ratkaisu kellastuneen parketin raikastamiseen. Huomaa, että tasainen lopputulos vaatii ammattitaitoisen tekijän. Jos tavoittelet tummaa sävä, kannattaa valita petsi tai öljyvaha, joka jättää syykuviot kauniisti näkyviin. Lakkakerros suojaa pintaa. Maalaus on hyvä vaihtoehto, jos lattia vaatii paikkausta tai jos haaveissasi on rohkea väritys.

3. Tee pohjatyöt huolellisesti

Testaa vaaleus- tai tummuusastetta pienellä alueella ennen lattian käsittelyä, sillä puulaji, kunto ja käsittelykerrat vaikuttavat tulokseen. Älä oikaise pohjatöissä. Käsittelyaineet tarttuvat parhaiten ja lopputulos on tasainen, kun pinta on puhdas, kuiva ja sileä. Lattian maalaus vaatii tartuntapohjamaalin. Varmista, että pohja- ja pintakäsittelyaineet soveltuvat yhteen. Jos lattian lisäksi haaveilet kunnostetuista portaista, ohjeet niiden kunnostamiseen löydät täältä.

4. Laminaatti ja kaakelitkin raikastuvat

Laminaattilattian maalaus on trendikästä, mutta lopputulokselta ei kannata odottaa vuosien kestävyyttä. Laminaatti reagoi herkästi ilmankosteuden muutoksiin, jolloin saumat repeävät. Maalattu laminaatti tai maalatut laatat eivät sovi esimerkiksi eteiseen, jossa ne naarmuuntuvat. Kaakelimaali toimii parhaiten tiloissa, joissa ei kuljeta ulkokengillä ja joissa laatat eivät joudu jatkuvasti kosketuksiin veden kanssa.

5. Jos päädyt uuteen

Jos lattia on huonokuntoinen, on usein edullisempaa ja järkevämpää vaihtaa se uuteen. Samalla voi parantaa ääni- ja lämmöneristystä tai rakenteita.

Muista myös:

  • Persoonallinen ratkaisu on maalata lattiaan ajan patinaa huokuva ruutukuvio tai ”matto” rajaamaan esimerkiksi ruokailutilaa. Vinkkejä saa vaikkapa maalivalmistajien sivuilta.
  • Viimeistele listoilla. Luo viimeinen silaus koko huoneeseen vaihtamalla jalkalistat joko valkoisiksi tai saman sävyisiksi kuin lattia.
  • Suojaa matolla. Hiekka, kura ja kivenmurut ovat vahingollisia etenkin öljyvahatulle lattialle. Riittävän suuri kynnysmatto estää niiden kulkeutumisen sisälle.
  • Pyydä suosituksia ja katso muutakin kuin hintaa. Ammattitaitoinen tekijä osaa arvioida lattian kunnon ja sille sopivan käsittelyn halutun lopputuloksen saavuttamiseksi.

Pääkuva: Huonekalurestauroija Sanna Laurila maalasi kotinsa lattiaan ruudukon Tikkurilan Betolux Akvalla.

Kommentoi »