3 x parvekkeen tyyli
Piha ja puutarha
3 x parvekkeen tyyli
Keittiöpuutarha, välimerellinen keidas ja moderni kotitoimisto. Poimi vinkkimme kolmen erilaisen parvekkeen sisustukseen ja kasvien valintaan.
4.1.2016
 |
Viherpiha

Parveke keittiöpuutarhana

Aurinkoisella parvekkeella voi kasvattaa lukuisia erilaisia hyötykasveja. Kasvien hoito helpottuu, kun viljelyksissä suositaan suuria astioita, kuten tässä köynnöstelineellä varustettua parvekeviljelysettiä ja isoa lasikuituseosruukkua. Niissä kasvit mahtuvat kasvattamaan laajan juuriston ja multa säilyy kosteana pidempään kuin pienessä ruukussa. Suuren multatilan ansiosta kasveille riittää myös ravinteita pitkään.

Parvekeviljelysetissä viihtyvät persilja, ryytisalvia ’Tricolor’, palmukaali ’Nero di Toscana’, sinappikaali ja hajuherne ’Cupani’. Isossa ruukussa komeilevat valkoruotinen mangoldi ja ’Iznik’-minikurkku. ’Iznik’ on melko uusi kurkkulajike, joka maistuu samantapaiselle kuin tavallinen kurkku. Se tekee runsaasti pieniä, 10–15 sentin pituisia kurkkuja.

Parvekehyllyllä yrttien kasvatus on helppoa ja vaivatonta. Runsaasti mitoitetulla hyllyllä jokainen yrtti pääsee kylpemään auringonvalossa. Tällä parvekkeella kasvaa erilaisia basilikoita: punalehtinen ’Opal’, thaimaalaisen keittiön ’Siam Queen’ sekä sitruuna-, kaneli- ja ruokakaupasta ostettu maustebasilika. Hyllylle mahtuvat myös tiiviskasvuinen oregano ja sinappikaali eli rukola sekä amppelimansikan taimi.
Palmukaali ’Nero di Toscana’ on tuttu näky keittiöpuutarhoissa, ehkä enemmän kauniin ulkonäkönsä kuin ruuanlaitto-ominaisuuksiensa ansiosta. Sitä voi kuitenkin käyttää ruuissa samaan tapaan kuin mangoldia ja pinaattia, ja se sopii mainiosti muun muassa wokkiruokiin. Palmukaalista saa myös maittavia pieniä kaalikääryleitä.
’Cupani’ on ensimmäinen viljelyyn otettu tuoksuherne, ja kaikki nykyiset tuoksuhernelajikkeet polveutuvat siitä. Sisilialainen munkki Francis Cupani löysi tämän erittäin voimakkaasti tuoksuvan villilajin vuonna 1695 ja lähetti sen siemeniä Englantiin. ’Cupani’ viihtyy lämpimällä paikalla ravinteikkaassa mullassa.
Monen mielestä ’Sungold’ on se kaikista makein kirsikkatomaatti. Lajike kasvattaa runsaasti hedelmiä, mutta ne halkeavat melko helposti. Satoa kannattaa siis kerätä usein ja huolehtia tasaisesta kosteudesta. Varaa tomaateille hyvälaatuista multaa ja vähintään ämpärinkokoinen, pohjareiällä varustettu ruukku.

Välimerellinen parveke

Puiden latvojen korkeudella sijaitsevalla parvekkeella tuuli voi ajoittain olla melko navakkaa. Suurikokoisissa astioissa, kuten tämän parvekkeen lasikuituseosruukuissa, kasvien kasvattaminen kuitenkin onnistuu varmimmin. Herkät vaniljankeltaiset kukat kuuluvat ’Gran Canaria’ -kannalle, jonka suuret lehdet peittävät parvekkeen kulmaa. Sen räväkkänä naapurina kasvaa tarharuostekukka ’Babylon’.

Kolmannessa ruukussa keikistelee yrttejä: keltakirjavalehtistä ’Icterina’-ryytisalviaa, persiljaa ja basilikaa sekä minitomaattia ja krasseja. ’Caribbean Crush’ -krassi loistaa oranssin ja aprikoosiin sävyissä, ’Caribbean Queen’ punaisena. Krassien kukat ovat syötäviä ja sopivat hyvin esimerkiksi salaattien koristeiksi.

Mustasilmäsusanna ’African Sunset’ on pujotettu kiipeilemään kuivaustelineeseen kiinnitettyihin rautalankoihin. Köynnöksen tuuheutuessa sen lehdet tuovat mukavasti suojaa parvekkeelle.

