Ohje kasvilaatikon rakentamiseen
Tee itse
Ohje kasvilaatikon rakentamiseen
Rakenna taimia suojaava kasvilaatikko sahalaudasta ja rautalangasta. Kasvien suojausta parantaa laatikon päälle vedettävä hallaharso. Laatikon tekoon kuluu noin 3 tuntia.
31.3.2016
 |
Viherpiha

Kasvilaatikko – tarvikkeet:

  • sahalautaa, esimerkiksi 25 x 100 mm, 6 metriä, hinta noin 1  e/m    
  • saharimaa 50 x 50 mm, 1 e/m
  • saha, pora ja ruuvinväännin
  • uppokantaruuveja
  • sinkittyä rautalankaa Ø 3 mm, 5 metriä
  • voimapihdit
  • Osmo Color EcoGarden -puuöljyä
  • sivellin.

Kasvilaatikko – ohje:

1. Sahaa kaulusta varten kaksi kahden metrin pituista ja kaksi 70 sentin pituista lautaa. Hio sahareunat. Sahaa neliskanttisesta rimasta neljä laudankorkuista eli 10 sentin pituista pystytolppaa. Aseta laudat tasolle ja kiinnitä pitkät sivut ruuveilla tolppiin.

2. Kiinnitä lyhyet sivut päädyiksi niin, että lyhyt lauta peittää pitkän laudan pään. Poraa ensin ruuveille reiät ja väännä sen jälkeen ruuvit kiinni ruuvinvääntimellä. Jos et poraa reikiä reunaan, kiinnitettävä ruuvi saattaa helposti halkaista laudan.

3. Mittaa kehikon pitkille sivuille metallikaarien paikat. Aloita pari senttiä pitkän laudan päädystä ja tee merkit noin 50 sentin välein. Poraa syvät reiät hieman rautalankaa paksummalla poranterällä mittamerkkien kohdalle keskelle lautaa.

4. Katkaise voimapihdeillä Ø 3 millin rautalangasta viisi vajaan metrin pituista kaarta. Vyyhdillä myytävä rautalanka on jo valmiiksi sopivan kaarevaa. Kokeile kaaria paikoilleen. Sinkittyä rautalankaa myydään muun muassa rautakaupoissa.

5. Jos haluat vaihtaa lavan väriä, käsittele se kauttaaltaan esimerkiksi kasvimaan ja pihan muihinkin rakenteisiin sopivalla EcoGarden -puuöljyllä. Aseta lava multapenkille, lisää hyvää multaa ja paina metallikaaret paikoilleen sivulautoihin niitä varten porattuihin reikiin.

6. Kastele maa tarkkaan, jotta siemenet pääsevät heti otollisiin olosuhteisiin.

7. Leikkaa harsosta metrin lavaa leveämpi ja pari metriä sitä pidempi pala. Levitä harso paikoilleen ja kiinnitä se pyykkipojilla kolmesta kohdasta jokaiseen kaareen. Nipistä harsonpäät suppuun tai pyöräytä päät solmuun, niin harso painautuu lautakehikon ympärille tiiviisti.

8. Kaarien päälle kiinnitettävä harsokangas pidättää kosteutta sekä suojaa hallan lisäksi tuhohyönteisiltä ja nopeuttaa näin kasvuunlähtöä. Harsoa kannattaa pitää taimien päällä, kunnes kasvu on vahvaa.

Kommentoi »