Seinän äänieristys paranee massaa lisäämällä
Rakenna ja remontoi
Seinän äänieristys paranee massaa lisäämällä
Seinän äänieristys on toimiva tapa parantaa asumisviihtyvyyttä myös vanhoissa taloissa.
2.3.2016
 |
Meidän Talo

Huoneistoon kantautuva häiritsevä melu voidaan jakaa periaatteessa ilma- ja runkoääniin. Esimerkiksi askelten töminä tai kalusteiden siirrosta aiheutuva melu ovat runkoääniä. Äänet kulkeutuvat eri taajuuksilla putkistojen, kanavien, aukkojen sekä seinien kautta. Usein melun väylä jää kokonaan selvittämättä.

Seinän äänieristyksen parantaminen ratkaisee ongelman. Usein riittää, kun seinän massaa lisätään. Vanha seinä saa tavallisesti jäädä paikoilleen. Väliin jätetään vähintään sentin ilmarako ennen uutta, huonetilan puolelle rakennettavaa seinää.

Esimerkkikohteen alkuperäinen seinä oli hieman vino, joten asukkaat päättivät jättää reilun ilmaraon. Uuden seinän rungoksi valittiin teräsrakenne ja eristeeksi tehokkaasti ääntä imevän kivivilla. Koolaus tuli 600 millin jaolla, koska näin vuorivillojen leikkaustarve oli mahdollisimman pieni ja rakenteesta tuli riittävän jäykkä.

Ohjeet seinän äänieristyksen tekoon

1. Leikkaa uiva lattia sopivaksi

Jos huoneessa on uiva lattia, se pitää leikata seinän alajuoksun alta, jotta lattia jää edelleen uivaksi. Valitse sellainen työkalu, jolla saat leikattua parketin tai laminaatin niin pois, ettet vahingoita rakenteita. Varo, ettei leikkaus revi säleitä näkyviin jäävään lattiaan.

2. Levitä tiiviste ja kiinnitä seinärunko

Jätä vanhan ja uuden seinärakenteen väliin noin sentin ilmarako. Mittaa seinärungon paikka ja merkitse se huolellisesti. Liimaa rungon alle jäävä tiivistenauha merkitsemällesi linjalle. Proppaa sitten teräsrankarunko kiinni kattoon ja lattiaan.

3. Asenna pystytolpat ylä- ja alarunkoon

Kun seinän ylä- ja alarungot ovat paikoillaan, voit mitata pystytolppien pituuden. Leikkaa tolpat oikeisiin mittoihin ja pujota ne rankakourujen väliin. Asenna tolpat sopivalla jaolla. Tarkista tolppien suoruus ja kiinnitä ne tukevasti sopivilla ruuveilla.

4. Villota tiiviisti ja levytä

Asenna villalevyt tiiviisti runkotolppien väliin. Käytä esimerkiksi 50 mm:n vuorivillaa. Kun eristys on valmis, aloita levytys. Tavallista kipsilevyä kannattaa asentaa kaksi kerrosta, mutta tätä erikoistiivistä levyä riitti yksi. Jätä levy noin 5 milliä irti lattiasta.

5. Levitä saumoihin  tasoitemassa

Nämä ääntä eristävät erikoiskipsilevyt asennetaan vaakaan. Saumanauhaa ei tarvita, jos kipsitasoite on samaa tuoteperhettä kuin levyt. Täytä välit pakkelilastalla levyn reunojen kanssa samaan tasoon.

6. Hio ja puhdista seinät

Kun saumojen kipsitasoite on kuivunut, hio seinä kauttaaltaan kevyesti. Käsittele huolellisesti etenkin purseet ja ruuvien kohdat. Tiivistä katon ja seinien puolelta elastisella massalla, kuten akryylimassalla. Imuroi seinä puhtaaksi pölystä.

7. Ylitasoita koko seinä

Ylitasoita seinä kauttaaltaan, jotta lopputulos on mahdollisimman yhtenäinen eivätkä saumat jää missään valossa näkyviin. Ylitasoitus on hyvä tapa myös silloin, kun käytät tavallisia kipsilevyjä ja saumanauhaa. Hio, paikkaa ja imuroi seinä ennen pohjamaalausta.

8. Pohjamaalaa ja viimeistele

Pohjamaalaa seinä kauttaaltaan. Maalaa pensselillä seinän reunat, mutta telalla ja jatkovarrella selviät muusta nopeasti. Voit kitata kolot vielä pohjamaalauksen jälkeen, jos siihen on tarvetta. Telaa pintamaali kahteen kertaan, jotta seinästä tulee varmasti tasainen.

9. Vihdoinkin valmista

Ilmarakoineen uusi seinä nipisti noin 10 senttiä olohuoneesta. Jos tausta on suora, huone pienenee vain 7–8 senttiä. Seinäremontti vei viikon. Mökiltä palattuaan perhe ei edes oikein huomannut olohuoneen mittojen hieman muuttuneen.

Kommentoi »