3 x tuunattu kuormalava
Tee itse
3 x tuunattu kuormalava
Käytetyistä kuormalavoista nikkaroit helposti istutuslaatikon yrteille, kasvatuslavan vihanneksille ja säilytyskehikon työkaluille. Kuormalavoja saattaa saada ilmaiseksi työmailta tai kauppojen lastauslaitureilta.
22.3.2016
 |
Viherpiha

Tarvikkeet:

  • käytettyjä kuormalavoja
  • pari laudanpätkää
  • saha, vasara ja sorkkarauta
  • nauloja paria eri pituutta       
  • karheaa hiomapaperia.

1. Näin teet kuormalavoista istutuslaatikon

Nikkaroi huonokuntoisimmasta kuormalavasta kolmen päällekkäisen yrttilaatikon raamit. Irrota siitä neljä neliskanttista tukipalikkaa ja kahdeksan lautaa. Käännä lavan pohjapuoli itseesi päin. Naulaa irtopalikat lavan palikoiden alle. Sahaa laudat sopivan mittaisiksi ja kiinnitä ne laatikon pohjaksi ja sivuiksi.
Kiinnitä valmis yrttilaatikkolava toiseen lavaan muutamalla naulalla. T-mallinen lava pysyy hyvin pystyssä ja tarjoaa kasveille tukea kahdelta puolelta. Päädyn laatikoissa viihtyvät pienikokoiset kesäkukat ja yrtit. Laudalla korotetut laatikot tarjoavat isokokoisille kasveille enemmän kasvutilaa.
Päädyn laatikot kannattaa vuorata vaikkapa katekankaan palasella ennen istutuksia. Katekangas läpäisee veden, mutta estää mullan valumisen laatikoista pois. Esimerkiksi krassi ja erilaiset yrtit viihtyvät mainiosti istutuslaatikoissa, kunhan muistat kastella niitä tasaisesti läpi kesän.
Aurinko haalistaa kuormalavat kesän aikana luonnollisen harmaiksi.

2. Näin teet kuormalavasta kasvilavan vihanneksille

Tee isoimmasta kuormalavasta kylvöpenkki salaateille. Irrota jostain rikkinäisestä lavasta lautoja ja naulaa ne salaattilavaan reunoiksi. Näin saat umpinaisen laatikon, josta multa ei valu ulos. Lautoja myötäillen saat viivasuorat kylvövaot.
Kylvä salaatinsiemenet kapeisiin laudanrakoihin – tai jos haluat kasveille leveämmän vaon, irrota lavasta sorkkaraudalla lauta tai pari. Rivien väliset laudat vievät rikkaruohoilta mukavasti elintilaa.

3. Näin teet kuormalavoista työkaluseinän

Nikkaroi kahdesta kuormalavasta L-mallinen tukiseinä työkaluille. Nosta toinen lava pystyyn maassa makaavan lavan viereen ja kiinnitä kuormalavat alaosasta toisiinsa nauloilla ja ylempää kahdella viistoon kiinnitettävällä laudalla. Sahaa lopuksi ylimääräinen osa laudasta pois ja hio sahareuna siistiksi.
Pystykehikon sisäpuolelle kannattaa lyödä nauloja koukuiksi. Niihin on kätevä ripustaa pihan työkaluja. Pystylavan päälle voit naulata yhden leveän laudan hyllytasoksi. Vaakaritilällä on kätevä säilyttää kastelukannua ja vaihtaa tennarit työsaappaisiin. Istuta krassia verhoamaan kehikon ulkopuolta.

Lue lisää:

Kommentoi »