Puulattian hionta ja käsittely
Rakenna ja remontoi
Puulattian hionta ja käsittely
Puulattia on kestävä ja ympäristöystävällinen valinta, jonka hiilijalanjälki jää pieneksi. Hionta ja käsittely nostavat kuluneen lattian uuteen loistoon.
9.11.2011
 |
Meidän Talo

Kun puulattian pintaa suojaava lakka on ajan mittaan alkanut naarmuuntua ja hilseillä, kannattaa valmistautua isompaan pintahuoltoon. Öljyvahoilla käsiteltyjä pintoja voidaan uusia ilman välihiontoja, joten kunnostukset ovat säännöllisesti tehtynä melko helppoja.

Hankalin korjaustyö tulee usein eteen vanhoille lauta- ja lankkulattioille, joissa isojen saumarakojen korjaus on suuri työ. Ainoaksi korjausvaihtoehdoksi saattaa jäädä rakojen aukaisu jyrsimellä ja sitten listoitus tai kittaus.

Hio huolellisesti

Omatoimisessa hionnassa vaanii epäonnistumisen vaara. Lattianhiomakone on tehokas laite, joka kokemattomalla käytöllä tekee epätasaista jälkeä ja poikittainen hionta saattaa rikkoa puun syyrakennetta.

Hionnan karheus valitaan sopivaksi pinnoitteen ja käytetyn puulajin mukaan. loppuhionta tehdään lautojen suuntaisesti usein esimerkiksi 100-karkeudella. Lattian reuna-alueet hiotaan reunahiomakoneella.

Hionnan jälkeen kitataan kolot ja raot, jonka jälkeen tehdään vielä lautojen suuntainen viimeistelyhionta.

Käsittele maalilla, vahalla tai lakalla

Puhtaaksi hiotun lattian pinnoitteen voi valita kuten uuteenkin lattiaan. Maalaus, öljyvahaus sekä petsaus ja lakkaus ovat kaikki mahdollisia.

  • Maalaus ja vahaus ovat helpoimpia, jolloin 2–3 käsittelykertaa oikein valituilla tuotteilla antaa hyvän lopputuloksen.
  • Lakkapinta vaatii usein tuotteesta riippuen kaksi pohjakäsittelyä ja sitten kolminkertaisen pintalakkauksen välihiontoineen.
  • Väripetsaus tuo vielä työn alkuun yhden tarkkuutta vaativan lisävaiheen jos niin halutaan.

Varaa aikaa ja käytä ammattilaisia

Aikaa kannattaa varata reilusti koska käsittelykerrosten on useimmiten kuivuttava noin vuorokauden ennen seuraavaa käsittelyä. Listoituskin vaatii lattiapinta-alasta riippuen pari päivää, joten kaiken kaikkiaan saattaa aikaa kulua parikin viikkoa.

Puulattian kunnostustyö hinta vaihtelee useimmiten kohteesta riippuen 20–30 euron väliltä neliöltä. Työn osuus on suuri ja materiaalin osuus vastaavasti pieni, joten ammattiliikkeen käyttö ja kotitalousvähennys kannattaa aina hyödyntää.

Onnistuneen pintaremontin jälkeen lattialle onkin taas saatu hyvä pinta, joka parhaimmillaan kestää jälleen muutaman vuosikymmenen.

1 kommentti