Kasveja kannattaa kasvattaa parvekelaatikoissa paitsi omaksi, myös naapureiden ja ohikulkijoiden iloksi. Lasittamattoman parvekkeen sisä- ja ulkopuolelle on helppo ripustaa laatikoita. Kaiteelle istutetut yhden lajin istutukset huokuvat hillittyä kauneutta. Pensaskrassi ’Caribbean Queen’ pysyy nätisti laatikossaan, eivätkä sen versot karkaa köynnöskrassien tapaan tuulen riepoteltavaksi. Krassi on otollinen valinta parvekekasviksi: se on helppo kasvattaa siemenestä ja se varttuu nopeasti ja varmasti. Siemenet kannattaa liottaa yön yli vesilasissa ennen kylvöä.
’Gran Canaria’ -kannan kukkien vaaleankeltainen väri sopii moniin istutuksiin. Se on lämpimämpi kuin puhdas valkoinen ja korostaa tehokkaasti esimerkiksi voimakkaan punaisia ja oransseja sävyjä. Hennon vaaleankeltainen näyttää hyvältä myös kylmien värien – sinisten, violettien ja vihreiden – rinnalla.
Kuivaustelineeseen ripustettu lyhty on suloinen pari ’Babylon’-tarharuostekukalle. Lajike on hiukan suurempi ja avarakukkaisempi kuin monet muut tarharuostekukat. Viihtyessään ’Babylon’ jaksaa muiden ruostekukkien tapaan kukkia runsaasti ja pitkään loppukesästä. Talven tullessa sen sipulit voi nostaa suojaan, ja seuraavana keväänä niitä kannattaa yrittää kasvattaa uudelleen. Hyvin suotuisalla paikalla ruostekukka saattaa jopa talvehtia ulkona, erityisesti jos talvi on leuto.
Pikkupetunia on helppo ja kiitollinen kasvatti. Kasvi tunnetaan epävirallisesti myös japaninkellona. Se ei vaadi nyppimistä, ja runsasta kukintaa riittää koko kesäksi. Japanikelloa ei voi lisätä siemenestä, mutta se juurtuu pistokkaasta melko helposti. Kuvan ’Terracotta’-lajiketta kannattaa koettaa talvettaa, jos käytössä on siihen sopiva tila. Kasvin paksut versot kestävät muutamaa pakkasastetta.

Moderni parveke

Iso lasitettu parveke on ihana kesäinen työhuone. Korkeat ja tilavat ruukut mahdollistavat suurikokoisten kasvien kasvun täyteen mittaansa.

Betonipintaa jäljittelevät lasikuituseosruukut toistavat seinän rosoisuutta ja täydentävät parvekkeen modernia ilmettä. Viikoittainen kastelulannoitus tekee ruukkukasveille hyvää. Sen ansiosta tumma ’Australia’-kanna on kasvanut seinää peittäväksi koristeeksi. Loppukesästä siihen ilmestyvät kauniit punaoranssit kukat.

Arabiansulkahirssi komistaa istutusta, jossa suklaakosmoksen kukat tanssivat ’Zinfandel’-laavakäenkukan yllä. Etualan ruukussa viihtyy uutuusbegonia ’Glowing Embers’, jolla on sekä kauniit lehdet että upea kukinta. Lajike lanseerattiin vasta vuonna 2010, ja siitä tuli heti menestys.

Lasipullo sopii mainiosti yksittäisen kukan maljakoksi. Hehkeän ’Karma Corona’ -daalian terälehdet menevät hiukan suppuun, kuten kaktusdaalioilla on tapana. Sen oranssi väri korostaa pienen chilipaprikan tulisuutta. Daalia on kiitollinen leikkokukka. Se kestää vähintään viikon maljakossa, etenkin jos se on poimittu kukinnan alkuvaiheessa. Chilit viihtyvät hyvin lasitetulla parvekkeella, jossa kesä on pitkä ja lämmin.
Punalehtinen arabiansulkahirssi (Pennisetum setaceum ’Atropurpureum’) on tyylikkäimpiä yksivuotisena kasvatettavia koristeheiniä. Floridassa se on jopa hankala viljelykarkulainen, mutta meillä ainoastaan hankala talvehdittaa. ’Atropurpureum’ viihtyy ruukussa, missä se kasvaa 60–80 senttiä korkeaksi. Se tuo keveyttä ja rentoutta mahtipontisen punalehtisen ’Australia’-kannan rinnalle.
Laavakäenkaali (Oxalis vulcanicola) ’Zinfandel’ muistuttaa tuttua rikkaruohoa tarhakäenkaalia. ’Zinfandel’ on kuitenkin sitä mätästävämpi ja sopii erinomaisesti ruukkuistutusten rönsyileväksi tähdeksi. Laavakäenkaali on taimikaupoissa vielä melko uusi kesäkasvi, mutta siitä on jo tarjolla monta punalehtistä ja kirjavaa lajiketta. Sitä voi kasvattaa myös kukkapenkeissä, joskin kasvi siementää melko runsaasti ja tuottaa keskenään erinäköisiä siementaimia. Ruukkuistutus saattaa olla turvallisempi valinta. Laavakäenkaalit selviävät jopa hyvinkin varjoisilla paikoilla. Kenties niitä voisi kokeilla myös sisäkasveina.
Värinokkosia kasvatetaan usein isoissa ryhmissä tai täytekasveina suurissa ruukkuistutuksissa. Tällä kertaa parvekeruukussa kasvaa vain kaksi Rainbow-siemenseoksen punalehtisintä tainta. Suurempaa värinokkosta olisi kannattanut latvoa, jos siitä olisi halunnut tanakamman taimen.

Lue lisää:

Kommentoi »